Tidigare generallöjtnant i den amerikanska armén. Michael Flynn är född 1958 och uppvuxen i Middletown, Rhode. Han har fyra olika examina, två civila inom förvaltning och företagsadministration och två militära inom krigsvetenskap och nationell säkerhets- och strategiska studier. Michael Flynn är ogift och har inga barn.

Michael Flynn är registrerad demokrat och kommer från ett hem med starka demokratiska värderingar. Han utsågs av president Obama till chef för försvarsmaktens underrättelseorganisation Defense Intelligence Agency 2012. I juli 2017 var han dock en av huvudtalarna vid det republikanska partiets partikonvent och nomineringen av Donald Trump som president.

Michael Flynn militära karriär omfattar flera höga positioner och han har erhållit ett flertal militära utmärkelser (medaljer). Flynn har deltagit i fyra amerikanska krig och han har även varit chef för det beryktade (ökända) underrättelseorganet Joint Special Operations Command (JSOC) som utför flera hemligstämplade operationer i den pågående kampen mot terrorismen. Ett organ som påstås arbeta i det dolda och med metoder som ifrågasatts av människorättsorganisationer och jurister.

Michael Flynn har beskrivit islam som en politisk ideologi och cancersvulst. Flynn är nu Donald Trumps närmaste rådgivare kring frågor som rör nationell säkerhet.