Kontakterna mellan Sverige och USA – de svensk-amerikanska relationerna – är ett ämnesområde som intresserar många på ömse sidor om Atlanten, framhåller bloggens och poddens Dag Blanck, som kan berätta om en spännande digital seminarieserie som belyser olika aspekter av dessa relationer.

Forskning pågår på Svenska Institutet för Nordamerikastudier (SINAS) vid Uppsala universitet och vid Swenson Swedish Immigration Research Center vid Augustana College i Rock Island, Illinois. Swenson Center, som ligger på det äldsta av de gamla ”svenskcollegen” där intresset för Sverige fortfarande är starkt, är ett nationellt arkiv, bibliotek och forskningsinstitut för svensk-amerikansk historia och svensk-amerikanska relationer.

Under våren ordnas digitala lunchföreläsningar på Swenson Center med början den 16 feburari. Bloggens läsare är hjärtligt välkomna att delta! Mer information – klicka nedan.

För program och anmälan – se här – men notera att en lunchföreläsning kl. 12 i Illinois betyder kl. 19 i Sverige. Seminarierna äger rum på zoom, med en kort introduktion och sedan Fråga-svar med föreläsaren.
 
Tuesday, February 16 – Dr. Erika Jackson, Colorado Mesa University, “Swedes, Nordic Whiteness, and Race Privilege in Chicago at the Turn of the Twentieth Century”
Register
 
Tuesday, March 2 – Dr. Nevra Biltekin, Stockholm University, “Immigrant Diplomacy: The Swedish Women’s Educational Association (SWEA) and Swedish-American Relations”
Register
 
Tuesday, March 16 – Dr. Ulf Zander, Lund University, “Allan Kastrup and the Swedish-American Connection”
Register
 
Tuesday, March 30 – Dr. Chris Strunk, Augustana College, ”Mapping Swedish Migration in the Quad Cities: Teaching Cultural Geography with the Swenson Swedish Immigration Research Center”
Register
 
Tuesday, April 13 – Dr. Brian Leech, Augustana College, “Animals/Vegetables/Minerals: Understanding the Environmental History of Swedish America through Veterinary Scrapbooks, Farm Advertisements, and Mining Diaries”
Register
 
Friday, April 30 – Dr. Anders Bo Rasmussen, University of Southern Denmark, “An End to All Questions”: Scandinavian Immigrants, Abolition, and the Impeachment of President Johnson”
Register

Dag Blanck passar samtidigt på att tipsa om ett annat digitalt föredrag, arrangerat av SINAS i Uppsala:

Kriminologen Jasmine Kelekay talar den 22 februari kl. 15.15 på temat ”Racialization and Criminalization in the United States and Sweden” och jämför svartas relationer till polis och rättsväsendet i USA och i Sverige. Ett mycket intressant ämne. Se här för information om anmälan.

Dela denna bloggpost