Erik Åsard. Foto: Mikael Wallerstedt

Foto: Mikael Wallerstedt

Professor emeritus i nordamerikastudier med inriktning mot statskunskap. I 25 år (1987–2012) var han föreståndare för Svenska institutet för nordamerikastudier (SINAS) vid Uppsala universitet.

Han har undervisat på en mängd olika kurser i svensk och amerikansk politik, politisk teori och idéhistoria, amerikanska massmedier samt ras och etnicitet i USA. Han har också föreläst vid många svenska och utländska universitet.

Erik Åsard har varit ordförande för the Nordic Association for American Studies (NAAS) och för the American Studies Network in Europe (ASN). Han medverkar sedan länge som kommentator i radio och tv och i flera dagstidningar, främst Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter.

Erik Åsard har därtill publicerat ett 20-tal böcker, ensam eller tillsammans med andra författare, däribland Konspirationsteorierna och verklighetenDen sårbara supermakten och Hillary Rodham Clinton.

 

Frågor till Erik Åsard

Hur kommer det sig att du blev intresserad av amerikansk politik?

Jag var redan som ung intresserad av politik och samhällsfrågor, och lika intresserad av det mesta som handlade om USA. Inte så konstigt då att amerikansk politik tidigt blev ett av mina favoritämnen. Efter att jag hade disputerat på en statsvetenskaplig avhandling 1978 fick jag några stipendier som möjliggjorde för mig att tillbringa ett läsår vid två amerikanska universitet, Oregonuniversitetet i Eugene och Harvarduniversitet i Cambridge, Massachusetts, erfarenheter som satte djupa spår i min fortsatta akademiska karriär. Sedan dess har jag följt USA-politiken kontinuerligt och besökt landet i stort sett varje år. 1987 tillträdde jag tjänsten som chef för Svenska Institutet för Nordamerikastudier (SINAS) vid Uppsala universitet, en tjänst som jag lämnade 2012. Också efter min pensionering har jag fortsatt att föreläsa och skriva om amerikansk politik, nu även på denna blogg.

Vilken delstat/stad besöker du helst när du är i USA?

Jag har ingen speciell favorit men besöker gärna kusterna (New York, Boston, Washington DC, San Fransisco, Seattle) och även mellanvästern (Chicago, East Lansing, Iowa City). Men den mest intressanta stad jag besökt är Albuquerque i New Mexico, en veritabel smältdegel av olika kulturer och etniska minoriteter. Staden har bland mycket annat en stor andel av nationens ursprungsbefolkning (Native Americans), något som är högst synligt i dess arkitektur och kulturliv.

Dina mest intressanta och berikande möten med människor i USA?

Jag väljer två världsberömda akademiker som jag haft förmånen att träffa i samband med olika konferenser och USA-resor: lingvisten Noam Chomsky och statsvetaren Michael Walzer. Om det hade funnits ett Nobelpris i deras ämnen skulle båda ha fått det vid det här laget. Det som framför allt slagit mig i samtalen med dem är hur resonerande och chosefria de är, till skillnad från många yngre akademiker i karriären som gärna pratar mycket och saknar intresse för sina samtalspartners.