För en breddad analys av amerikansk politik

Dagen efter i DC

Ljusskenet över kongressbyggnaden efter en explosion som polisen utlöste sent på onsdagen.

Den hyllade traditionen med fredliga maktskiften bröts. Donald Trumps retorik eldade på en mobb som vällde in i kongressbyggnaden på onsdagskvällen. En häpnadsväckande händelse som – i alla fall än så länge – tycks bli kulmen på de stormiga gångna fyra åren och krossa eftermälet.

Beskrivningarna av presidentens tillstånd är förfärande. ”Bunkermentalitet”. ”Skört och instabilt”. ”Motsatte sig att nationalgardet skulle kallas in”. ”Vägrar att lyssna”. ”Tänker inte lämna Vita huset frivilligt”.

Flera amerikanska medier uppger att informella trevare om att utlösa det 25:e författningstillägget pågår inom kabinettet. Allas ögon riktas mot Mike Pence, den hundaktigt lojale vicepresidenten, som är den som formellt ska ta initiativet. Trump har redan fördömt Pence så han kanske inte har så mycket att förlora om han till sist bestämmer sig för att han vill ha någon heder kvar.

Natten till torsdagen bekräftade kongressen valresultatet den 3 november. Joe Biden blir USA:s 46 president, med Kamala Harris som sin vicepresident.

Bara timmar dessförinnan stod det klart att båda de demokratiska kandidaterna segrade i Georgia vilket betyder att partiet tar över makten i senaten (se mer nedan). En oerhörd lättnad för Biden men denna triumf i en normalt ”röd” delstat överskuggades av händelseförloppet i kongressen.

När jag skriver dessa rader är det tidigt på morgonen i Washington. Där väntar ännu en lång, orolig dag. I synnerhet två spår kommer att följas – vad ska hända med Donald Trump och vad tänker han göra nu? Hur kunde säkerheten vara så bristfällig den 6 januari när protester mot valresultatet hade förutsetts av alla?

En växande kör med krav på att Trump måste avsättas hörs, antingen med hjälp av 25:e författningstillägget eller en ny riksrättsprocess. Givetvis kommer kraven från högt uppsatta Demokrater, men även ett av de stora industriförbunden och tidningar som Washington Post. På ledarplats konstateras att ”ansvaret för uppviglingen ligger helt och hållet hos presidenten” som därmed bevisat att han utgör en fara för den amerikanska demokratin och således inte kan få sitta kvar till den 20 januari.

Tillägget till konstitutionen (min översättning här) tillkom efter mordet på John F. Kennedy när det framgick att rutinerna var oklara för vad som skulle hända om presidenten föll ifrån. Tillägget ratificerades 1967. Om presidenten inte längre anses kunna klara sina uppgifter kan vicepresidenten initiera en process som slutar med avsättning.

För alla som besökt kongressen eller följt tv-sändningar där polisen lyfter ut demonstranter var det chockerande att följa hur huliganer med rep, påkar och sydstatsflaggor kunde ta sig in. Utredningar är att vänta, både av de ansvariga för säkerheten, av FBI som ska övervaka hot från upprorsmakare och av de ursinniga demonstranterna som påstod sig bara ta tillbaka ”sitt hus”. Svårt att identifiera dem lär det inte bli och hårda straff kommer att utmätas för olaga intrång, illegala vapen, skadegörelse och hot mot polis.

Trump blir allt ensammare. Kretsen han eventuellt skulle lyssna på krymper, utöver de nya högerkonspirationskanalerna som skyllde stormningen av kongressen på Antifamedlemmar som klätt ut sig till Trumpanhängare. Tunga republikaner som hela tiden stöttat honom, eller sett mellan fingrarna med skryt och lögner, överger nu skeppet. Senatsledaren Mitch McConnell ger sannolikt Trump skulden för förlusten i Georgia och sin egen degradering. Flera senatorer som sällat sig till den tänkta protesten mot valresultatet ändrade sig i sista minuten. Medarbetare i Vita huset kände att de fått en legitim anledning att sluta och avgick med omedelbar verkan (samtidigt som Trump sägs ha portförbjudit Pence närmaste man).

Det var i synnerhet denna tweet från Trump som väckte starka reaktioner:

“These are the things and events that happen when a sacred landslide election victory is so unceremoniously & viciously stripped away from great patriots who have been badly & unfairly treated for so long. Go home with love & in peace.”

Av allt att döma tror Trump fortfarande att han vann valet. Försök från bl.a. Pence att övertyga honom om att alla utvägar var uttömda misslyckades. Det tydde förstås på att alla som hävdat att han inte läst – eller förstått – författningen har rätt. Hans gamla ingrodda beteende med mobbning, utkrävande av tysthetslöften, hot om stämning i domstol etc. fungerar inte, inte heller självhjälpstron på ”positive thinking”.

Troligen kommer republikanska politiker att slita sig ur Trumps psykologiska järngrepp. När han tillträdde hade partiet majoritet i kongressens bägge kamrar – nu har de förlorat både senaten, representanthuset och Vita huset. Eller med andra ord, Trump är en loser. Så sent som häromdagen talades det om att Trump skulle ”primary” (som ett verb) kandidater som han inte gillar inför valen 2022 och 2024. Verkar inte så hotfullt längre från mannen som inte tog avstånd från våldet i grupper som andra stämplar som inhemska terrorister.

I ett kortfattat uttalande utlovade Trump ”en ordnad övergång” efter det att Biden officiellt utsetts till näste president. Men han vidhöll att han inte godtar resultatet. Några gratulationer eller inbjudningar till Vita huset följde inte. Inte heller besked om han tänker närvara vid installationen.

Blickarna riktas därmed mot Pence. Kommer han att agera? Eller kommer han att fortsätta anlägga sfinxminen? Eller hittar han ett sätt att peka på vad han är stolt över att ha varit med om att genomföra, samtidigt som han fastslår att det är dags att gå vidare och hela nationen?

Uttrycket ”damned if you do, damned if you don’t” verkar lämpligt här. Trumpanhängarna kommer aldrig att förlåta honom (fast många av dem säger att de aldrig skulle rösta på Pence) om han gör det. Och om han inte gör det kommer alla Never Trumpers att se till att han rankas bland de sämsta vicepresidenterna i USA:s historia.

Mitch McConnell bestämde sig för att ta till orda med bl.a. följande:

”The Constitution gives Congress a limited role. We cannot simply declare ourselves a national Board of Elections on steroids. The voters, the courts, and the states have all spoken. If we overrule them all, it would damage our republic forever… If this election were overturned by mere allegations from the losing side, our democracy would enter a death spiral. We’d never see the whole nation accept an election again. Every four years would bring a scramble for power at any cost.” 

o

Ledande amerikanska medier har gott om genomgångar och liveuppdateringar av hela händelseförloppet, inte minst lokaltidningen Washington Post, här. I mitt Twitterflöde förekommer många retweets av ett utmärkt kort och koncist tv-inslag av brittiska ITV, bör kunna ses här. New York Times återger i en teckning hur mobben kunde ta sig in, plus en bildkavalkad, här.

Och golfaren Annika Sörenstam väntades till Vita huset på torsdagen för att ta emot en medalj av Donald Trump, mer i golfkanalen, här.

o

Frågor ställs om konstaterandena att Biden kommer att få det lättare att driva igenom sin politik med ett 50-50-läge och Harris utslagsröst. Ja, det stämmer i mycket, men inte allt. Det blir enklare att tillsätta ministrar, höga tjänstemän och domare, vissa ekonomiska beslut kan slussas igenom med hjälp av budgetprocedurerna och majoritetsledaren Chuck Schumer kommer att lägga fast agendan. Men när det gäller stora reformer – energi, skatter, sjukvården t.ex. – krävs en majoritet på 60 röster för att sätta streck i debatten och gå till omröstning. Därför har den demokratiske senatorn Joe Manchin från West Virginia utmålats som en ny makthavare, i och med att han ibland samarbetat med republikaner på andra sidan mittgången.

                                                KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost

11 kommentarer

 1. Lars Lindhe

  Karin,
  Du skriver ”Av allt att döma tror Trump fortfarande att han vann valet.” Fel. Han ”tror” inte. Han ”vet”, Det är en rent medicinsk skillnad mellan de här två begreppen. Och du kan inte med någon form av resonemang övertyga en mentalt blockerad person om att det kan finnas andra tolkningar än hans egen. Även om nu det intressanta begreppet ”alternativa sanningar” kom från en av hans egna rådgivare, Kellyanne Conway.

  • Karin Henriksson

   Tack för synpunkter, ja, kan säkert diskuteras – och det finns en del spekulationer om att något hänt med Donald Trumps personlighet, t.ex. i detta uttalande från förre stabschefen Mick Mulvaney som avgått från sin post: …added that Trump was “not the same as he was eight months ago.”

   • Lars Lindhe

    OCH SEDAN..?
    Om vi nu tittar lite framåt i tiden, vad händer då? Det verkar ganska troligt att Trump kommer att fortsätta att försöka bli återvald 2024 – eller t.o.m. komma in i hetluften redan om två år.

    Om Republikanerna lärt sig något under de här senaste 4 åren, borde de ju inse att Trump tillbaka som ledare för partiet vore detsamma som totalt kollektivt självmord. Trump själv har säkert en annan uppfattning, eftersom han vet att han är Guds gåva till mänskligheten.

    Men kan han bara göra som sist, stövla in i partiet och kidnappa det? Min fråga är alltså: kan partiet avfärda honom som ledare – eller till och med bara som medlem – även om han får majoritetsresultat i primärvalet?

    Antingen har du ett enkelt svar på detta, eller så är det något som ett antal ledande republikaner kommer att ligga sömnlösa över, de närmaste åren…

    PSPS!
    Detta kom just in från New York Times:

    A lawmaker from West Virginia and a man who broke into Speaker Nancy Pelosi’s office and posed at her desk were among those arrested on charges related to the siege at the Capitol, federal law enforcement officials announced on Friday as they promised an exhaustive investigation into the violence.
    The authorities also found 11 Molotov cocktails and a semiautomatic rifle in the truck of a 70-year-old man from Alabama who was also arrested, according to prosecutors. He also had two handguns.

    • Karin Henriksson

     Tack för synpunkter, ja, dramatiken fortsätter, personligen har jag inte trott på Donald Trumps chanser att hålla sig kvar som avgörande politisk kraft efter den 20 januari, och vad som skett nu har definitivt gjort att allt pekar i den riktningen. I första hand får vi se vad Nancy Pelosi gör nu… och prat om honom som ledare för ett tredje parti är inte heller trovärdigt, visserligen är Trump inte lagd åt studier men instinktivt torde han veta att sådana försök slutar illa och själv ställde han ju inte upp för Reformpartiet för att han inte trodde att dess kandidat skulle kunna vinna. Uppbackning från ett av de två stora partierna krävs.

 2. Ulf Gustavsson

  Tack för en mycket intressant blogg!
  Jag kan väldigt lite om 25:e tillägget, men jag trodde att det bara var till för om presidenten blev oförmögen p.g.a ohälsa? Nu ser det ut som en del av försvaret mot försök till statskupp.

  • Karin Henriksson

   Tack själv! Trevligt att höra! Mjae, det kan tillämpas av många anledningar, och i det här fallet, att presidenten kan anses ha brutit mot sina konstitutionella plikter.

 3. Anders Forselius

  Vad händer om Mike Pence för att rädda sitt eget skinn väljer att avgå? Knappast troligt, men har han något att vinna på ett sådant beslut med tanke på kommande presidentval?

  • Karin Henriksson

   Hej, tack för kommentarer, hm, bra fråga… det är ju så kort tid kvar, så tvivlar på att han skulle ta till ett så dramatiskt drag, men man undrar hur han ska positionera sig politiskt efter 20 januari, ter sig lite besvärligt, vad har han att hålla fram?

 4. Lars Lindhe

  Kortare kommentar om efterdyningar till onsdagens ligistattacker mot Capitolium:

  – American Airways (och sannolikt fler flygbolag inom kort) har inställt all spritförsäljning ombord på alla rutter till och från Washington,

  – Flera fackförbund inom flygbranschen i USA samt Homeland Security har gjort gemensam sak och kräver att alla som identifierats och står inför åtal för sina intrång på Capitolium, kommer att tas upp på den Nationella ”NO-FLY” listan, dvs de kan inte komma ombord på något flyg inom USA.

  Häftigt. Om man drar ner detta till enbart ett Stockholms-perspektiv, så vore det samma sak som om man skulle förbjudas att använda tunnelbanan över huvudtaget…

 5. Michel

  När det gäller kabinettet och avgångarna därifrån tror jag att en del är kopplat till att man inte ville hamna i sitsen att behöva rösta utifrån 25 tillägget om de hade åberopats.

  Gällande möjligheterna att genomföra förändringar så är inte 60 siffran så relevant man kan tror. Nu med Sanders nya position kommer han använda sig av verktyg som gör att man kan hålla omröstningar om stora frågor som bara kräver enkel majoritet.

  • Karin Henriksson

   Tack för synpunkter, om det första, ja, kan kanske stämma; om det andra, ja, vi får se…

© 2022 Amerikaanalys.se

Tema av Anders NorenUpp ↑