För en breddad analys av amerikansk politik

Den 51:a delstaten – DC

Sådana här plakat har dykt upp på gatorna i Washington.

WASHINGTON Drömmarna om att District of Columbia ska bli en delstat – med två senatorer och en kongressledamot – kan ha kommit lite närmare ett förverkligande.

Demokraterna hoppas kunna slussa förslaget att bilda State of Washington Commonwealth of Douglass genom representanthuset i sommar. I och med den allmänna debatten om den amerikanska demokratin har stödet för delstatsskap ökat men hårdnackat republikanskt motstånd i senaten väntas eftersom det sannolikt skulle innebära två nya stolar med partibeteckningen (D).

Det bor över 700000 invånare i District of Columbia, en enklav som bildades i den nya republiken i enlighet med grundlagsfädernas idé om ett säte för det federala styret. Det är fler än de knappt 600000 i Wyoming och de drygt 600000 i Vermont.

Folk i DC har i åratal protesterat mot att de beskattas federalt men inte har någon representation i kongressen, förutom en icke röstberättigad ledamot i representanthuset. Den ledamoten, demokraten Eleanor Holmes Norton, la fram förslaget om delstatsskap ännu en gång i januari.

Texten i HR 51 inleds med:

”Subject to the provisions of this Act, upon the issuance of the proclamation required by section 103(a), the State of Washington, Douglass Commonwealth is declared to be a State of the United States of America, and is declared admitted into the Union on an equal footing with the other States in all respects whatever.”

Eldsjälar har för all del drivit på i åratal, t.ex. D.C. Statehood Coalition. Jag intervjuade en gång ”skuggsenatorn” Michael Brown som sa:

– USA är det enda land i världen som behandlar sina medborgare så här.

Mottot på registreringsskyltarna lyder Taxation without representation, alltså ungefär samma förhållanden som fick kolonialisterna att göra uppror mot den brittiska kronan på 1770-talet. Det är dessutom kongressen som bestämmer över DC:s budget, med ilskna förhandlingar varje år.

Flera skäl bidrar till ökad entusiasm kring det hela, inte minst den federala inblandningen under förra sommarens Black Lives Matter-demonstrationer i staden och Trumpadminstrationens hantering av stormningen av kongressen den 6 januari. Mer irritation följde efter det att DC:s andel av pandemipaketet på 1900 miljarder dollar krymptes. Alltsammans hänger också ihop med Demokraternas förnyade kamp för rösträtt, med argumentet att nästan hälften av DC:s invånare är svarta och sålunda inte har någon röst i kongressen.

I det nya förslaget avsätts en liten del av ytan till den federala staten, se kartan längst ned i inlägget, med kongressen, Vita huset, The Mall och några av regeringsbyggnaderna. Från DC-håll menar man att införlivandet av denna nya delstat ska kunna ske utan de krav på ratificering som specificeras i författningen. Man tittar på en modell som användes när Tennessee införlivades i unionen (mycket mer om detta och andra detaljer här i en artikel från radiostationen WAMU). Tidigare talades det om Columbia eller New Columbia som namn på 51:a delstaten men nu är tanken att hålla fast vid huvudstadens Washington. Och Douglass kommer från den svarte medborgarrättskämpen Frederick Douglass (1817 eller 1818 -1895) som bodde i Washington.

Republikaner beskyller Demokraterna för att vilja utöka sin makt, helt enkelt en ”power grab”, mer än som är rimligt med tanke på den lilla majoritet de har. Utöver DC, handlar det om ett eventuellt avskaffande av den s.k. filibustern, en gigantisk infrastruktursatsning, nya rösträttslagar m.m. Och de har förmodligen rätt i misstankarna om ett ökat maktövertag för Demokraterna – 93 procent i DC röstade för Joe Biden.

I kongressförhören tidigare i veckan (referatet i Washington Post) radade republikanska ledamöter upp den ena invändningen efter den andra, t.ex. att en del företeelser inte finns i DC som tillverkningsindustri och bilförsäljare. Beträffande det sistnämnda fick den som framförde det be om ursäkt när han upplystes om att det säljs bilar inne i DC, inte bara i förorterna.

Förslaget väntas gå igenom i representanthuset i sommar men i senaten krävs 60 röster. Republikanerna kommer att motsätta sig detta med näbbar och klor. Om DC blir delstat så förefaller det inte osannolikt att det amerikanska territoriet Puerto Rico skulle följa efter. Eller, med andra ord, två säkra demokratiska stolar till i senaten.

                                           KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost

4 kommentarer

 1. Håkan Lonæus

  Det har ar inte bara en lokal fraga utan en global fraga. Den vaxer ur lokala krav pa representation. Motverkas av konservativa och mojligen rasistiska krafter pa nationell niva. Men ar en fraga som paverkar globalt. Var finns den globala opinionen eller intresset? Tank er var globala historia den senaste generationen, om pluraliteten i USA fatt bestamma politiken?? DC Statehood for all !!

  • Karin Henriksson

   Hej, nej, tror inte att det är såå stort intresse i utlandet för detta… men borde!

   • Håkan Lonaeus

    Min poäng är att DC statehood har globala konsekvenser. Det borde internationell opinion ta med i beräkningen.

    • Karin Henriksson

     Hej, jo, jag förstod det, men först måste väl förespråkarna ha stöd här i USA…

© 2022 Amerikaanalys.se

Tema av Anders NorenUpp ↑