En av många pressbilder under de senaste veckorna.

De fem mest sålda böckerna på New York Times bestsellerlista (den där både pappers- och e-böcker slagits ihop) handlar om ras och de har minst sagt talande titlar.

White Fragility.

So You Want to Talk About Race.

How to Be An Antiracist.

Me and White Supremacy.

The New Jim Crow.

Michelle Alexanders bok, på plats nr 5, är inte ny, utan tio år gammal och en mycket inflytelserik volym om det misslyckade kriget mot knarket och massinterneringen av svarta män.

Att intresset för ämnet ras och rasism tilltagit är naturligtvis inte särskilt underligt efter de senaste veckornas händelser.

Alla mediekanaler med självaktning publicerar just nu listor över måsteläsning, -lyssning, -tittning om svartas villkor och svart kultur, så även Amerikaanalys.

I förra avsnittet av vår podd tog vi t.ex. upp filmregissören Ava DuVernays dokumentär 13th (finns på Netflix) med en diskussion mellan Frida Stranne och Dag Blanck.

Ett tips från mig: författaren Zora Neale Hurston, vars bok om den siste slaven, Barracoon, som utkom postumt förra året och är skriven på dialekt.

Tidningen Parade (eller parade.com på nätet) som delas ut som bilaga i många amerikanska söndagstidningar har gjort en omfattande genomgång av filmer, dokumentärer och böcker att botanisera i (länk). Lägg särskilt märke till The Black Power Mixtape 1967-1975 med svenskt arkivmaterial som sammanställts av regissören Göran Hugo Olsson.

Radiokanalen NPR bjuder också på ett urval, med bl.a. filmen I Am Not Your Negro med James Baldwins egna ord (länk) samt verk som mer specifikt handlar om val, egnahemsägande, miljöförstöring och relationer till polisen.

Likaså sajten ew.com (länk), som intressant nog tagit med en dokumentär från PBS, Frontline: A Class Divided från 1985 som visar hur sorgligt tidlös segregationen är. Och, apropå tidlös är det aldrig fel att läsa eller läsa om ovan nämnde James Baldwin, Richard Wright och Toni Morrison.

Veckotidningen The New Yorkers omslag denna vecka.

Det finns även andra boknyheter – en så kallad icke-auktoriserad biografi om Melania Trump och hennes liv (slutsats: hon står på makens sida i sakfrågorna) och förre säkerhetsrådgivaren John Boltons redogörelser för tillvaron i Vita huset (viktigaste vittnesmålet:  alla beslut som fattades gick ut på att stärka Donald Trumps återvalschanser). Läs mer om Boltons bok här.

                                                KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost