Doktor i freds- och utvecklingsforskning och lektor i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad. Hon är sedan hösten 2015 även knuten till Svenska institutet för Nordamerikastudier (SINAS) vid Uppsala universitet .

Frida Stranne var gästforskare vid American University i Washington DC 2013–2014 och följde då den politiska aktiviteten i Washington på nära håll och genomförde en lång rad intervjuer med olika nyckelpersoner i den amerikanska kongressen, Pentagon, CIA och Policyinstitut. Kontakter hon återkommer till årligen för uppföljning. Hon har även gjort återkommande fältstudier runt om i USA sedan 2002.

Under 2012 års presidentval var Frida Stranne en del av Svenska Dagbladets expertpanel och hon har därefter regelbundet medverkat i alla stora tv- och radiokanaler samt tidningar där hon kommenterar frågor som rör amerikansk politik. Frida Stranne var krönikör i Expressen 2016-2021. Mer information om detta finns på fridastranne.com

2020 kom Frida Stranne ut med boken ”Supermakten – vad varje svensk bör veta om USA” (Mondial) som hon skrivit tillsammans med DN- journalisten Sanna Torén Björling.

Frida Strannes är också regelbundet anlitad som paneldeltagare och föredragshållare i olika föreläsningsföreningar, näringslivet och organisationer som jobbar med USA. Strannes senaste vetenskapliga publikationer hittar du via länken här.

Frågor till Frida Stranne

Hur kom det sig att du blev intresserad av amerikansk politik?

När jag skulle påbörja mina doktorandstudier hade George W. Bush precis beslutat sig för att förklara krig mot Irak och reaktionerna mot honom och hans administration blev snart väldigt hårda. Jag var själv djupt kritisk till beslutet att invadera Irak 2003 och såg framför mig hur det skulle söndra en mycket komplex och explosiv region (resultatet tycker jag vi ser nu). Jag blev intresserad av vad som låg bakom att starta ett krig mot ett land som inte hade några bevisade kopplingar till terrorattackerna. Hela maskineriet runt omkring, hur man talade och vilseledde gjorde mig både upprörd och nyfiken på vad som verkligen motiverade och drev på hur man valde att utforma kriget mot terrorismen.

Vilken delstat/stad besöker du helst när du är i USA?

Jag har spenderat mest tid i Washington DC men jag har också gjort återkommande fältstudier runt om i USA. Det som har väglett mig i val av resor har varit samhällsutvecklingen och var det varit mest intressant att vara och intervjua människor sett till min forskning. Men det spännande och fina med USA är hur stora variationer det är mellan olika delar av landet och därför är det svårt att peka ut någon enskild delstat. Den amerikanska södern är spännande men allra vackrast av allt jag sett är Utah med sina magnifika bergs- och ökenområden. Las Vegas är den mest bisarra platsen och Chicago en av de trevligaste städerna. Två platser jag vill till där jag inte har varit är Alaska och Seattle.

Vilka har varit dina mest intressanta och berikande möten med människor i USA?

Jag har haft förmånen (tack vare en kollegas vän som jobbat både i Reaganadministrationen och varit ”Chief of Staff” i Representanthusets utrikesutskott), att introduceras för och träffa många i DC som jobbar/jobbat i kongressen, CIA och olika presidentadministrationer. Jag har också på några osannolika sätt, när jag bodde i DC, kommit i kontakt med en rad högintressanta personer som finns på viktiga poster i Washington. Alla möten med personer som jobbar på strategiska positioner i DC har bidragit till kunskaper jag aldrig hade kunnat få genom att läsa i böcker eller gräva i dokumentarkiv.

Jag hade även förmånen under mitt år som gästforskare vid American University att lära känna två tidigare rådgivare åt George W. Bush (en satt i hans säkerhetsråd) och som jag har kunnat prata med om vad som egentligen hände runt 11.9 2001 och framåt. Det har varit ovärderligt, om än väldigt svårt att göra något av. Men kanske har jag lärt mig allra mest om det amerikanska samhället genom att i ändlösa timmar stå vid olika minnesmonument i Washington DC och prata med ”vanliga” amerikaner från hela landet om hur de ser på USA:s roll i världen.