Vy ovan stadion i Miami där Super Bowl spelas.

WASHINGTON På söndagskvällen är det dags – den 54:e fotbollsfinalen Super Bowl.

Det är väl inte helt obekant även utanför USA att rekordstor publik – 100 miljoner – bänkar sig framför tv:n och att många följer reklaminslagen snarare än matchen. I år blir det en parallell kamp om opinionen mellan president Donald Trump och en av de demokratiska utmanarna, Mike Bloomberg, som båda bokat dyra sekunder.

Fakta från NFL här. Avspark 00.40 svensk tid.

För Donald Trumps del är 30-sekunderssnutten något av ett officiellt startskott för återvalskampanjen. I inslaget lyfts hans framgångar och den starka ekonomin fram:

Mike Bloomberg, som under flera veckor fyllt etern med sin kampanjreklam, fokuserar på vapenfrågan i ett känsloladdat inslag med mamman till en ihjälskjuten son som varar i en hel minut:

Faktakontroll av bägge inslagen här.

Bloomberg, som vi återkommer till på bloggen, bedriver en mycket okonventionell kampanj där han struntar i de första primärvalstaterna och istället storsatsar på att sprida sitt budskap via tv i t.ex. Kalifornien. Trump håller ett öga på Bloomberg som han känner från New York och har kläckt öknamnet ”Mini Mike” för den kortvuxne miljardären, mediemogulen och förre borgmästaren.

Super Bowl blir lite av en paus för oss politiknördar efter riksrättsprocessen i senaten och spekulationerna inför måndagens partimöten i delstaten Iowa. På tisdagskvällen ska Trump dessutom hålla sitt tal om tillståndet i nationen, State of the Union. I Iowa lyder huvudfrågan: Vem kan slå Trump? Och på debattsidor och i artiklar ställs frågan: Vad betyder den så gott som garanterade friande domen i riksrätten – på onsdagen – för Trumps återstående nio månader fram till valet?

Till skillnad från expresidenten Bill Clinton, som friades 1999, väntas Trump inte framföra någon ursäkt till det amerikanska folket. Och Trumps beskaste kritiker utgår från att han tolkar utgången som en total seger för honom och att alla eventuella spärrar försvinner. Det senare verkar sannolikt. Ödmjukhet är inte ett framträdande drag hos Trump.

Fotbollen? Jo, det är San Francisco 49:ers som möter Kansas City Chiefs i Miami. Väntas bli en mycket jämn match, enligt denna analys från CBS Sports, med Chiefs som publikfavoriter.

I vanlig ordning blir det också en intervju med sittande president i halvtidspausen. Trump samtalar då med en av sina absoluta favoriter, Sean Hannity i Fox News som beskylls för att ingå i Trumps hejaklack. Detta är Trumps första tv-intervju på sju månader och i förhandstitten som Hannity bjöd på i Fox News (länk) före matchen gjorde sig Trump lustig över att Bloomberg bett att få en låda att stå på i den kommande debatten mellan de demokratiska kandidaterna som han ska delta i – och Trump tillade att han verkligen skulle gilla att möta Bloomberg i november.

Talesmän för Bloomberg dementerade Trumps påstående, med motanklagelsen att Trump är en ”patologisk lögnare” som ljuger om allt, t.ex. om sin vikt, löshår och solbränna. Att döma av Fox News eget referat av intervjun framgår att rätt mycket av de få minuterna upptogs av Trumps klagomål på de olika utredningarna, elakheter om de demokratiska kandidaterna och spekulationer om att talmannen Nancy Pelosi – en ”mycket förvirrad och mycket nervös kvinna” – inte kan hålla sig kvar på posten. Inte så mycket om oroshärdar i världen eller kritik mot Trumps senaste beslut, t.ex. om att lätta på förbudet mot landminor.

Trump sa att han är tveksam om han kommer att kunna samarbeta med demokraterna efter riksrätten, men också att han har gott hopp om att vinna valet:
”There’s a revolution going on in this country, and I mean a positive revolution.”

Det kommer att bli en lång valrörelse…

                                                                   KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost