För en breddad analys av amerikansk politik

Riksrätten – dokumenten

Historiens vingslag kommer att susa här inne – med en andra riksrättsprocess på ett år.

WASHINGTON På tisdagen inleds den fjärde riksrättsrättegången i USA:s historia. Precis som i den tredje processen för ett år sedan är det förre presidenten Donald Trump som utpekas.

Trumps försvarare lutar sig mot två argument: yttrandefriheten och jurisdiktion. De menar dels att presidenten bara utnyttjade sin rätt till det fria ordet den 6 januari, dels att senaten inte kan pröva fallet eftersom han avgått och därmed är en privatperson.

Författningsexperter ur de flesta läger uttrycker skepsis, i synnerhet mot det andra argumentet. Ta del av bakgrundsmaterial nedan.

Först ordalydelsen om ”impeachment” i författningen, The Constitution. Andra kapitlet, fjärde paragrafen:

Presidenten, Vicepresidenten och alla civila tjänstemän i Förenta staterna, skall avlägsnas från tjänsten vid riksrätt för, och fällande för landsförräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser.

                                (Ur Vi, folket…)

Sedan riksrättsåtalet på 80 sidor från representanthuset, under ordförandeskap av Jamie Raskin, H.Res. 24, demokrat från Maryland. Huvudpunkten är anstiftan eller uppvigling till uppror.

Efter att först ha inlämnat en försvarsinlaga på 14 sidor kom försvaret med en ny mer omfattande sådan, 78 sidor, på måndagen. ”Politisk teater”, sades det bl.a. Det bemöttes en kort stund innan senaten samlades, här, undertecknat av de nio House Managers.

En utskrift av timslånga Donald Trumps tal vid mötet den 6 januari som föregick marschen till Kapitolium finns bl.a. här. Det tryfferas av åhörarnas jublande We love Trump, Fight for Trump, Bull —-. Det är bl.a. nedanstående passager som lyfts ut, med Trumps maning till dåvarande vicepresident Mike Pence att stoppa den författningsstadgade certifieringen av elektorsrösterna från delstaterna – något som utlöste ropen ”Häng Pence” utanför kongressbyggnaden där en strypsnara riggats upp:

”And Mike Pence is going to have to come through for us, and if he doesn’t, that will be a, a sad day for our country because you’re sworn to uphold our Constitution.

Now, it is up to Congress to confront this egregious assault on our democracy. And after this, we’re going to walk down, and I’ll be there with you, we’re going to walk down, we’re going to walk down.

Anyone you want, but I think right here, we’re going to walk down to the Capitol, and we’re going to cheer on our brave senators and congressmen and women, and we’re probably not going to be cheering so much for some of them.

Because you’ll never take back our country with weakness. You have to show strength and you have to be strong. We have come to demand that Congress do the right thing and only count the electors who have been lawfully slated, lawfully slated.”

Förhandlingarna om hur rättegången ska gå till drog ut ända in i det sista. Processen inleds med en upp till fyra timmar lång debatt (kl. 19 svensk tid på tisdagen), sedan får bägge sidor 16 timmar på sig att lägga fram sin sak med början på onsdagen, fram till fredagen eller söndagen, sedan är tidtabellen mer osäker. Utgångspunkten är att rättegången ska vara i högst en vecka. Resolutionen med detaljerna som majoritetsledaren Chuck Schumer och minoritetsledaren Mitch McConnell enades om.

Det finns en grundläggande likhet mellan de två riksrättsprocesserna – Donald Trumps vilja att behålla makten.

I det första fallet anklagades han för att försöka pressa en utländsk makthavare (Ukrainas president) för att svärta ner motståndaren under presidentvalåret. Och, nu, i det andra, att försöka omintetgöra valresultatet i november. Motsvarigheten till åklagare, House Managers som nämndes ovan, kan denna gång räkna med att framställningen blir mer begriplig, tack vare alla videobilderna från våldet utanför och inuti kongressen den 6 januari istället för abstrakta vittnesmål om telefonsamtal.

Åtskilliga författningsexperter avvisar försvarsargumentet om att Trump lämnat posten och att riksrätt därför inte är tillämplig. De s.k. grundlagsfäderna kan inte ha avsett att en tjänsteman skulle kunna göra sig skyldig till ”high crimes and misdemeanors” några veckor före sin avgång utan påföljd (dessutom har en liknande prövning inträffat). Yttrandefriheten är heller inte applicerbar eftersom den syftar till att skydda individen mot staten. I en riksrättsprocess, som inte är ett brottsmål, avgörs om vederbörandes uppträdande strider mot författningen, påpekades det i ett brev, här, som undertecknades av 144 jurister.

Riksrättprocessen inleddes med en video av vad som hände den 6 januari.

Demokraterna är medvetna om att en fällande dom är osannolik. För det krävs kvalificerad majoritet eller att 17 republikaner röstar för. Men de hoppas kunna hamra in att mobben som stormade Kapitolium utgör det republikanska partiets kärna – och, att nyinvalda kongressledamoten Marjorie Taylor Greene med sina antisemitiska, rasistiska och paranoida påståenden framstår som partiets framtida ansikte.

Författningens 14:e tillägg, tredje paragrafen, åberopas också:

Ingen person skall bli Senator eller Representant i Kongressen, eller elektor i val till President och Vicepresident, eller inneha något ämbete, civilt eller miltärt, i Förenta Staterna eller i någon Delstat, som har deltagit i revolt, eller uppror mot desamma, eller bistått någon av dess fiender, efter att ha svurit ed att upprätthålla Förenta Staterna konstitution… (se resten i Vi, folket…).

Nyckelordet är ”insurrection”, uppror, resning eller revolt, som grundlagsfäderna såg mycket allvarligt på. Förslag om att tillämpa det i fallet Trump framfördes redan efter den 6 januari. Här räcker det med enkel majoritet i båda kamrarna, fast ett sådant beslut kan upphävas med två tredjedelars majoritet i en omröstning.

Fem människor avled vid stormningen.

o

Den som vill grotta ner sig mer i ämnet ”impeachment” kan ta del av representanthusets rapport, här, med slutsatserna förra året.

o

Parallellt pågår en allt djupare identitetskris inom GOP. Kongressledamoten Liz Cheney, nr tre i rang, tillhörde den lilla skara som röstade för riksrättsåtalet. Hon utsattes för hårda påhopp efteråt med krav på att hon skulle petas från ledarskapet, men i en hemlig omröstning fick hon stöd från två tredjedelar av partiblocket Eller med andra ord, om republikaner får vara anonyma vågar de avlägsna sig från Trump.

I en intervju i Fox News på söndagen trappade Cheney upp tonfallet. Trump måste stå till svars för sina handlingar, t.ex. atttackerna mot vicepresident Mike Pence. Trump kan inte längre vara partiets ledare, fastslog hon:

”I stand firmly by my statement. We have never seen that kind of an assault by a president of the United States on another branch of government and that can never happen again.”

Det har spekulerats mycket kring Trumps järngrepp runt GOP. Jag tillhör dem som tvivlat på att han kan hålla taget nu när han blivit expresidenten som förlorat majoriteten i senaten och representanthuset samt Vita huset – och ljugit om valutgången i flera månader. Det solida interna stödet tycks börja svikta om man ska tro reportage om väljare som lämnat partiet eller som tar avstånd från våldet. I en färsk mätning uppgav 56 procent av de tillfrågade att Trump bör fällas och aldrig mer få inneha ett folkvalt ämbete.

Trump blev av med sin favoritplattform Twitter och några tiggarmail syns inte till i inkorgen. Kabelkanalerna som ställt sig bakom ”the big lie” drar öronen åt sig efter stämningsansökningar på miljardbelopp från tillverkare av valmaskiner. Trumps närmaste juridiska rådgivare (Rudy Giuliani, Sidney Powell m.fl., liksom affärsmannen Mike Lindell) är utskämda i delar av samhället och är också föremål för stämningarna ovan. Flera stora och små företag har redan meddelat att de inte tänker skänka kampanjmedel till ledamöter som backar upp Trump. I samband med den första riksrätten, som följde på den s.k. Rysslandsutredningen, tyckte även Never Trumpers att demokraterna gick för långt och en del höll med Trump om att det var en bluff, ”hoax”. Men martyrglorian passar inte efter det som föregick stormningen – dessutom pekas det på att Trump inte tydligare manade sina anhängare att träda tillbaka.

Det verkar troligt att fler än Liz Cheney och kollegan Adam Kinzinger tar avstånd från trumpistflygeln. Ingen mindre än Mitch McConnell, som dock fått igenom skattesänkningar och konservativa domare under Trump, brännmärkte Taylor Greenes ”knäppa lögner” som en cancersvulst på partiet och i alla fall vid ett tillfälle uttryckte sympatier för riksrätten.

Forts. följer, kan man lugnt utgå från.

o

Det rättsliga efterspelet till stormningen fortsätter. Tidningen New York Times summerade häromdagen:

– 26 are charged with conspiracy crimes or assault.

– 43 are charged with interference with law enforcement, weapons crimes, threats or property crimes but not conspiracy or assault.

107 are charged with trespassing or disrupting Congress. At least 21 of those charged so far had ties to militant groups and militias, according to court documents and other records. At least 22 said they were current or former members of the military. More than a dozen were clear supporters of the conspiracy theory QAnon.”

o

I vittnesmål från de anklagade framgår att de skyller sitt beteende på presidenten. En av dem sa så här, via sin advokat:

”Defendant was merely following the directions of then-President Trump, the country’s chief law enforcement officer, and other speakers to march to the Capitol”.

Återstår att se om det håller i rättegångarna. Trumps advokater håller ju inte med om den versionen…

                                   KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost

6 kommentarer

 1. Tove Frenger

  Tack Karin för en jättebra sammanfattning av läget inför Riksrätten! Det har ju blivit märkvärdigt tyst kring Trump nu efter han försvann ”in i dimman”
  Kanske är det mer nyheter i Amerikanska medier om hur han kommunicerar med sina följare? Han är onekligen marginaliserad utan twitter, och andra sociala medier och plattformar. Och han är inte van att vara den som måste ta egna ekonomiska medel och själv ta initiativ till praktisk handling.
  Presidentplanet försvann och helikopterplattan utanför Mar A Largo….det måste ha svidit?!!
  Som du skriver har även många ledande högeraktivister ur hans följare åtal att vänta och många aktar sig nu när bossen själv ligger lågt.
  Det gäller för Biden och Demokraterna att vinna kampen mot Corona och få lugnt landet. De har fyra år på sig att visa att USA vinner prestige och respekt världen igen, och kanske lyckas dom??
  Hoppas.
  Tove

  • Karin Henriksson

   Tack! Ja, det har det. Lite svårt att veta varför det blivit tyst, kanske för att inte störa riksrättsprocessen? Så, det intressanta blir att se vad han gör när det hela är klart. Bästa hälsningar, Karin

 2. Tönu

  Tack Karin allt samlat på ett ställe Dessutom hinner du vara med hos Nordegren och Epstein och berätta om prinsessan Märta och F Roosevelt i P1

  • Karin Henriksson

   Tack Tönu, och, ja, tog ju inte så lång tid! Spännande saga med verklighetsinslag, kanske blir det mer grävande i detta när serien har premiär i USA i april. Bästa hälsningar

 3. Lars Lindhe

  DISATER, TOTAL DISASTER…
  Det var med visst intresse man slog över till CNN efter dagens inledande framläggningar från Trumps två försvarsadvokater. Speciellt Bruce Castor, som var utomordentligt långrandig, utan att ändå komma till någon punkt som skulle förklara processen okonstitutionell som helhet.
  Man behövde inte kunna ett enda ord av det engelska språket för att förstå vad de tyckte. Jake Tapper, Wolf Blitzer, Anderson Cooper: när de sitter i direktsändning och uppgivet småskrattar mot varandra, då förstod man att det nog inte hade gått så bra för Trumps sak.
  Jag behöver inte upprepa min egen rubrik här ovan…

  Men det är inte Trump som har det största problemet. Det är det Republikanska partiet. Skulle Trump inte bli fälld (det finns stor risk att han inte blir det) då riskerar de att han nästlar sig in i politiken igen. Och vem skulle vilja samarbeta med honom i en ny presidentvända? Jo, han skulle kunna starta ett eget parti. Men det kommer han inte att göra. Han kan visserligen få ett antal miljoner anhängare från sina extremister, men det räcker inte för att ta hem några segrar. Påminner bara om Ross Perot…

  Han skulle ta sig in i GOP igen och splittra det som aldrig förr. Och GOP skulle så länge Trump lever aldrig kunna vinna ett val.
  Men just i natt sover nog Trump ganska dåligt…

 4. Lars Lindhe

  KANSKE, KANSKE…
  Kanske en eller annan (R)-senator byter uppfattning. Men i stort kommer nog Trump att gå fri från ansvar. Inte nödvändigtvis för att de tycker han är utan skuld till anklagelserna. Utan av direkt egoistiska skäl: de vill inte riskera att – i en ny valrunda – bli utan sina välbetalda och prestigefyllda uppdrag i kongressen. De vill inte riskera att Trump-anhängarna inte röstar på dem igen. Eftersom de har ”svikit” den rättmätige presidenten… Man kan då hoppas på en annan utveckling.

  Trump bör rimligtvis bli så besudlad av sitt eget agerande under hela tiden från valdagen fram till nu att hans trovärdighet som landets ledare inte räcker till att skapa en ny maktposition. På något sätt har man en förhoppning att vanliga amerikaners förnuft segrar.

  – Eller är det en naiv tanke?

© 2022 Amerikaanalys.se

Tema av Anders NorenUpp ↑