Demokratiske senatskandidaten Jaime Harrison samtalar med en man som cyklade till hans möte, där det var utdelning av lådor med livsmedel och andra förnödenheter.

Plötsligt har det dykt upp mängder av nya avsändare i inkorgen. Joni Earnst, Mike Espy, Mitch McConnell, Mark Kelly m.fl. Ärendet är detsamma – att tigga pengar.

Mycket av förhandsintresset kretsar naturligtvis kring presidentvalet den 3 november, men valet till i synnerhet senaten blir också en rysare. Republikanerna måste försvara fler platser och Donald Trump kan bli ett sänke.

En av de intressantare tvekamperna utspelas i South Carolina där demokraten Jaime Harrison utmanar republikanske veteranen Lindsey Graham. Mycket talar emot Harrison men om han vinner skulle den sydstaten få två svarta senatorer.

– Varför vänta? Folk behöver hjälp nu, sa Jaime Harrison i samband med ett av sina Harrison Helps-evenemang, just detta på ett community center i North Charleston.

Den 44-årige Harrison berättar gärna om sin uppväxt i Orangeburg med en ensamstående mamma och sina morföräldrar. Familjen var så fattig att han fick äta flingor med vatten. Mjölk kostade för mycket. Han fick sedan stipendier till Yale och juridiska fakulteten på Georgetown University. Han är långvägare i det demokratiska partiet, bl.a. som medarbetare till höjdaren Jim Clyburn i kongressen.

– Lindsey Graham har tappat kontakten med South Carolina, hävdar Jaime Harrison som pekar på att Graham, i kongressen sedan 1995, hellre spelar golf med Donald Trump än reser hem för att granska t.ex. hur få sjukhus som finns på landsbygden och hur få hushåll som har internet.

– Folkvaldas jobb består i att hjälpa människor och i den här kampanjen väntar vi inte till november, fortsatte Harrison i en intervju med Amerikaanalys efter det att han hållit ett kärnfullt tal och sedan delat ut lådor med förnödenheter.

Ingen gick tomhänt från lokalen och flera uttryckte tacksamhet efteråt. Under pandemin med stigande arbetslöshet och höga utgifter för vård har hjälpbehovet ökat. Hela 600000 har förlorat jobbet, enligt Harrison, som är snabb med att inflika att Graham motsätter sig fler hjälppaket.

Men Harrison vet att det är svårt att slå en sittande kongresspolitiker med det nätverk denne lyckats bygga upp. Inte minst bland delstatens mäktiga affärs- och andra intressen. Harrison har knappat in på Grahams ekonomiska övertag (enligt tidningsrubrikerna har han 10 miljoner dollar i kassan, mot Grahams 14 miljoner dollar) och hoppas på högt valdeltagande bland unga och svarta. Erfarna analytiker i politiskt tuffa South Carolina tippar dock att Graham, som är en av de mest kända senatorerna, dessutom med bitsk humor, blir återvald.

o

I senaten idag är det republikansk majoritet, 53 mot 45 demokrater och två som röstar med demokraterna, varav den ene är icke okände Bernie Sanders.

Fler republikaner än demokrater försvarar sina stolar, faktiskt hela 23 stycken. Men utgångsläget ser gott ut. Enligt olika prognoser, bland annat från ansedda Cook Political Report är tio säkra och fyra troliga omval, i ytterligare fyra fall talar man om “leaning” alltså att utgången lutar åt republikanerna.

Fem inplaceras i “toss up”-kategorin, d.v.s. att det kan gå endera vägen, däribland Arizona. Martha McSally som guvernören utnämnde till en av de två senatorsposterna (efter att hon förlorat ett regelrätt val mot demokraten Kyrsten Sinema 2018) när en republikan lämnade posten utmanas av astronauten Mark Kelly. Han är gift med förra kongresskvinnan Gabrielle Giffords som skadades allvarligt i en skottmassaker.

Beträffande de tolv demokratiska stolarna betecknas åtta som säkra, två som troliga och en “leaning” demokratisk. Den tolfte och sista, i Alabama, förmodas få en republikansk innehavare. Igen. Demokraten Doug Jones vann fyllnadsvalet efter det att Trump utsåg Jim Sessions till justitieminister. När Sessions sedan hänvisade till jäv i samband med den s.k. Rysslandsutredningen blev Trump ursinnig. Han sparkade så småningom Sessions och backade en annan kandidat i år, tidigare fotbollscoachen Tommy Tuberville, när Sessions ställde upp i primärvalet för att försöka få tillbaka sin senatsplats. Tuberville segrade stort och det tyder på att Trumps uppbackning kan väga tungt – något som det råder tvivel om i andra delstater där Trumps popularitetssiffror dalar.

Hursomhelst skulle det bli värsta skrällen 2020 om Doug Jones vinner.

Bland andra senatsval som kommer att följas i detalj märks Iowa med den konservativa senatorn Joni Ernst som lierat sig med Trump, Colorado där befolkningssammansättningen ändras gradvis samt Maine där den sittande mittenrepublikanen Susan Collins är utsatt för hårda attacker från demokratiskt håll, däribland påtryckargruppen Emily’s List som stöttar kvinnliga kandidater.

o

Demokraterna måste ta hem tre eller fyra segrar för att få majoriteten som republikanerna tog över i valet 2014. På sajten 270towin återges en sammanställning av flera prognoser med säker demokratisk utgång i 46 delstater, säker republikansk utgång i 49 delstater och fem ”toss-ups”. Och den som vill grotta ner sig i opinionsmätningarna kan göra det på realclearpolitics.

Det är ingen överdrift att påstå att demokraterna skulle bedriva en annan politik än republikanerna, i allt från sjukvård, klimat, energi, skatter till domartillsättningar och säkerhetspolitik. Men om presidenten fortfarande heter Donald Trump lär inget hända. Trump är ju inte känd för sin kompromissvilja och hånar ständigt den demokratiske senatsledaren Chuck Schumer. Det dödläget, ”gridlock”, är inte ovanligt i den amerikanska historien där väljarna ofta lägger sina röster så att det blir ”divided government” för att sedan klaga över att inget blir uträttat i Washington…

KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost