Så här har det slutat i Iowa förr om åren. Bill Clinton vann inte, men det berodde i alla fall delvis på populäre hemmasonen, senator Tom Harkin.

WASHINGTON Det är en påfallande stor andel av Iowaborna som tänker säga sitt ikväll som inte bestämt sig. Är det så svårt? kan en utomstående undra. Ja, kanske, med tanke på ideologiska motsättningar i partiet, brister hos enskilda kandidater, tvivel på om någon av dem kan slå Donald Trump.

Här lite basfakta från oss på bloggen om måndagen i Iowa som är ”first in the nation” under primärvalsäsongen varje presidentvalår.

Uppskattningsvis 2500 event har föregått måndagens partimöten eller nomineringsmöten som de också kallas. De flesta mötena inleds först klockan 02.00 natten till tisdagen i Sverige och rösträkningen kan dra ut på tiden.

Så här krångligt går det till på ”caucuses” till skillnad från primärval med gängse röstande.

Vi tog upp Iowa och nästa delstat, New Hampshire, i senaste avsnittet av Amerikaanalyspodden. Trots att de här staterna knappast är representativa och det handlar om en otroligt liten del av hela USA:s befolkning väger resultaten mycket tungt. Någon ändring är inte att vänta, delstatsansvariga kommer att hålla fast vid de här tätplaceringarna i almanackan med näbbar och klor – med argument om att invånarna här är vana vid att umgås med kandidater och jämföra dem och deras budskap. Något ligger det i detta, men folk på andra ställen skulle säkert klara det minst lika bra och extra besvärande för Iowa och New Hampshire är att det inte finns några riktigt stora städer här.

Opinionsmätningarna tyder på jämnt lopp i kvartetten som leder bland de just nu elva demokratiska kandidaterna. I en av de sista enkäterna, som presenterades på måndagen (referat här), ledde Pete Buttigieg, förre borgmästaren i South Bend, med 19 procent. Senator Bernie Sanders kom tvåa med 17 procent, följd av senator Elizabeth Warren och förre vicepresidenten Joe Biden med vardera 15 procent. Senator Amy Klobuchar fick 11 procent, vilket ligger under spärren på 15 procent för att rösterna ska räknas. Intressant är att Warren leder en annan liga, som andra favoritnamn, medan 17 procent uppgav att Klobuchar och Biden är deras andraval. I några delstater längre fram ska väljarna ranka kandidaterna på det viset och det ska sedan tas med i slutresultatet.

Den som vill djupborra ytterligare kan ta del av denna genomgång av Nate Silver i Fivethirtyeight om det faktum att det skulle kunna bli tre vinnare ikväll. Och det vore nog bra, för tidigt för någon att dra ifrån och plötsligt bli ”front runner”.

I det andra partiet har Donald Trump två utmanare: förre Massachusettsguvernören Bill Weld och förre kongressmannen och radioshowvärden Joe Walsh. Trump vinner förstås, vilket han inte gjorde 2016, men däremot i själva presidentvalet i Iowa. Ett 80-tal representanter för Trump befinner sig i Iowa på caucusdagen för att påminna demokraterna om alternativet. Kampanjchefen Brad Parscale sa i en intervju med New York Times:

”Our Caucus Day operation is just a preview of what is to come. This will be the strongest, best funded and most organized presidential campaign in history. We are putting the Democrats on notice: good luck trying to keep up with this formidable re-election machine.”

Trump häcklar demokraterna så snart han får tillfälle, senast under söndagens Super Bowl. Han planerar att hålla ett rally i New Hampshire kvällen före primärvalet här.

KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost