För en breddad analys av amerikansk politik

En daglig dos Trump

Några pressbriefingar har ägt rum utomhus.

WASHINGTON Punkten på dagordningen är densamma. Coronagruppen håller presskonferens, men tidpunkten har flyttats från 17 till 18 flera gånger.

För min del, kära bloggläsare, har detta blivit ett nytt stående inslag, vardag som helg. Huvudpersonen Donald Trump tycks ha all tid i världen, trots att man brukar säga att presidentens tid är så värdefull att den måste ransoneras.

Den längsta briefingen varade i nästan två och en halv timme och var precis som de övriga ett hårresande skådespel som för en politiknörd slår dokusåpor och evighetsserier – med lögner, överdrifter, attacker, undanflykter, förnekanden, gnäll, valser om oprövade läkemedel, helomvändningar, slarviga besked, men framför allt försvar. Och, sällsynta glimtar av charm och humor.

Det tyder på ett slags beroende att Donald Trump söker sig till Vita husets presskår varje dag. Han vill vinna. Han vill kväsa ”folkets fiender” som han kallat dem. Han vill bevisa att de spyr ur sig ”fake news” när han i själva verket agerat perfekt som alltid med betyget 10 på en tiogradig skala.

Journalisterna har ett nästan omöjligt jobb. Trump avbryter, avfärdar frågor som ”elaka”, svarar mycket sällan direkt och bollar vidare till nästa reporter för att slippa följdfrågor. Ett par särdeles envisa reportrar har gett sig in i vad amerikanerna kallar för ”shouting matches” och ett utdrag ur den officiella utskriften följer sist i detta blogginlägg där tv-reportern Paula Reid på CBS News undrade varför den Vita huset-producerade videon Trump just stolt visat inte innehöll någon information om februari månad.

o

Till en början utgick jag ifrån att det skulle vara ett misstag av Trump att hålla i de här presskonferenserna. Presidenter uppträder normalt inte på det sättet, utan inleder bara med något kort kärnfullt uttalande för att sedan lämna över till någon i staben. Det är omöjligt att tänka sig en Ronald Reagan eller en Barack Obama i motsvarande situation – först en lång inledning med entonig högläsning av siffror, pliktskyldiga beklaganden av alla som drabbats och sedan ett envetet försvar och påhopp på andra. Huruvida briefingarna bör direktsändas har debatterats, personligen tycker jag att det givetvis tillhör samhällsservicen – och ger inblickar i Trumps personlighet, retorik och ledarskap.

Trump når mångfalt fler på det här sättet än på de massmöten han inte kan hålla just nu. Han har skrutit om ”the ratings” eller publiksiffror som uppges uppgå till i genomsnitt 8,5 miljoner. En försiktig maning från självaste Wall Street Journal om att låta vicepresident Mike Pence, som leder White House Coronavirus Task Force, sköta briefingarna tillsammans med hälsovårdsexperterna bemötte Trump med att detta är enda sättet för honom ”to excape the Fake News & get my views across. WSJ is Fake News”.

Precis som med allt annat under de över tre åren med Donald Trump är det ett slag om verklighetsbilder vi bevittnar. Han försöker desperat att överskugga händelseförlopp som dokumenterats i detalj i New York Times, Washington Post och flera andra medier. I sammanställningar av hans egna uttalanden och tweetar och vittnesmål från ibland, men inte alltid anonyma källor framgår att Trump:

 • ignorerat varningar från underrättelsetjänsterna om ett nytt virus i Kina redan i början av januari.
 • nedmonterat beredskapen för epidemier och pandemier såväl i Vita huset som i budgeten i stort.
 • berömde Kinas president Xi och minimerade riskerna med repliker som att viruset är under ”total control” och mirakulöst försvinner när det blir varmare ute.
 • inte agerade i tid för att se till att tillverkning av munskydd och annan utrustning till vården, särskilt respiratorer, sattes igång.
 • kom med uppblåsta prognoser om produktion och tester (utöver att ett test som utarbetades av smittskyddsinstitutet CDC inte höll måttet). Testkapaciteten är fortfarande för liten för att spåra och isolera smitthärdar.
 • motsagts om rena fakta av epidemiologer och andra experter, t.ex. maningarna att experimentera med preparat som skrivs ut mot andra sjukdomar.
 • hamnat i en strid med guvernörer efter påståenden om att federala staten bara är en ”backup” och att guvernörerna själva borde ha fyllt beredskapslagren.
 • delegerat ansvar till flera personer, med oklarhet i beslutsfattandet som följd, samt hävdat att storföretagschefer och andra skulle ingå i en panel utan att de i en del fall blivit kontaktade.
 • utfärdat orealistiska löften om att ”open up” landet igen och sedan hävdat att han har rätt att ge order om det, fastän han aldrig drog upp några nationella riktlinjer och det är guvernörerna som ansvarar för folkhälsan i sina delstater. Ingen som helst tvekan råder på den punkten, enligt författningsexperter.
 • inte bjuder in representanter för vårdpersonal, men däremot låter storföretagsledare komma till tals bakom podiet med presidentsigillet.
 • upprepar siffror från värsta tänkbara scenario (1-2 miljoner döda, i prognoser som byggde på skrotade modeller) för att framhäva hur skicklig responsen från Vita huset varit.
 • utnyttjar briefingarna till politiskt kampanjande, t.ex. genom att klaga på att demokraterna bromsar godkännande av hans utnämningar i tidigare aldrig skådad omfattning. Om det kan man säga: fråga Barack Obama om hur lätt det är att slussa igenom kandidater när oppositionen har makt.
 • håller faktagranskare fullt sysselsatta. Det är fel om stort som smått – och en någorlunda informerad tittare kan bara gapa när Trump t.ex. talar om Spanska sjukan 1917 – fel, korrekt årtal 1918; säger att USA förlorar i tvister i WTO – fel, har ofta vunnit; nämner att USA svarar för merparten av WHO-budgeten – fel, betydligt mindre; drar fram att det tack vare strafftullarna på kinesiska varor strömmar in miljardbelopp från det landet till USA för första gången någonsin – fel, ekonomer framhåller att det är amerikanska företag och konsumenter som tvingas betala Trumps tullar, men även att det förekommit tullar förr i det handelsutbytet.
 • uttalat stöd för demonstranter i flera delstater som protesterar mot lockdowns, fast han sagt att guvernörerna bestämmer och sedan pratade på om t.ex. Virginia, där de ”försöker ta ifrån dig vapnen”.

Här Washington Posts kartläggning av misstagen från administrationens sida, här motsvarande i New York Times, lägg dessutom särskilt märke till t.ex. Red Dawn-mailen om hur tjänstemän försökte varna.

o

Donald Trump kan egentligen bara peka på en tidig åtgärd, beslutet att stoppa vissa flygningar från Kina i månadsskiftet januari-februari. Eftersom han upprepar detta gång på gång inledde medierna naturligtvis efterforskningar, som visade att det inte var en total bannlysning som Trump ibland säger och att flera andra länder redan gjort samma sak. Förbudet gällde inte alla flighter från Kina eller amerikanska medborgare.

o

Än så länge är opinionsläget osäkert. Trump har förklarat sin ovilja att slå larm med att han vill vara optimist och inge hopp, något som strider mot hans uppträdande för det mesta annars. Men stödet från republikaner förblir mycket högt och de ser framför sig en handlingskraftig ledare, som gör sitt bästa i ett läge ingen kunde förutse.

Andra ser en inkompetent amatör som inte lärt sig något under tre år och gör allt för att skylla sina egna tillkortakommanden på andra. Demokraterna, trilskande guvernörer, medierna, Kina, WHO, panikslagna läkare som vill bomma igen hela samhället. Framför allt råder enighet om att Trump förlorade 6-7 veckor för att han var rädd att återvalschanserna skulle grusas. Kurvan över antalet smittade och döda steg på grund av detta.

Briefingen den 18 april var mer lik ett kampanjmöte än övriga briefingar.

Jag har sett samtliga presskonferenser. Människor som inte följer nyhetsflödet normalt eller struntade totalt i Washingtonpolitiken de senaste åren kan få intrycket att Trump gör ett bra jobb. Han lägger fram siffror om utrustning och allt som såväl myndigheter som näringslivet uträttar. Han upprepar att andra länders ledare utdelar beröm när han talar med dem. Han beskyller guvernörer i delstaterna för att ha överdrivit behov av utrustning och demokrater i kongressen för att stoppa mer finansiell hjälp

Men för många, inklusive mig, är de här föreställningarna en daglig show där Trump gett sig själv huvudrollen och säger vad som faller honom in. Hans påståenden om att ingen president någonsin gått igenom något liknande är naturligtvis löjliga. Jämför: Abraham Lincoln, Franklin Roosevelt eller, senast, George W. Bush efter 9/11. Samma sak gäller pratet om beundran i andra länder, med ett nyhetsflöde fullt av rapporter om invändningar mot Trumps strypning av WHO-anslagen och beklaganden över att USA inte tar ledningen i pandemin. Guvernörerna redogör trovärdigt för bristen på tester och demokraterna har krav som de vill ha med i stödpaketen.

Att Trump är ohederligare än de flesta framgår på MAGA-massmötena och Twitter men bakom podiet i Vita huset blir det magstarkt med öknamnet ”Sleepy Joe” om förre vicepresidenten Biden. Utfallen mot Obama och Biden är inkorrekta, Obamaadministrationen agerade omedelbart under viruskrisen 2009, Biden var inte ansvarig för insatserna, popularitetstalen förblev relativt höga hela tiden. Oklart också vad Trump menar när han säger att hyllorna gapade tomma och att Obama lämnade ”sopor” efter sig.

o

Förr eller senare lär en kommission tillsättas, som skedde efter mordet på John F. Kennedy och efter terrorattentaten den 11 september 2001. Det är för all del inte säkert att den verklighetsbild som framträder då övertygar alla, men vi är många som utgår från att slutsatserna kommer att bli förödande för Donald Trump och leda till i alla fall högt ställda ambitioner att stärka beredskapen.

                                          KARIN HENRIKSSON

UTDRAG, briefingen den 13 april 2020:

Q    Your video has a complete gap: the month of February.


THE PRESIDENT:  On January 30th –Q    What did your administration do in February with the time that your travel ban bought you?
 

THE PRESIDENT:  A lot.
 

Q    What?
 
THE PRESIDENT:  A lot.  And, in fact, we’ll give you a list — what we did.  In fact, part of it was up there.  We did a lot.
 

Q    It wasn’t in the video.  The video had a gap.

THE PRESIDENT:  Look.  Look, you know you’re a fake.  You know that.  Your whole network — the way you cover it — is fake.  And most of you — and not all of you — but the people are wise to you.  That’s why you have a lower — a lower approval rating than you’ve ever had before, times probably three.
 

Q    Twenty million people now are unemployed.


THE PRESIDENT:  And when you ask me that questions –
 

Q    Tens of thousands of people are dead, Mr. President.


THE PRESIDENT:  Let me ask you this: Why didn’t Biden — why did Biden apologize?  Why did he write a letter of apology?
 

Q    I don’t think the unemployed people right now care about why Joe Biden didn’t apologize to you, sir.


THE PRESIDENT:  Why did the Democrats think that I acted too quickly?  You know why?  Because they really thought that I acted too quickly.  We have done a great job.Q    So get us the list of what you did in February.


THE PRESIDENT:  Now, I could’ve — I could’ve kept it open.  And I could’ve done what some countries are doing.  They’re getting beat up pretty badly.  I could have kept it open.  I thought of keeping it open because nobody has ever heard of closing down a country, let alone the United States of America.  But if I would have done that, we would have had hundreds of thousands of people that would right now be dead. 
 
We’ve done this right.  And we really — we really have done this right.  The problem is the press doesn’t cover it the way it should be.
 
Go ahead.  One more question.  Steve, go ahead.
 

Q    There’s a debate over what authority you have to order the country reopened.  What authority do you have?


THE PRESIDENT:  Well, I have the ultimate authority.

Dela denna bloggpost

6 kommentarer

 1. Erika L.

  Tack för intressant och informativ läsning. Det är svårt att behöva acceptera att Trump totalt dominerar politiken idag. Undrar om det skulle vara möjligt att införa en Trump-fri zon under vissa tider i media? Då man istället skärskådar allt som Trumpadministrationen gör – inte minst de förödande lagändringarna, som leder till såväl miljökatastrofer som inskränkningar i människors liv (ständigt denna aborträtt som motarbetas!). Trump-eran är på många sätt en påminnelse om att kunskap och rättigheter måste återerövras av varje generation. Inget kan tas för givet.
  Trump är en ofantlig distraktion – skäl till att han eventuellt väljs igen. (NB: Jag är ingen konspirationsteoretiker av naturen!).

  • Karin Henriksson

   Tack, uppskattas! Ja, det är onekligen mycket intressant att Trump kan domptera och styra alla flöden…

 2. Lena Krokstedt

  Tack Karin Henriksson för en dräpande analys!!!

  • Karin Henriksson

   Tack!!!!

 3. Lena Krokstedt

  Men här i norra Florida sitter plakat för Trump på många bostäder. Och de som inte har plakat, har slutat lyssna på honom för länge sedan, de står inte ut med lögnerna!

  • Karin Henriksson

   Hej, ja, vi får se hur det går… Donald Trump har ju lojal väljarbas.

© 2022 Amerikaanalys.se

Tema av Anders NorenUpp ↑