Foto: Whitehouse.gov

Född 1959, USA:s 48:e vice-president, tidigare Guvernör (republikan) i delstaten Indiana.

Mike Pence har även tidigare varit kongressledamot för Indiana (2001-2013). Pence har en kandidatexamen i historia från Hanover College och en doktorsexamen i juridik från Indiana Universitet från 1986. Mellan åren 1994-1999 var han radiovärd för en konservativ radio-show. Pence är född och uppvuxen i Columbus, Indiana i en familj som var irländska katoliker och demokrater. Pence var själv först demokrat men ändrade successivt sina politiska värderingar och blev republikan under Ronald Reagans tid som president på 1980-talet. Pence blev senare även ”på-nytt-född kristen” och har själv beskrivit sig som i första hand kristen, i andra hand konservativ och i tredje hand republikan. Pence är gift med Karen Batten och de har tre barn tillsammans.

Mike Pence har positionerat sig som en principfast ideolog inom det republikanska partiet och som del av te-party rörelsen. Han är kristet konservativ i värdefrågor och som sådan emot såväl abort som samkönade äktenskap. Han röstade exempelvis för ett kontroversiellt lagförslag i Indiana som skulle göra det tillåtet för företag att inte ge service åt homosexuella liksom han motsätter sig homosexuella inom det amerikanska försvaret. Han förnekar att klimatförändringar beror på mänsklig aktivitet och har arbetat för att Indiana inte ska kräva några särskilda mål för företag att vara energieffektiva. Han är även öppen förespråkare för kol. Han är emot hårdare vapenlagar och har som guvernör undertecknat en lag i Indiana om att vapen ska vara tillåtna i bilar på skolområden. Ekonomiskt vill han sänka skatter och har röstat emot lagförslag som syftat till att höja minimilönerna.

Mike Pence röstade för en invasion av Irak 2003 liksom han var en stark anhängare av ”the surge” 2007. Han har uttryckt sitt starka stöd till staten Israel och vill inte se en Palestinsk stat. Han är emot att stänga fånglägret i Guantanamo. Mike Pence förväntas spela en viktig roll i relationen med kongressen eftersom han har erfarenhet därifrån och känner till de politiska spelreglerna bättre än Donald Trump.