Dag Blanck. Foto: Mikael Wallerstedt

Foto: Mikael Wallerstedt

Frågor till Dan Blanck

Dag Blanck är professor i nordamerikastudier och föreståndare för Svenska Institutet för Nordamerikastudier (SINAS) vid Uppsala universitet.

Han delar sin tid mellan Uppsala universitet och USA, där han är föreståndare för Swenson Swedish Immigration Research Center vid Augustana College i Rock Island, Illinois.

Dag Blanck forskar om amerikansk historia, med tonvikt på invandring och minoriteter, men är också intresserad av svensk-amerikanska relationer, den svenska amerikabilden och huruvida Sverige är amerikaniserat. Han har därtill skrivit och redigerat ett halvt dussin böcker och ett stort antal artiklar inom dessa områden.

Dag Blanck har varit ordförande för the Nordic Association for American Studies (NAAS).

Vad förväntar du dig av Trumpadministrationen generellt?

Trumps ministerutnämningar och beslut sedan tillträdet tyder på att politiken drivs ordentligt ill höger. Skillnaderna mot Obama-åren kommer att bli speciellt stora vad gäller frågor om invandring och mångkulturalitet.

Vad är det viktigaste Trump har att göra?

Om han vill få saker genomförda måste han se till att han får den republikanska kongressen med sig. Under de första två veckorna har det gått.

Vilka är Trumps största utmaningar och möjligheter?

En mycket stor utmaning är att lyckas kombinera sin personlighet med de enorma krav och utmaningar som arbetet i Vita huset ställer.

Hur uppfattar du Trumps kabinett?

Det präglas av Donald Trumps egen personlighet och intressen: manligt, liten politisk erfarenhet, starka band till militären, och mycket välbärgade affärsmän. Det finns få yngre, kvinnor och representanter för minoritetsgrupper. Det speglar därför inte speciellt väl det föränderliga amerikanska samhället.

Vilka orsaker ser du som de främsta till att Trump vann presidentvalet 2016?

Utan det amerikanska valsystemet med ett elektorskollegium hade han inte vunnit. En annan förklaring handlar om en oro hos betydande delar av befolkningen över de demografiska och värderingsförändringar som USA genomgår just nu. Till det kommer de ökande ekonomiska klyftorna. Sammantaget skapar detta ökade spänningar och polarisering i det amerikanska samhället, vilket gynnade Trump

Vilka är de största utmaningarna i det amerikanska samhället just nu?

Att hantera de växande ekonomiska och kulturella klyftorna.

Vad är det viktigaste att hålla utkik efter under första året med en nytillträdd presidentadministration?

Hur Trump lyckas i sitt samspel med kongressen. Många menar ju att han egentligen är oberoende kandidat som har tagit över det republikanska partiet. Men han är beroende av republikanerna i kongressen och det ska bli mycket intressant att se hur det går.

Vilka sakfrågor tror du att republikanerna kommer att driva i kongressen och hur kommer man att lyckas?

Traditionella republikanska hjärtefrågor som har varit blockerade under Obama-åren. För att få igenom dessa kommer man att gå med på mycket av Trumps nationalistiska och halvt xenofobiska inställning vad gäller invandring och USA:s förhållande till omvärlden.

Hur kommer det sig att du blev intresserad av amerikansk politik?

Som ung blev jag fascinerad amerikansk politik, och jag tror att det dramatiska valet 1968 och Watergate-skandalen under 1970-talet spelade stor roll. När jag kom till USA för att studera 1976 kunde jag följa mitt första presidentval på plats, och genom mina fortsatta amerikanska engagemang vid Augustana College i Illinois har jag sedan dess varit i USA under åtta kampanjer och presidentval.

Det är inte svårt att fängslas av amerikansk politik, och som historiker ser jag ju den stora roll som den har spelat både för USA och resten av världen. När jag blev föreståndare för Svenska institutet för nordamerikastudier 2012, blev en del av mina arbetsuppgifter att följa och försöka förklara amerikansk politik – en stimulerande utmaning.

Vilken delstat eller stad besöker du helst när du är i USA?

Jag har under de senaste 30 åren tillbringat en del av varje år i Illinois, så den delstaten har blivit ett andra hem och en speciell referenspunkt för mig. Andra platser som jag ofta har besökt och tillbringat länge perioder i är Minneapolis, Seattle, och Santa Fe, New Mexico. Som många andra har jag också en klockarkärlek för New York och San Francisco. 

Dina mest intressanta och berikande möten med människor i USA?

Mina bästa möten med amerikaner har skett i den amerikanska universitetsvärlden. Jag har studerat och är alltjämt knuten till Augustana College i Illinois, men har också haft förmånen att vistas vid University of Minnesota, University of Washington och Stanford University. Människorna i dessa mycket vitala miljöer har betytt mycket för mig. Jag minns speciellt de betydelsefulla mötena med mina lärare som grundstudent på ett amerikanskt liberal arts-college, en utbildningsform som tyvärr saknas i Sverige.