För en breddad analys av amerikansk politik

Nytt poddavsnitt

Dags igen. Frida Stranne, Erik Åsard och Karin Henriksson diskuterar vakansen i Högsta domstolen och vad den betyder för valrörelsen, vidare de stundande debatterna med tillbakablickar på floppar och toppar.

Lyssna!

Dela denna bloggpost

2 kommentarer

 1. Ulf Be ell

  Läser Jonathan Freedland  I dagens (lördag) The Guardian  

  There is one trick up Republican sleeves so outrageous that no one had even contemplated it until now. It’s technical, but bear with me. The president is chosen by an electoral college, made up of electors from all 50 states. For more than a century, those electors have been chosen to reflect the winner of the popular vote in that state. But Republican officials have noted that there’s nothing in the constitution that says it has to be that way. The legislatures – the mini-parliaments of each state – have the power to choose the electors themselves. And guess what: Republicans control the legislatures in the six most hotly fought battleground states. If they declare that the official vote tally showing Biden the winner is unreliable – on the grounds that, as Trump says, all postal votes are suspect – there is nothing to stop them choosing a slate of pro-Trump electors instead, claiming this reflects the true will of the people of their state.

  Det låter inte trevligt! 
  Hur har det kunnat bli så och vad ligger historiskt bakom detta!

  Undrar
  Ulf Bexell
  Kalmar

  • Karin Henriksson

   Tack för kommentar, ursäkta att svar dröjt så länge. Beskrivningen stämmer, men i flertalet delstater finns lagar om att elektorerna måste följa resultatet i popular vote, och det har visat sig under de senaste veckorna att även republikanska majoriteter i delstatsparlamenten dragit sig för att åsidosätta folkviljan. Men det klart att blotta tanken – och Donald Trumps fortsatta kamp för att guvernörer och delstatspolitiker ska ingripa – på att något sådant skulle ske är mycket oroväckande. Hälsningar, Karin

© 2022 Amerikaanalys.se

Tema av Anders NorenUpp ↑