I veckans avsnitt tar vi upp dels Högsta domstolen som går mot slutet på arbetsåret, dels spänningen mellan den federala staten och delstaterna – och demonstranter som är räddare för staten än för viruset.

Gäst i inslaget Mitt Amerika är Lennart Pehrson, författare, bosatt i New York, som snart utkommer med boken Lögnerna – USA och kriget i Vietnam.

Vidare lite lästips från oss, Dag Blanck, Frida Stranne och Karin Henriksson.

Dag Blanck läser just nu Ezra Kleins Why We’re Polarized som, precis som titeln anger, handlar om det polariserade USA och vad det är för krafter bakom.

o

Frida Stranne rekommenderar En stund är vi vackra på jorden av Ocean Vuong om vietnamesiska immigranters liv i USA. En mörk och vacker berättelse. Vidare numera klassiska White Trash – The 400-year Untold History of Class in America av Nancy Isenberg om det amerikanska klasssystemet. Samt Our Kids – The American Dream in Crisis av Robert Putnam – om den amerikanska drömmens löften och problemen när de inte uppfylls.

o

Jag, Karin Henriksson, kikar nyfiket på bokhyllorna bakom alla tv-reportrar och intervjupersoner som jobbar hemifrån. Det är mycket vanligt med tjocka presidentbiografier. En favorit är Ron Chernows Grant, om nordstatsgeneralen som blev president, alltså av samma författare som skrev Alexander Hamilton som sedan blev dundersuccé som musikal på Broadway. Utöver dessa två skulle jag föreslå Edmund Morris megaverk i tre delar om den dynamiske Theodore Roosevelt, mycket läsvärt om en av USA:s mest beundrade presidenter.

o

Apropå Roosevelts kommer Lennart Pehrson med en biografi om den andre Roosevelt i början av hösten, Franklin D. Roosevelt – president i kris och krig. Han har också skrivit USA:s historia.

I den nya boken beskriver Lennart Pehrson åren från mordet på John F. Kennedy till Vietnamkrigets slut.

o

Och glöm inte att lyssna på podden!

Dela denna bloggpost