Ordföranden i underrättelseutskottet Adam Schiff (demokrat) har lett riksrättsutredningen och kallade till presskonferens på tisdagen.

WASHINGTON Nu kan var och en som vill själv ta del av demokraternas sammanställning av riksrättsmaterialet hittills – och av republikanernas svar.

De demokratiska ledamöterna i underrättelseutskottet drar slutsatsen att president Donald Trump utnyttjat sin ställning för egen vinning och därigenom undergrävde utrikespolitiken och äventyrade nationella säkerheten. Dessutom, hävdar de, gjorde sig Trump skyldig till en aldrig tidigare skådad ”obstruktionskampanj” genom sin vägran att släppa dokument och låta vittnen infinna sig i kongressen.

De republikanska ledamöterna kontrade redan dagen före med en egen rapport på över 100 sidor, med anklagelser om att demokraterna försöker riva upp hela det politiska systemet och att inget av bevisningen når upp till författningens ord om ”high crimes and misdemeanors”.

Donald Trump befann sig på 70-årsjubileet i försvarsalliansen Nato när riksrättsprocessen hemma i Washington fördes framåt ännu ett steg. Den första officiella kommentaren kom från Vita huset-talesmannen Stephanie Grisham:

”At the end of a one-sided sham process, Chairman Schiff and the Democrats utterly failed to produce any evidence of wrongdoing by President Trump. This report reflects nothing more than their frustrations. Chairman Schiff’s report reads like the ramblings of a basement blogger straining to prove something when there is evidence of nothing.”

Att likna utskottsordföranden Adam Schiff vid en bloggare i en källare någonstans var inte särskilt elegant. Och för all del, det finns bloggare som man inte behöver ta på särskilt stort allvar men ”rambling” är inte det ord som man spontant kommer att tänka på vid genomläsningen. Redan i förordet citeras Alexander Hamilton, en av grundlagsfäderna, som framhöll att riksrätt inte enbart gällde kriminella handlingar, utan även ”brott mot det amerikanska folket”.

Länk till demokraternas rapport här. Och till republikanernas här.

På onsdagen inleds nästa fas. Då ska justitieutskottet under ledning av ordföranden Jarrold Nadler hålla förhör med författningssexperter. Vita huset avböjde att medverka i ett långt brev undertecknat av chefsjuristen Pat Cipollone.

                                                                  KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost