För en breddad analys av amerikansk politik

Nytt poddavsnitt

Mycket att ta upp! Rush Limbaughs död, vädret, Joe Bidens första månad, riksrättens ställning, kriget i det republikanska partiet GOP, Donald Trumps framtida chanser och maktspelaren Mitch McConnell – samt en skiss över hur ett mer europeiskt politiskt partisystem skulle se ut i USA. Med oss alla fyra denna gång: Dag Blanck, Karin Henriksson, Frida Stranne och Erik Åsard.

Och, en favorit gästar oss, förra kulturrådet på svenska ambassaden Washington, Linda Zachrison som ger en initierad bild av den amerikanska kulturen i pandemins kölvatten och vad vi i Sverige skulle kunna ta till oss.

Lyssna, här. Klicka om ni vill veta hur många MAGA-väljare det skulle finnas i ett flerpartisystem.

Vi som står bakom den här bloggen och podden får ofta frågan var de amerikanska partierna skulle hamna på en svensk skala. Det är nästan omöjligt att besvara den, för att Demokraterna och Republikanerna fyller breda spektrum – fast en del skulle säga allt smalare ytterkanter. Thomas Edsall i New York Times publicerade just en artikel om hur det skulle se ut som USA hade lika många partier som ett normalt europeiskt land (länk).

Dag Blanck översatte det så här:

1. Ett högernationalistisk parti av europeiskt snitt (LePen, SD etc.) dit MAGA-kärnväljare dras. Skulle få 19 %.

2. Ett traditionellt högerparti, det vill säga som det gamla konservativa GOP. Skulle få 21 %.

3. Ett kulturliberalt och globabilistiskt parti som höll fram LGBQT-frågor, frihandel, kapitalism med ett vänligare ansikte.  Skulle få 12 %.

 4. Ett center-vänster-parti som är för allmän sjukvård, mer makt för facket, höjda skatter. Skulle få  28%.

5. Ett grönt parti, som ställer sig bakom en Green New Deal med total omläggning av energi och miljö. Skulle få 10%.

Så menar Edsall att opinionsläget ser ut just nu. Men att det är valsystemet som förhindrar att det slår igenom. Nu är det ju extremt osannolikt att systemet ändras och han ser det som ett stort problem. 

Edsall hänvisar särskilt till en studie som gjordes nu i vinter om Trumpväljare och eftersom de kommer att stå i fokus ett bra tag framöver finns skäl att återge lite av rönen:

”…at least ”60 percent of them are white, Christian and male. Further, around half are retired, over 65 years of age, and earn at least $50K per year. Finally, roughly 30 percent have at least a college degree.” More than 50 percent were born at a time of white hegemony, before the civil rights and women’s rights movements and the sexual revolution.

Overwhelming majorities of the 1,431 MAGA supporters — from 80 to 99 percent — said they were concerned that “real Americans are losing freedoms”; “our lives are controlled by secret plots”; “unknown actors make the big decisions” and “forces are changing our country for the worse.”

These MAGA supporters, who were recruited after signaling sympathy for the movement on Facebook, were rock-solid Republicans, voting at or near 100 percent for the party’s House and Senate candidates in 2018 and 2020, and for Trump last year. They are far more engaged in politics — contributing money, going to meetings and volunteering — than the average American. “By any metric, this group appears committed to the political process,” Blum and Parker wrote.

Not only are these voters partisan, but when asked ”about whether or not they agreed with Trump’s fraud claims, 98 percent believed them valid.”

Dela denna bloggpost

2 kommentarer

  1. Per Larsson

    Var finns länken till podden?

    • Karin Henriksson

      Ursäkta, har lagt in NU. Bästa hälsningar, Karin

© 2022 Amerikaanalys.se

Tema av Anders NorenUpp ↑