För en breddad analys av amerikansk politik

Trump och de vita männen

Den här flaggan syns ganska ofta i Trumptrakterna. Kostar runt 75 kronor.

WASHINGTON En snabb blick ut över havet av röda MAGA-kepsar på Trumpmöten tyder på att de flesta är män – vita män.

Ingenstans är stödet lika starkt för Donald Trump som i den här gruppen och särskilt då bland medelålders vita män utan collegeutbildning.

På nusvenska skulle man säga att de känner sig kränkta. Av att pressas tillbaka av kvinnor, minoriteter, invandrare, statsmakten, snorkiga eliter, ”feminiseringen” av idrottsgrenar, strukturella förändringar i ekonomin – men nu kan brödraskap samlas kring Trump och skaka av sig all politisk korrekthet.

Det talas mycket om könsklyftan i amerikanska valrörelser. Fler kvinnor röstar, fler kvinnor röstar demokratiskt och gapet ökar i år. Enligt en mätning (NY Times och Siena College) föredrar 58 procent av kvinnorna Joe Biden och 35 procent Donald Trump. Bland männen är siffrorna 48-42 och bland vita män 53-41 procent. Noteras bör alltså att stödet för Trump bland både svarta män och manliga latinos stigit något

Det finns gott om akademiska studier med granskningar av de här åsiktsskillnaderna. Bland slutsatserna märks att kvinnor är mer positivt inställda till offentliga satsningar och mer bekymrade över sådant som tillgång till sjukvård. Detta skulle också förklara att könsklyftan i USA är större än den som även syns i Europa – för där finns ju starkare sociala skyddsnät.

Fenomenet är heller inte nytt, som sagt, utan kan beläggas tillbaka t.ex. under valrörelsen 1980 när republikanen Ronald Regan besegrade den sittande demokraten Jimmy Carter. Budskapet gick ut på starkare försvar, hårdare tag mot kommunismen, sänkta skatter och stopp för lata bidragstagare, som stämplades som ”welfare queens” och alla förstod att deras hudfärg var mörk.

Skribenten Michael Sokolove reder ut förhållandena i en helsidesartikel i söndagsnumret av New York Times. Om bara männen hade rösträtt (så var det ju fram till för 100 år sedan) skulle Barack Obama inte ha blivit vald till president, skriver han, och nämner några andra politiker som däremot skulle ha vunnit, som republikanske senatskandidaten Roy Moore i Alabama som anklagades för sexuella övergrepp.

Sokolove hänvisar bl.a. till en rapport från Center for American Women and Politics vid Rutgers University. I den framgick att kvinnor är vänligare inställda till en generös socialpolitik, som allmän sjukvård, de är för samkönade äktenskap och striktare vapenkontroll (i abortfrågan fanns nästan ingen klyfta, här är ju en majoritet för fortsatt legal abort, om än med förbehåll i vissa fall). En gissning är dessutom att de står mer på demokraternas sida i frågor som klimat och miljö.

Professor Melissa Deckman kommenterar:

– We expect women to be caretakers. That’s just still sort of the reality. They do more taking care of kids, of elderly parents. That’s pretty universal around the world, but here in the U.S., it’s persistent.

Hon säger också att det republikanska partiet, GOP, förvandlats till ett parti för män, något hon inte är ensam om.

– We see it in poll questions that ask, “Is America getting too soft and feminine? Those who answer ‘yes’ lean strongly Republican.

Männen tycker inte att staten eller offentliga sektorn bör ha en större roll och de skrattade säkert rått åt Trumps öknamn Crooked Hillary och lika rått åt hans pikar mot Kamala (alltså Harris, Trump använder inte alltid motståndarnas efternamn, utan tar till Sleepy Joe eller bara Joe). Män tenderar också att betrakta politik som en kampsport och följer statistiken på sajter som fivethirtyeight medan kvinnorna är ute och organiserar, enligt en annan expert.

Könsklyftan i antalet röster kan uppgå till hela 4-5 procentenheter och därmed påverka utslaget den 3 november. Trump som utmärkt sig genom att kalla kvinnor för ”dogs” eller ”that woman” har försökt att nå ut till de i år så viktiga förortskvinnorna, suburban women, även kallade ”wine moms”.

En graf från opinionsinstitutet Pew tidigare i oktober.

Donald Trump vädjade nyligen:

– So can I ask you to do me a favor? Suburban women, will you please like me. Please. Please. I saved your damn neighborhood.

Men han upprepade samtidigt argumentet att han sett till att de inte ska få några låginkomstbostäder, läs: fattiga svarta ghetton, i sina välmående villaförstäder. Och det är inte svårt att föreställa sig hur Trump under den första debatten påminde många kvinnor om deras besvärliga tonårsbarn…

Mer bakgrundsläsning på temat män-jobb-kultur-demokraternas-problem-Trump fanns i denna artikel med dateline Kenosha i Wisconsin i tidskriften Harper’s i våras.  

Och, här min recension i Axess av bl.a. Tim Albertas bok om det republikanska partiet.   

KARIN HENRIKSSON                                   

Dela denna bloggpost

7 kommentarer

 1. Jens

  Intressant, republikanernas stöd kommer pga ändrade demografiska förhållanden att sjunka på sikt gissar jag.
  Med tanke på Trumps uttalanden om kvinnor är jag förvånad att hans stöd inte är ännu lägre bland kvinnliga väljare. Men de kvinnor som stöttar honom är konservativa vad det gäller könsroller kanske?

  • Karin Henriksson

   Tack för att du hör av dig!
   Det finns naturligtvis kvinnor som alltid röstat republikanskt och kanske väljer att endast se till t.ex. ekonomin eller domartillsättningar. Men om du vill läsa mer föreslår jag följande artikel om partiet som jag skrev tidigare i år, i tidskriften Axess: https://www.axess.se/artiklar/jihad-mot-etablissemanget/

 2. Tönu

  Intressant ! Det gäller att kvinnorna går och röstar !

 3. Tönu

  Intressant ! Det gäller att kvinnorna går och röstar !

  • Karin Henriksson

   Tack Tönu! Ja, vi får snart se vem och hur många som röstar…

 4. Erika L

  Tack för intressant men ack så sorgligt inlägg. Instämmer tyvärr. Ibland undrar jag om det räcker med att vara läskunnig idag för att benämnas ”snorkig elit”. Lyssnade till The Lincoln Projects podd efter sista debatten mellan Trump och Biden: de konstaterar att även om Trump ”uppförde sig”, så är ribban just nu mycket, mycket låg.

  I många sammanhang ser jag hur man blir mer och mer medveten om vikten av samarbete – ingen klarar sig på egen hand, vare sig privat eller professionellt. Fler och fler inser detta – kanske kvinnor i högre grad. Som ”suburban woman” i Sverige vet jag hur effektiva kvinnor är att bilda nätverk och hjälpa varandra i de flesta sammanhang, inte bara då det gäller barn och familj, utan även professionellt.

  Så frågan är: Är det ”de äldre vita männen” som har svårt att fatta att ”teamwork” är framtiden?

  … och det är klokt att hålla sig väl med de människor som kommer att ta hand om en på äldre dagar…

  • Karin Henriksson

   Hej och stort tack för synpunkter! Inte minst om teamwork bland kvinnor och din sista kommentar!

© 2022 Amerikaanalys.se

Tema av Anders NorenUpp ↑