För en breddad analys av amerikansk politik

Melania, rosorna, kvinnorna

Melania Trump höll sitt konventtal i Rosenträdgården.

Den ganska osynliga presidenthustrun Melania Trump har framträtt flera gånger de senaste dagarna – bl.a. med en presentation av den nyplanterade Rosenträdgården och ett nästan halvtimmeslångt tal under det republikanska konventet där hon i likhet med många andra utmålade maken som landsfaderlig.

Vanligtvis tar vi inte upp trädgårdsfrågor här på bloggen men det finns skäl att göra ett undantag för den klassiska White House Rose Garden utanför Ovala rummet.

Klimatet är så polariserat att några Never Trumpers utmålade Melania Trumps arbete som ett helgerån.

Vita huset som är förhållandevis litet omges av en enorm tomt som är fylld av stora träd, prunkande rabatter och grönsaksland. Flera First ladies har lagt ner stor omsorg på planteringarna och just Rosenträdgården ingick i Jacqueline Kennedys omfattande renovering av Vita huset. John F. Kennedy sägs ha blivit imponerad av de praktfulla trädgårdarna han sett under en resa i Europa och gav Jackies väninna Rachel Lambert ”Bunny” Mellon i uppdrag att skapa en miljö som var ståndsmässig nog för särdeles prominenta besökare – och för presskonferenser kan tilläggas.

I en biografi om Mellon berättas att hon visade Kennedy sina ritningar i januari 1962:

”Her streamlined design eliminated the existing hedges and opened up the space to allow for as many as 1,000 people to use the garden. With magnolia trees anchoring the corners, the lawn would be framed – as if it were a picture – with borders of trees and flowers. Two sides of the garden would feature crab-apple trees in diamond-shaped beds, surrounded by roses and perennials, with a boxwood border.”

Rosenträdgården stod klar sommaren 1962 och har i princip varit oförändrad sedan dess. Men under årtiondena som gått tilltog slitaget samtidigt som träden växte sig allt högre. I år ledde Melania Trump en omfattande restaurering med målet, som hon sa, att ”uttrycka hopp och framtidsoptimism”. Diamantmönstret och buxbomshäckarna återställdes, nya rosbuskar planterades, ett nytt bevattningssystem installerades och breda promenadgångar anlades i enlighet med handikapplagstiftningen. Projektet betalades med privata medel, understryks det också.

Initiativet kritiserades från flera håll, bl.a. för att det torde finnas viktigare uppgifter under coronapandemin och för att resultatet blev väl sterilt utan färgglada blommor och lummiga träd. Kanske, menade de elakaste, behövde Melania Trump en gångstig av betong för sina skyhöga klackar. Andra tyckte att hon istället hedrat Kennedys visioner och valt smakfulla sorters rosor: JFK, Peace och Pope John Paul II.

Melania Trump var en av huvudtalarna på tisdagskvällen och framförde det i Rosenträdgården med en liten publik, inklusive Donald Trump, närvarande. Även detta kritiserades för att strida mot en lag som förbjuder partipolitik på federal mark.

Talet kan ses i sin helhet här:

https://edition.cnn.com/videos/politics/2020/08/26/melania-trump-rnc-2020-speech-full-vpx.rnc/video/playlists/2020-rnc-night-2/

Recensionerna var mestadels positiva. Melania förmedlade medkänsla med människor som på olika sätt drabbats i pandemin, tolerans för andra religioner än kristendomen och vikten av att värna barn i samhället. Men, i synnerhet två repliker ledde till mothugg:

”He has built an administration with an unprecedented number of women in leadership roles.”

”Total honesty is what we as citizens deserve from our president, whether you like it or not, you always know what he is thinking.”

Faktagranskarna stämplade det första påståendet som ”falskt”, eftersom det är få kvinnor i toppjobb i administrationen (och ännu färre i och med rådgivaren Kellyanne Conways avgång), och det andra som högst tveksamt om presidenten som beslagits med mer än 20000 lögner eller felaktiga påståenden – fast, ja, ibland framgår det i alla fall vad han tänker.

o

Kvinnoväljarna väntas bli viktigare än någonsin i valet. Det var i första hand dem Melania Trump vände sig till. Och för att understryka vikten av att rösta närvarade hon också vid en ceremoni för att fira 100-årsjubileet av ratificeringen av det 19:e författningstillägget om kvinnlig rösträtt. Melania Trump sa då:

”We, as women, must continue using our greatest tool of empowerment – our voices. Now in 2020, the American woman’s voice is more important than ever. Our Nation is depending on each of you. I encourage you all to vote so that we may continue to build the brightest future for all of our children.”

                                                                KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost

2 kommentarer

  1. Tönu

    Allt kan bli politik, även trädgården!

    • Karin Henriksson

      Ja, suck höll jag på att säga, det är allt lite trist med att allt politiseras…

© 2022 Amerikaanalys.se

Tema av Anders NorenUpp ↑