För en breddad analys av amerikansk politik

Nytt poddavsnitt

Dags igen. Vi – Dag Blanck, Frida Stranne, Karin Henriksson – går igenom vad som pågår just nu – kalkoner till Thanksgiving, benådningar, övergångsperioden Trump-Biden med historiska tillbakablickar på riktigt kämpiga ”transitions”, stresstestet det amerikanska valsystemet utsatts för, minoritetsstyret, den nye presidentens tilltänka ministrar och så lite till. Lyssna.

Dela denna bloggpost

2 kommentarer

 1. Jens

  Hej, mycket intressant podd, som alltid med bra analyser och reflektioner. Några frågor, tror ni Trump har polariserat det amerikanska samhället under sin tid eller är det andra faktorer som skapat den extrema polariseringen? Vad kan det bero på att så många är beredda att ta Trumps lögner för sanning vad det gäller valet? Detta utan några som helst bevis på systematiska oegentligheter. Det är riktigt skrämmande att 3/4 av republikanerna tror att Biden stulit valet/att valfusk förekommit. Vad kan Biden/demokraterna göra för att minska polariseringen?

  • Karin Henriksson

   Hej, och tack, mycket roligt att höra! Det är jättebra frågor, som jag ska vidarebefordra till blogg/poddkollegerna. Snabbsvar: polariseringen har pågått under en längre tid men att Donald Trump förstärkt den, plus det faktum att ytterflankerna i respektive parti fått större inflytande och står längre ifrån varandra (senast manifesterad i olika syn på munskydd och restriktioner för att undvika coronasmitta). Och, vad det beror på att så många tror på Trumps lögner finns det olika teorier kring, t.ex. folk vet att han inte talar sanning, men bryr sig inte, vidare att en del faktiskt uppskattar den mer pugilistiska aspekten av hans personlighet… Men beträffande anklagelserna om valfusk är det naturligtvis ännu värre, eller skrämmande som du säger, utgår från att det är många som försöker lista ut vad det beror på, krönikören David Brooks hade en fundering kring detta i dagens New York Times, som kan vara värd att titta på. Vänliga hälsningar från Karin
   https://www.nytimes.com/2020/11/26/opinion/republican-disinformation.html

© 2022 Amerikaanalys.se

Tema av Anders NorenUpp ↑