För en breddad analys av amerikansk politik

Georgia, Georgia, Georgia

Refrängen Florida, Florida, Florida har hörts i vartenda presidentval ända sedan den avlidne tv-kommentatorn Tim Russert klottrade den nyckelstatens namn på en liten tavla i rutan. I valet 2020 handlade det förvisso om Florida, Florida, Florida, sedan om Pennsylvania, Pennsylvania, Pennsylvania – och, nu fram till 5 januari, Georgia, Georgia, Georgia.

Då hålls val till två stolar i senaten. Bägge innehas av republikaner men som inte nådde erforderliga 50 procent mot de demokratiska utmanarna i valet i november. Först när rösterna räknats står det klart vilket parti som kommer att styra denna viktiga institution – och bestämma hur lätt eller svårt den nye presidenten Joe Biden kommer att få det framöver.

Normalt bör man undvika klyschorna ödesval eller ödesdatum men orden känns passande inför den här tisdagen. Som nämns handlar det om makten i senaten men också om Donald Trumps framtid – de två republikanska kandidaterna har lierat sig med honom och en förlust för en eller bägge stärker intrycket av Trump som en loser.

Georgiavalet står mellan sittande Republikanen Kelly Loeffler och den demokratiske utmanaren Raphael Warnock; och mellan sittande Republikanen David Perdue och unge Jon Ossoff som förlorat val på delstatsnivå förut.

Efter novembervalet blev ställningen i senaten – 50 (R) och 48 (D, som inkluderar två oberoende). Som bäst, för Demokraterna, kan det alltså sluta med jämviktsläget 50-50, med vicepresident Kamala Harris utslagsröst. Annars behåller Republikanerna majoriteten, antingen med 51-49 eller 52-48 (vilket är en plats mindre än förra kongressperioden) med Mitch McConnell som den mäktigaste Republikanen i USA.

Opinionsläget är jämnt, pengarullningen intensiv och reklamen infamare än någonsin. I normala fall skulle få slå vad om att Demokraterna, särskilt inte en svart kandidat som Warnock, kunde vinna ens ett av de två valen. Men den här valcykeln är inte normal. Demokraterna har mobiliserat hundratusentals nya väljare och för Republikanerna föreligger en uppenbar risk att Donald Trumps attacker på valssystemet, i synnerhet i Georgia, kan få folk att stanna hemma. Varför rösta om man inte tror att val går rätt till? Å andra sidan kan hotfulla scenarios om ett socialistiskt USA som detta – från Perdue-kampanjen – kanske få dem att ändra sig:

Police: defunded & abolished.
Second Amendment: overturned.
The Supreme Court: packed with radical Leftist judges.
Late term abortion: available on demand and paid for by your taxpayer dollars.

Både den avgående och den tillträdande presidenten skulle kampanja i Georgia på måndagen och det blir i synnerhet Trump som får ögonen på sig. Kommer han att upprepa vad han sa i telefonsamtalet vi återgav på bloggen (här) och fortsätta sina attacker på högt uppsatta Republikaner i delstaten?

Joe Biden var den förste demokratiske presidentkandidaten som segrade (knappt, med bara ungefär 12000 röster) i Georgia sedan 1992 och Republikanerna kontrollerar både delstatsparlamentet och de tre toppposterna i delstaten. En extra huvudperson heter Stacey Abrams som besegrades av Brian Kemp i förra guvernörsvalet. Hon grundade New Georgia Project för några år sedan för att öka valdeltagandet, särskilt bland unga väljare och svarta väljare som utgör ungefär en tredjedel av väljarkåren.

Valstriden är mycket väl täckt i svenska medier, så här på bloggen förmedlar vi bara lite extra läsning:

Fakta om valet och kandidaterna som sammanställts av Washington Post, här.

Nördig opinionsmätarstatistik på sajten fivethirtyeight, här.

Porträtt av Raphael Warnock som är pastor i Martin Luther Kings gamla kyrka Ebenezer Baptist Church och har en del bagage som grävts upp av motståndarna, i New York Times, här.

Mer om Warnock och varför han använder hundvalpar i sin kampanjreklam, i Politico, här.

Det senaste om antal förtidsröster med mera, samt intervju med Abrams, från Reuters, här.

Mycket av bevakningen handlar om de demografiska förändringarna i Georgia, särskilt i storstaden Atlanta, eller att delstaten blivit allt blåare, demokratisk, vilket ledde till detta reportage om The Old South mot The New South, i Politico, här.

KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost

5 kommentarer

 1. Tönu

  Nu är jag väl rustad för en ny spännande kväll och.natt ! Tack !

  • Karin Henriksson

   Tack! Låter bra, precis det som var meningen. Spännande blev det ju också!

 2. Mercy

  Trumpens tro på suburban housewives, särskilt de i tidigare liljevita Cobb County , tog sig en törn när de visade sig att i området bor det numera en massa ditflyttade icke-vita människor av demokratisk övertygelse.

  • Karin Henriksson

   Ja, ska bli intressant att ta del av exitpolls!

 3. Lars Lindhe

  Även om jag kanske varit inne på ämnet tidigare:
  Trump har ju i veckor anklagat Demokraterna för att stjäla hans omvalskampanj. Men efter det senaste telefonsamtalet, vem är det som håller på och försöker stjäla något? Att otillbörligen tillägna sig något som man inte äger, det är väl stöld? Och dessutom på ett så klantigt sätt att Jönson-ligan framstår som betydligt mer kvalificerade…

© 2022 Amerikaanalys.se

Tema av Anders NorenUpp ↑