Senatsledaren McConnells förslag till spelregler.

WASHINGTON På eftermiddagen den 21 januari 2020 inleddes riksrättsrättegången på allvar mot president Donald J. Trump.

Så kan det komma att låta i historieböckerna i framtiden. Kanske också att den friande utgången ansågs given från början, vilket lär bli föremål för mycket analyserande från författningsexperter och andra.

Här på bloggen är det återigen dags att länka till relevanta dokument.

Tonfall och minspel var spända vid de olika presskonferenserna och intervjuerna som pågick hela dagen i Washington. Ute i landet var intresset sannolikt mycket lägre, fast det egentligen är opinionen där som kan avgöra politikernas – inklusive Trumps – öden i valet i november i år.

I förra blogginlägget återges länkar till bl.a. de två åtalspunkterna som demokraterna i representanthuset drev igenom samt republikanernas och Trumps svar.

Riksrättsåtalet mot president Trump på väg att överlämnas till senaten.

Striderna på tisdagen gällde i första hand procedurerna som den republikanske majoritetsledaren Mitch McConnell dragit upp. Han vill ha en så snabb process som möjligt och föreslår mycket långa sammanträdesdagar. Omröstning om eventuella nya vittnen ska komma senare.

McConnells förslag:

https://assets.documentcloud.org/documents/6662609/McConnell-Organizing-Resolution-for-Senate-Trial.pdf

Tidigare lades åtalet fram av de sju demokratiska ledamöterna i representanthuset, ”managers”, som ska fungera som åklagare under rättegången. De hävdar att presidenten är ett hot mot den nationella säkerheten och måste avlägsnas:

”The House adopted two Articles of Impeachment against President Trump: the first for abuse of power, and the second for obstruction of Congress. The evidence overwhelmingly establishes that he is guilty of both. The only remaining question is whether the members of the Senate will accept and carry out the responsibility placed on them by the Framers of our Constitution and their constitutional Oaths.”

https://intelligence.house.gov/uploadedfiles/in_re_president_trump_house_impeachment_trial_brief_and_sof_1.18.20.pdf

Donald Trumps försvarare svarade med en inlaga med argumenten att demokraterna försöker omintetgöra valresultatet 2016, att åtalet är tunt och att de försvagar presidentämbetet:

”Instead, House Democrats were determined from the outset to find some way—any way—to corrupt the extraordinary power of impeachment for use as a political tool to overturn the result of the 2016 election and to interfere in the 2020 election. All of this is a dangerous perversion of the Constitution that the Senate should swiftly and roundly condemn.”

https://www.whitehouse.gov/wp-content/uploads/2020/01/Trial-Memorandum-of-President-Donald-J.-Trump.pdf

Debattvågorna svallar. Flera juridikprofessorer menar för sin del att det är Vita husets försvarare som lagt fram tunna och felaktiga argument. Och, det gäller ju t.ex. om att riva upp valresultatet. Ja, självklart ligger det i riksrättens natur. Samma sak kan sägas om Trumps egna uttalanden om att ingen som varit så framgångsrik som han kan ställas inför riksrätt – som om boom på börsen skulle väga upp eventuella författningsövertramp.

Nyhetsbyrån AP gick igenom Vita husets inlaga och hittade åtskilliga felaktigheter:

https://apnews.com/4eee78cc7a1e8117f7f3f14a6df353d7?utm_campaign=SocialFlow&utm_medium=AP&utm_source=Twitter

Inte oväntat är medierna upprörda över att deras tillträde till senatorerna kringskurits.

Slutligen, en artikel i Washington Post av historikern Jeffrey A. Engel vid Southern Methodist University, om senatorernas roll:

”So don’t call them jurors. Senators have much weightier matters to consider than mere guilt or innocence. They must instead judge the nation’s needs and whether this president is likely to do more harm than good in his remaining time in office.”

Dela denna bloggpost