Först går vår gäst, SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström, igenom president Joe Bidens klimatpolitik (som inom parentes skiljer sig rätt mycket från föregångarens…) och sedan diskuterar vi medborgarrörelsen, rasism, positiv särbehandling m.m. med anledning av att februari är Black History Month i USA. Med Dag Blanck, Frida Stranne och mig, Karin Henriksson.

Lyssna här. Och klicka på rutan nedan för att få mer information om några saker vi nämner.

Länk till Equal Justice Initiative med mer bakgrund om orättvisorna i rättsväsendet.

Länk till Frida Strannes och Magda Gads artikel i Expressen om ”voter suppression”.

Länk till Karin Henrikssons artikel i Utrikesmagasinet om de inbyggda fördelarna för Republikanerna i det amerikanska valsystemet, som gör att små delstater med övervägande vit befolkning väger tyngre än delstater med stor minoritetsbefolkning i storstäder. Och ännu en artikel i Utrikesmagasinet om hinder som rests för att hindra människor från att rösta.

Och här en samlingssajt om hur de svartas historia började firas 1926 och hur det firandet utsträcktes till en hel månad 1976:

The celebration was expanded to a month in 1976, the nation’s bicentennial. President Gerald R. Ford urged Americans to “seize the opportunity to honor the too-often neglected accomplishments of black Americans in every area of endeavor throughout our history.” That year, fifty years after the first celebration, the association held the first African American History Month. By this time, the entire nation had come to recognize the importance of Black history in the drama of the American story. Since then each American president has issued African American History Month proclamations. And the association—now the Association for the Study of African American Life and History (ASALH)—continues to promote the study of Black history all year.

Ledande medier uppmärksammar Black History Month på olika sätt för att tipsa om musik, litteratur, dans, teater – och historia. Detta häromdagen i New York Times med bl.a. följande:

After the killing last year of George Floyd in police custody in Minneapolis, Ibram X. Kendi’s 2019 book “How to Be an Antiracist,soared up the best-seller list.In February, Kendi, the director of the Center for Antiracist Research at Boston University, and the historian Keisha N. Blain will release “Four Hundred Souls,” a historical retelling they assembled by 90 writers, each examining a five-year period in Black American history. On Feb. 1, the two editors will kick off the book release with a discussion of the work alongside the fellow writers Isabel Wilkerson, Clint Smith and Kiese Laymon.

Ta även en titt även på nyhetssajten theroot.com.

o

Vi nämnde också – utmärkt – långläsning i amerikanska medier. Till exempel New York Times genomgång av de 77 dagarna efter valet och Donald Trump vägran att erkänna sig besegrad, här. Och sajten Axios inblickar i några av de mer bisarra mötena, här. Samt Lawrence Wrights mycket detaljerade genomgång av Pestens år, här.

Dela denna bloggpost