Frågor till Karin Henriksson

Karin Henriksson är journalist och författare, under många år Svenska Dagbladets USA-korrespondent, hon är krönikör i UNT, Borås Tidning, Barometern och Smålandsposten, medverkar ofta i Utrikesmagasinet, Arbetsvärlden och USApodden.

Hon har varit bosatt i Washington, DC, sedan hösten 1987, och bevakat alla partikonvent och presidentval sedan dess.

Karin Henriksson har gett ut flera böcker om USA, senast USA:s alla presidenter som är en genomgång av alla presidentskap, från George Washington till Donald Trump. Dessförinnan gav hon ut Vänstern i USA om den amerikanska vänsterns inflytande i samhällsutvecklingen både i hemlandet och i omvärlden, samt biografierna Trump – miljarderna, medierna och makten  och  Reagan – En kontroversiell ikon som är den första biografin om president Ronald Reagan på svenska, en översättning av den amerikanska författningen, Vi, folket…, samt miniguiden USA-politik i fickformat (båda på 33 sidor).

Vad förväntar du dig av Trumpadministrationen generellt?

Något säkert svar på den frågan kommer inte att komma på ett tag. Han utfärdade orealistiska löften i valkampanjen, utan att ta hänsyn till trögheten i det amerikanska systemet. Och den här skrämseltaktiken han inledde med kan mötas av en rejäl backlash. Till en början böjde sig exempelvis storföretagschefer, för att de var rädda för att bli utpekade i en tweet, men på sikt måste de fatta företagsekonomiska beslut – efter att först ha vägt in eventuella för- och nackdelar som kommer med de reformer (skatter, regleringar) som Trump har utlovat.

Vad är det viktigaste Trump har att göra?

Rimligen är det att uppfylla löftet att se till att jobben kommer tillbaka till USA. Det kan bli mycket svårt.

Vilka är Trumps största utmaningar och möjligheter?

Den största utmaningen på sikt är att hans väljarbas är så liten, runt en fjärdedel av det amerikanska folket röstade på honom. En del av dem gjorde det för att de alltid röstar republikanskt och en del för att de absolut inte ville ha Hillary Clinton.

Möjligheterna, ja, i första hand ger de republikanska majoriteterna i senaten och representanthuset honom en fördel, men då krävs att Trump lyckas övertala dem på samma sätt som han gjorde med delar av väljarkåren. Men i grunden föreligger motsättningar mellan “trumpism” och de olika kraftcentra i det republikanska kongressblocket, till exempel om budget, försvaret, sjukvården.

Hur uppfattar du Trumps kabinett?

Orutinerade personer, som i flera fall har motsagt president Trumps filosofi, men det är inget som tyder på att de inte skulle tvingas att räta in sig i Trumps led om så krävs. Det är naturligtvis lätt att stämma in i kritiken om att många ministrar är väl gamla, att de är för rika och att de inte representerar dagens multietniska USA. Att bara ha en svart man och en handfull kvinnor (ingen latino, ingen öppet homosexuell etc.) lär ge en ganska snäv bild av samhället. Trump själv har ju också levt ett ganska speciellt liv.

Vilka orsaker ser du som de främsta till att Trump vann presidentvalet 2016?

Man bör komma ihåg att valsegern inte var särskilt övertygande. Om ett par hundra tusen väljare (av 130 miljoner) i fyra delstater hade lagt sina röster på Hillary Clinton hade resultatet blivit ett annat.

Skälen var annars att han upptäckte – och spelade på – ett missnöje i delar av det amerikanska samhället, att kändisskapet hjälpte till, att många amerikanska väljare alltid har drömt om en affärsman i Vita huset, att han kampanjade energiskt, att han lockade till sig marginaliserade grupper med ett tydligt budskap (som tidigare skulle ha diskvalificerat en kandidat), att han hade en svag motståndare…

Vilka är de största utmaningarna i det amerikanska samhället just nu?

Detta är en stor fråga – personligen anser jag att det är inkomstklyftor och den envisa fattigdomen. En utbredd missbruksepidemi får heller inte den uppmärksamhet den borde få.

Vad är det viktigaste att hålla utkik efter under första året med en nytillträdd presidentadministration?

Vilka beslut som faktiskt har baxats igenom och vilka som har fastnat i kongressen eller domstolarna. Betänk att det tog två år innan Obamacare godkändes (delvis) i HD. Trump löper troligen risken att förlora kongressmajoriteten i valet 2018 om han går för långt (på samma sätt som Obama 2010).

Vilka sakfrågor tror du att republikanerna kommer att driva i kongressen och hur kommer man att lyckas?

De har ju så att säga automatiskt en massa sakfrågor på sitt bord – budgeten, skatterna, Obamacare, försvaret – och Trump… Polariseringen verkar snarare tillta än avta med president Trump, så någon hjälp från demokraterna kan de knappast räkna med. Fortsatt dödläge, alltså, med mödosamma kompromisser i sista stund som vanligt. Om det inte, förstås, visar sig att Donald Trump är något helt nytt med helt nya metoder som faktiskt kan rensa upp i Washington-träsket… men jag skulle inte slå vad om det.

Hur kommer det sig att du blev intresserad av amerikansk politik?

Som journalist i Stockholm och i Bryssel följde jag internationell ekonomi och politik, givetvis med USA ständigt någonstans i bakgrundsbruset. I likhet med många andra svenskar hade jag rest en del i USA, exempelvis med tåg (rekommenderas inte, stora luckor i nätet) över hela kontinenten.

Men jag ska ärligt erkänna att jag hamnade i Washington av privata skäl och att jag då skulle ha slagit från mig om någon hade sagt att du blir kvar här. Jag träffade min amerikanska man i Paris och han var intresserad av att återvända till USA – och jag ville följa med.

På sätt och vis tror jag att det är ett plus, att inte ha kommit hit som USA-freak, utan ha en mer neutral hållning. Men jag blev snabbt lika fascinerad av det politiska spelet och debatten som alla andra som vistats här ett tag.

Vilka frågor är du mest intresserad av?

De breda samhällsförändringarna, med en allt tolerantare inställning till sexuella minoriteter och fler enpersonshushåll. Likaså den eviga rasfrågan, som jag beskrivit i boken En droppe svart blod. Nu i år har ilska över den ekonomiska ojämlikheten bubblat upp  och det vore väldigt intressant om det kunde bli ändringar här, beträffande arbetsvillkor och fattigdomsbekämpning.

Vad tycker du bäst om i USA?

Den höga kvaliteteten, antingen vi talar medier (sa en gång att New York Times är beroendeframkallande) eller kultur, akademisk forskning, dynamiken i näringslivet – och, tro det eller ej, mat. Det är så lätt att hacka på amerikansk populärkultur men då glömmer man att den ska tilltala en mycket mångfacetterad befolkning och att snabbmaten är överkomlig i pris.

Men jag gillar också humorn och slagfärdigheten och så förstås det infama och stenhårda politiska klimatet – som ju handlar om MAKT i supermakten.

Vilken är din favoritdelstat?

Svårt. Har varit i alla. Oklahoma blev den 50:e under valrörelsen 2014. Fick dessutom uppfylla en gammal dröm om en tjänsteresa till Hawaii, med nedslag på platserna där Barry Obama vistades som barn och tonåring.

Uppräkningen av favoritställen kan bli lång: restauranger och musik i New Orleans, ensliga kuststräckor i Kalifornien, arkitekturen i Chicago, konstnärs- och författarbostäder som Georgia O’Keeffes ateljé i New Mexico, den taggiga bergskedjan Sawtooth Mountains i Idaho, vidderna i västra Texas eller präriegräs i Kansas… och, så förstås, min egen spännande hemstad Washington som förändrats mycket under årens lopp och bara blivit hippare, med massor att se och uppleva.

Har inte du, som är från Småland, några släktingar i USA?

Nej, faktiskt inte. Men borde forska i något som min far sa en gång, nämligen att två bröder till hans mormor emigrerade och sedan aldrig avhördes.