Donald Trump intervjuas av sajten Axios Jonathan Swan.

Från Vita huset sägs alltid att Donald Trump är mer tillgänglig för medierna än någon annan. Det stämmer, även om flera av tillfällena består av utbyten på väg till eller från helikoptern.

Några intervjuer med tunga medier – New York Times, Washington Post, CNN – som Trump stämplar som ”fake news” blir det sällan eller aldrig. Däremot ställer han ofta upp i Fox News och nyligen för nyhetssajten Axios. Samtalen med Chris Wallace i Fox News och Jonathan Swan från Axios ger tänkvärda inblickar i Trumps psyke och syn på ämbetet.

De är värda att se i sin helhet.

Bägge utfrågarna är kunniga, pålästa och orädda – och det framgår hur svårt det är att få klara och rediga svar från Trump som helst pratar om hur fantastiskt mycket han uträttat. Bland det som särskilt uppmärksammades märks dels när Chris Wallace –  med ett ”Sir, he does not” – motsade Trump som felaktigt påstod att den trolige demokratiske presidentkandidaten Joe Bidens och vänstersenatorn Bernie Sanders gemensamma idéer inför valet innehåller krav på strypning av finansieringen av polisen; dels Jonathan Swans försök att få Trump att tala sanning om relativa dödstal i Covid-19.

Fox News-intervjun kan ses på Youtube:

Och på Axios bestämde man sig för att lägga ut Swans knappt 38 minuter långa intervju (skulle annars ha gått i HBO) så att alla kan se den:

https://www.axios.com/full-axios-hbo-interview-donald-trump-cd5a67e1-6ba1-46c8-bb3d-8717ab9f3cc5.html

Några intryck: Donald Trump tycks verkligen tro på det han säger, som att medierna alltid rapporterar fel, han har luddiga begrepp om bl.a. nedrustning (kärnvapen större hot än växthuseffekten, enligt Trump), han betraktar guvernörer i termer av ”vi” och ”dem”, några är bra, några är förfärliga (underförstått: demokratiska), han antyder att andra länder fuskar med coronarapporteringen, i hans verklighetsbild är BLM-demonstranter ”anarkister”, han minns att nyligen avlidne medborgarrättskämpen och kongressledamoten John Lewis uteblev från installationsceremonin men avböjer att säga något om dennes mod som ung man, han håller fast vid att ingen annan president än Abraham Lincoln gjort lika mycket för svarta, inte ens Lyndon Johnson som drev igenom medborgarrätts- och rösträttslagar…

Här ett par av replikskiftena.

Swan:

”Oh, you’re doing death as a proportion of cases. I’m talking about death as a proportion of population. That’s where the U.S. is really bad. Much worse than South Korea, Germany, etc.”

Trump:

“You can’t do that.”

Swan: “Why can’t I do that?”

Trump trycktre på att dödstalen i USA är låga i förhållande till antalet smittade, men ville absolut inte tala om det höga antalet döda eller bristen på snabbtester. Trump hävdade att läget är under kontroll och att färre avlider.

Swan:

”How? 1,000 Americans are dying a day?”

Trump:

”They are dying – that’s true. And it is what it is. But that doesn’t mean we aren’t doing everything we can. It’s under control as much as you can control it.”

Väljarna har mycket att smälta före den 3 november, men alla kanske inte bryr sig om faktakontrollen utan tror på vad presidenten säger. Annars står Politicofact till tjänst, med granskningar av 22 av Trumps uttalanden i Axios, här.

                                                KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost