Dag Blanck. Foto: Mikael Wallerstedt

Foto: Mikael Wallerstedt

Professor i nordamerikastudier och föreståndare för Svenska Institutet för Nordamerikastudier (SINAS) vid Uppsala universitet.

Han delar sin tid mellan Uppsala universitet och USA, där han är föreståndare för Swenson Swedish Immigration Research Center vid Augustana College i Rock Island, Illinois.

Dag Blanck forskar om amerikansk historia, med tonvikt på invandring och minoriteter, men är också intresserad av svensk-amerikanska relationer, den svenska amerikabilden och huruvida Sverige är amerikaniserat. Han har därtill skrivit och redigerat ett halvt dussin böcker och ett stort antal artiklar inom dessa områden.

Dag Blanck har varit ordförande för the Nordic Association for American Studies (NAAS).

Frågor till Dag Blanck

Hur kommer det sig att du blev intresserad av amerikansk politik?

Som ung blev jag fascinerad amerikansk politik, och jag tror att det dramatiska valet 1968 och Watergate-skandalen under 1970-talet spelade stor roll. När jag  kom till USA för att studera 1976 kunde jag följa mitt första  presidentval på plats, och genom mina  fortsatta amerikanska engagemang vid Augustana College i Illinois har jag sedan dess varit i USA under åtta kampanjer och presidentval. Det är inte svårt att fängslas av amerikansk politik, och som historiker ser jag ju den  stora roll som den har spelat både för USA och resten av världen. När jag blev föreståndare för Svenska Institutet för Nordamerikastudier (SINAS) 2012, blev en del av mina arbetsuppgifter att följa och försöka förklara amerikansk politik—en stimulerande utmaning. 

Vilken delstat/stad besöker du helst när du är i USA?

Jag har under de senaste 30 åren  tillbringat en del av varje år i Illinois, så den delstaten har blivit ett andra hem och en speciell referenspunkt för mig. Andra platser som jag ofta har besökt och tillbringat länge perioder i är Minneapolis, Seattle, och Santa Fe, New Mexico. Som  många andra har jag också en klockarkärlek för New  York och San Francisco. 

Dina mest intressanta och berikande möten med människor i USA?

Mina bästa möten med amerikaner har skett i  den amerikanska universitetsvärlden.  Jag har studerat och är alltjämt knuten till Augustana College i Illinois, men också haft förmånen att vistas vid University of Minnesota, University of Washington och Stanford University. Människorna i dessa mycket vitala miljöer har betytt mycket för mig. Jag minns speciellt de betydelsefulla mötena med mina lärare som grundstudent på ett amerikanskt liberal arts-college, en utbildningsform som tyvärr saknas i Sverige.