Amerikaanalys.se startades under presidentvalet 2012 av Frida Stranne. Bloggen omformades i januari 2016 till ett samarbete mellan Högskolan i Halmstad och Uppsala Universitet till vilket en redaktion knöts, som i dag, utöver Frida Stranne, även består av Dag Blanck, Karin Henriksson och Erik Åsard.

Frida Stranne

Frida Stranne är doktor i freds- och utvecklingsforskning och lektor i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad. Hon har undervisat i många år i internationella relationer och internationell politik med särskilt fokus på amerikansk in- och utrikespolitik. Hon är sedan hösten 2015 knuten till Svenska institutet för nordamerikastudier (SINAS) vid Uppsala universitet som gästforskare och gästlärare.

Frida Stranne var gästforskare vid American University i Washington DC 2013–2014 och följde då den politiska aktiviteten i Washington på nära håll och genomförde en lång rad intervjuer med olika nyckelpersoner.

Under 2012 års presidentval var Frida Stranne en del av Svenska Dagbladets expertpanel och hon har därefter regelbundet skrivit debattartiklar och medverkat i tv, radio och tidningar där hon kommenterar frågor som rör amerikansk politik. Frida Stranne har även författat artiklar och medverkat i flera böcker inom området.

Frågor till Frida Stranne

Dag Blanck

Dag Blanck. Foto: Mikael Wallerstedt Dag Blanck är professor i nordamerikastudier och föreståndare för Svenska Institutet för Nordamerikastudier (SINAS) vid Uppsala universitet.

Han delar sin tid mellan Uppsala universitet och USA, där han är föreståndare för Swenson Swedish Immigration Research Center vid Augustana College i Rock Island, Illinois.

Dag Blanck forskar om amerikansk historia, med tonvikt på invandring och minoriteter, men är också intresserad av svensk-amerikanska relationer, den svenska amerikabilden och huruvida Sverige är amerikaniserat. Han har därtill skrivit och redigerat ett halvt dussin böcker och ett stort antal artiklar inom dessa områden.

Dag Blanck har varit ordförande för the Nordic Association for American Studies (NAAS).

Frågor till Dag Blanck

Karin Henriksson

Karin Henriksson är journalist och författare.

Hon har varit bosatt i Washington, DC, sedan hösten 1987, och bevakat alla partikonvent och presidentval sedan dess. Hon var Svenska Dagbladets USA-korrespondent i över 20 år och krönikör i UNT, Corren, NT, Smålandsposten, Barometern och Borås Tidning.  Hon skriver i Utrikesmagasinet som ges ut av Utrikespolitiska Institutet samt gästar ibland SR:s USApodden.

Karin Henriksson har gett ut flera böcker om USA, senast Vänstern i USA och Trump – miljarderna, medierna och makten. Vidare  Reagan – En kontroversiell ikon som är den första biografin om president Ronald Reagan på svenska, en översättning av den amerikanska författningen, Vi, folket…, samt miniguiden USA-politik i fickformat (båda på 33 sidor).

Frågor till Karin Henriksson

Erik Åsard

Erik Åsard Foto. Mikael Wallerstedt

Foto. Mikael Wallerstedt

Erik Åsard är professor emeritus i nordamerikastudier med inriktning mot statskunskap. I 25 år (1987–2012) var han föreståndare för Svenska institutet för nordamerikastudier (SINAS) vid Uppsala universitet.

Han har undervisat på en mängd olika kurser i svensk och amerikansk politik, politisk teori och idéhistoria, amerikanska massmedier samt ras och etnicitet i USA. Han har också föreläst vid många svenska och utländska universitet.

Erik Åsard har varit ordförande för the Nordic Association for American Studies (NAAS) och för the American Studies Network in Europe (ASN). Han medverkar sedan länge som kommentator i radio och tv och i flera dagstidningar, främst Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter.

Erik Åsard har därtill publicerat ett 20-tal böcker, ensam eller tillsammans med andra författare, däribland Konspirationsteorierna och verklighetenDen sårbara supermakten och Hillary Rodham Clinton.

Frågor till Erik Åsard