Foto: Whitehouse.gov

Född 1970, USA:s första dam, tidigare fotomodell.

Melania Trump är född och uppvuxen i Novo Mesto, Slovenien. Det gör henne till den andra ”första dam” som har varit född utomlands (den första var Louisa Adams 1825). Hon började sin karriär som fotomodell redan som 16-åring och flyttade till Milano i Italien vid 18 års ålder. Innan dess hade hon påbörjat en utbildning vid universitetet i Ljubljana som hon hoppade av efter ett år. 1996 flyttade hon till New York och blev sedan amerikansk medborgare 2006. Melania Trump pratar sex olika språk.

Melania träffade sin blivande man Donald Trump i New York 1998. De gifte sig 2005 och fick en son, Baron Trump, 2006. Hon har kritiserats för att ha ljugit om att ha en arkitektexamen och hon råkade även i blåsväder i samband med att Donald Trump i juli 2016 nominerades som republikanernas presidentkandidat då det visade sig att hon hade stulit vissa delar av sitt tal från tidigare presidenthustrun Michelle Obama.

Melania Trump har ett stort intresse för konst, design och mode och har under sina år i New York engagerat sig i olika välgörenhetsprojekt.

Melania Trump kommer enligt Vita husets webbplats att som USA:s första dam arbeta för kvinnor och flickor samt mot cybermobbning bland ungdomar. Det senare ett projekt som hon har ifrågasatts för då hennes man, president Trump, har gjort sig känd för olika påhopp mot meningsmotståndare via framför allt Twitter.