Journalist och författare, baserad i Washington.

Karin Henriksson har gett ut flera böcker om USA, senast citatsamlingen Bevingade ord från USA och USA:s alla presidenter som är en genomgång av alla presidentskap, från George Washington till Donald Trump. Dessförinnan gav hon ut Vänstern i USA om den amerikanska vänsterns inflytande i samhällsutvecklingen både i hemlandet och i omvärlden, samt biografierna Trump – miljarderna, medierna och makten  och Reagan – En kontroversiell ikon som är den första biografin om president Ronald Reagan på svenska.

Karin Henriksson har översatt den amerikanska författningen, Vi, folket…, och sammanställt miniguiden USA-politik i fickformat (de sistnämnda på förlaget 33 sidor).

Under mer än 25 år var Karin Henriksson Svenska Dagbladets USA-korrespondent, med resor i hela landet samt Mexiko, Kanada och Karibien. Dessförinnan var hon korrespondent i Bryssel och tjänstgjorde bl.a. som  reporter, debattredaktör och redaktionssekreterare på redaktionen i Stockholm. Hon har medarbetat som krönikör i flera andra stora tidningar och skriver numera ofta i Utrikesmagasinet, Axess och Arbetsvärlden.

Eftersom hon kommer från Småland händer det att hon kommenterar amerikansk politik i Radio P4 Jönköping. Hon har också varit gäst i flera program i Sveriges Radio, bl.a. Studio Ett, i SVT och i TV4, samt deltagit i paneldiskussioner om USA, bl.a. i regi av Arena Idé och Senioruniversitetet – och SINAS-seminariet News from America som leddes av bloggens Dag Blanck i Rock Island och i Uppsala.

Några frågor till Karin: Hur kommer det sig att du blev intresserad av USA?

Som journalist i Stockholm och i Bryssel följde jag internationell ekonomi, handel och politik, givetvis med USA ständigt någonstans i bakgrundsbruset. I likhet med många andra svenskar hade jag rest en del i USA, exempelvis med tåg (rekommenderas inte, stora luckor i nätet) över hela kontinenten.

Men jag ska ärligt erkänna att jag hamnade i Washington av privata skäl och att jag då skulle ha slagit från mig bestämt om någon hade sagt att du blir kvar här. Jag träffade min amerikanska man i Paris och han var intresserad av att återvända till USA – och jag ville följa med.

På sätt och vis tror jag att det är ett plus, att inte ha kommit hit som USA-freak, utan ha en mer neutral hållning. Men jag blev snabbt lika fascinerad av det politiska spelet och debatten som alla andra som vistats här ett tag.

Vilka frågor är du mest intresserad av?

De breda samhällsförändringarna, med en allt tolerantare inställning till sexuella minoriteter och fler enpersonshushåll. Likaså den eviga rasfrågan, som jag beskrivit i boken En droppe svart blod. Ilska över den ekonomiska ojämlikheten bubblar upp  regelbundet och jag undrar ofta om och när det kommer att bli förändringar beträffande arbetsvillkor och fattigdomsbekämpning. Och, om någon frågade mig vilken bok jag är mest stolt över skulle jag nog säga Vänstern i USA, som blev lite av en summering av mina många år i landet, men också en genomgång av hur många rörelser och -ismer som fötts eller stärkts i USA, allt från arbetarrörelsen till feminismen.

Vad tycker du bäst om i USA?

Den höga kvaliteteten, antingen vi talar medier (sa en gång att New York Times är beroendeframkallande) eller kultur, akademisk forskning, dynamiken i näringslivet – och, tro det eller ej, mat. Det är så lätt att hacka på amerikansk populärkultur men då glömmer man att den ska tilltala en mycket mångfacetterad befolkning och att snabbmaten är överkomlig i pris.

Men jag gillar också humorn och slagfärdigheten och så förstås det infama och stenhårda politiska klimatet – som ju handlar om MAKT i supermakten.

En nackdel, om man nu kan använda det ordet i sammanhanget, är att tiden bara räcker till en bråkdel av alla böcker, tidskrifter, filmer, tv-dokumentärer, konserter, föreläsningar, museer, konstgallerier, botaniska trädgårdar, restauranger…

Vilken är din favoritdelstat?

Svårt. Har varit i alla. Oklahoma blev den 50:e under valrörelsen 2014. Fick dessutom uppfylla en gammal dröm om en tjänsteresa till Hawaii, med nedslag på platserna där Barry Obama vistades som barn och tonåring.

Uppräkningen av favoritställen kan bli lång: restauranger och musik i New Orleans, ensliga kuststräckor i Kalifornien, arkitekturen i Chicago, konstnärs- och författarbostäder som Georgia O’Keeffes ateljé i New Mexico, den taggiga bergskedjan Sawtooth Mountains i Idaho, vidderna i västra Texas eller präriegräs i Kansas… och, så förstås, min egen spännande hemstad Washington som förändrats mycket under årens lopp och bara blivit hippare, med massor att se och uppleva.

Har inte du, som är från Småland, några släktingar i USA?

Nej, faktiskt inte. Men borde forska i något som min far sa en gång, nämligen att två bröder till hans mormor emigrerade och sedan aldrig avhördes.