Resultatet i riksrättsomröstningen i representanthuset.

Dramatiken fortsätter. Som man, trots allt, kunde förmoda vägrade vicepresident Mike Pence att ta till det 25:e författningstillägget för att avsätta president Donald Trump. Och, som man också kunde förmoda, röstade representanthuset för ett andra riksrättsåtal mot Trump – mer oväntat var att tio republikaner anslöt sig till demokraterna.

Vad ska hända nu? Det är inte helt klart, när en knapp vecka återstår till maktöverlämnandet. Rättegången i senaten börjar sannolikt inte förrän efter den 20 januari, med en hel del detaljer som måste redas ut först. Viskningar hörs om att en övertalningskampanj pågår för att få Trump att avgå frivilligt men högst osäkert om det lyckas. Klart är däremot att det republikanska partiet skakas i grundvalarna och att stödet för Trump tycks större än hans motståndare skulle tro.

Nedan följer länkar till dokumenten det handlar om.

Resolution nr 21:

Calling on Vice President Michael R. Pence to convene and mobilize the principal officers of the executive departments of the Cabinet to activate section 4 of the 25th Amendment to declare President Donald J. Trump incapable of executing the duties of his office and to immediately exercise powers as acting President.

Den bifölls med 223-205, men det var mest en symbolisk gest, eftersom Pence redan meddelat att han inte anser att det 25:e tillägget kan tillämpas i det här fallet och han sa i ett brev till talmannen Nancy Pelosi: I do not believe that such a course of action is in the best interest of our Nation or consistent with our Constitution.

Resolution nr 24:

Impeaching Donald John Trump, President of the United States, for high crimes and misdemeanors.

Den bifölls med 232-197. Därmed är Donald Trump den förste president i USA:s historia som utsatts för ett riksrättsåtal en andra gång. Första gången, 2020, friades han i senaten.

Sent på onsdagen släpptes en video från Vita huset där Donald Trump manade till lugn.

En sidokommentar – varför videoinspelningar? Detta var inte första gången de senaste veckorna som Trump väljer att framträda på det sättet, inte personligen i någon sal eller pressrummet i Vita huset. Uppenbarligen har någon annan skrivit själva anförandena och Trump verkar då undvika att komma med de vanliga anmärkningarna eller upprepningarna han så ofta gör.

Reaktionerna efter stormningen av Kapitolium och efterspelet skiljer sig dramatiskt åt mellan republikaner och demokrater. Ett spel pågår nu i det republikanska kongressblocket och det är Mitch McConnell som håller i korten. Om han bestämmer sig för att ta handen från Trump kan fler senatorer följa efter – och slutsatsen blir då att vad en del kallar för etablissemangsrepublikaner kommit fram till att Trump är skadlig för partiet och måste bort från scenen. De tittar förmodligen också på opinionsmätningar som denna:

o

Slutligen en utskrift av det korta anförandet på förra torsdagen, mer än ett dygn efter stormningen av kongressen. Trump försvarar sitt agerande, fördömer demonstranterna, manar till besinning, utlovar ett sömlöst överlämnande av makten nu när kongressen fastställt valresultatet. Men han beklagar inte dödsfallen under tumultet och nämner inte Joe Biden vid namn:

I’d like to begin by addressing the heinous attack on the United States Capitol. Like all Americans I am outraged by the violence, lawlessness and mayhem.

I immediately deployed the National Guard and federal law enforcement to secure the building and expel the intruders. America is and must always be a nation of law and order.

To demonstrators who infiltrated the Capitol: you have defiled the seat of American democracy. To those who engage in the acts of violence and destruction: you do not represent our country. And to those who broke the law: you will pay.

We have just been through an intense election and emotions are high. But now, tempers must be cooled and calm restored. We must get on with the business of America.

My campaign vigorously pursued every legal avenue to contest the election results, my only goal was to ensure the integrity of the vote. In so doing, I was fighting to defend American democracy.

I continue to strongly believe that we must reform our election laws to verify the identity and eligibility of all voters and to ensure faith and confidence in all future elections.

Now, Congress has certified the results. A new administration will be inaugurated on January 20. My focus now turns to ensuring a smooth, orderly and seamless transition of power. This moment calls for healing and reconciliation.

2020 has been a challenging time for our people, a menacing pandemic has upended the lives of our citizens, isolated millions in their homes damaged our economy, and claimed countless lives.

Defeating this pandemic and rebuilding the greatest economy on earth will require all of us working together. It will require a renewed emphasis on the civic values of patriotism, faith, charity, community and family.

We must revitalise the sacred bonds of love and loyalty, that bind us together as one national family. To the citizens of our country, serving as your president has been the honour of my lifetime.

And to all of my wonderful supporters. I know you are disappointed, but I also want you to know that our incredible journey is only just beginning.

Thank you, God bless you, and God bless America.

o

På pro-Trump-sajterna ger man inte upp kampen. Tonläget är uppskruvat, med rubriker om nya bevis på att valet stulits och att Biden är redo att kalla in militär. Och på yougov.com finns en mätning som visade att 45 procent av de republikanska väljarna stöder stormningen av Kapitolium.

KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost