En grupp aktivister pekar på vilka som borgade för valsegern i Virginia.

WASHINGTON Från röd till lila till blå. Demokrater i hela landet firar att de efter tisdagens val kontrollerar politiken i Virginia. Delstaten har gått från att vara en swingstat till att bli solitt blå demokratisk.

Den – troliga – demokratiska segern i guvernörsvalet i Kentucky hade en del andra förklaringar, som att den sittande republikanen Matt Bevin var extremt impopulär. Men en seger är en seger är en seger som man brukar uttrycka det.

Eftervalsanalyserna handlar, förstås, om vad 2019 säger om 2020. Donald Trump kan knappast glädjas åt utgången men det finns gott om mätningar som tyder på att han förbli stark i några nyckelstater.

Endast ett fåtal delstater går till val de år som det inte hålls president- eller kongressval, ”off-year”. Virginia är en och i tisdagens val tog demokraterna majoriteten i delstatsförsamlingens bägge kamrar för första gången på 25 år. I senaten är övertaget 21-19 och i huset 54-43. Lagförslag lär komma om skärpta vapenlagar, höjd minimilön, utvidgade aborträttigheter och ratificering av ett författningstillägg om kvinnors lika rättigheter (mer från PBS, här). Det blir också demokraterna som får möjlighet att rita gränserna för valdistrikten.

I Kentucky utropade demokraten Andy Beshear sig till segrare sent på tisdagskvällen när samtliga resultat rapporterats in. Han fick 49,1 procent mot Matt Bevins 48,8 procent, eller en marginal på runt 5000 röster av drygt 1,4 miljoner avlagda röster. Nämnvärt är att Bevin efterträdde Andy Beshear far Steve Beshear som inte kunde ställa upp för omval en gång till på grund av de tidsbegränsade mandaten i delstaten.

Matt Bevin drev en konservativ politik, med stopp för delstatliga vården Kynect, strypning av pensioner och hårdare abortbestämmelser. Han påstås t.o.m. ha varit den minst omtyckte guvernören av alla. Men Donald Trump segrade i Kentucky 2016 med 30 procentenheter och höll ett rally där så sent som på måndagskvällen. Bevin var dessutom den kandidat som lierade sig tydligast med Trump. På onsdagen begärde Bevin en granskning av rösterna, med hänvisning till ”irregularities” utan att specificera vad det skulle röra sig om för fusk eller frågetecken.

Det bleka försvaret från Trump och republikanska partiet gick ut på att presidenten bidrog till att förlusterna blev mindre än väntat, både i Kentucky och i guvernörsvalet i Mississippi.

Trump tweetade:

Congratulations to @tatereeves on winning Governor of the Great State of Mississippi. Our big Rally on Friday night moved the numbers from a tie to a big WIN. Great reaction under pressure Tate!

Han påpekade att fem andra kandidater i Kentucky vann:

Won 5 out of 6 elections in Kentucky, including 5 great candidates that I spoke for and introduced last night. @MattBevin picked up at least 15 points in last days, but perhaps not enough (Fake News will blame Trump!). Winning in Mississippi Governor race!

Jodå, många observatörer skyllde på Trump, men inte alla. Larry Sabato vid University of Virginia kommenterade:

When you’re a Republican running statewide in Kentucky, you have to try to lose. And Bevin tried for four years, and he succeeded.

Matt Bevin på kampanjstigen 2015 när han misslyckades i sina försök att slå ut veteranen Mitch McConnell i senatsvalet men vann i guvernörsvalet senare samma år.

Ett litet P.S., jag följde Matt Bevin 2015, eftersom valstriden var hård i Kentucky det året. I artikeln i Svenska Dagbladet om ett möte utanför ett pizza- och hamburgerställe skrev jag bl.a.:”…I ett energiskt tal till skaran som sitter under parasollerna på Sam’s blandar Bevin löften och åsikter: kasta ut cementhäckarna. Mitch McConnell har tappat gnistan. Försvarsnedskärningarna är ”idiotiska” i nuvarande läge men USA är ”inte världspolis eller nationsbyggare”. Dags för tidsbegränsade mandatperioder. Det måste bli balans i federala budgeten. Resurserna räcker för att bevaka gränserna hårdare. Statsmakten ”är som vatten och hittar alltid sprickor att rinna genom” men bör ut ur sovrum och arbetsrum.”

o

Ingen förväntar sig en förlust för Trump i Kentucky i nästa års val. De elektorsrösterna finns redan i hans stapel, samtidigt som en del mätningar tyder på att han ligger bättre till i swingstater som Michigan, Pennsylvania och Wisconsin och Florida än popularitetssiffrorna för hela landet antyder. Å andra sidan handlar det om siffror inom felmarginalen och det kommer givetvis också att bero på vem som blir den demokratiska kandidaten.

Tom Perez

Tom Perez, Ordföranden i Democratic National Committee, DNC, skickade ut tiggarbrev med följande innehåll:

This historic victory should send a chill down the spines of Donald Trump and every Republican… While it’s certainly a cause for celebration, we can’t afford to become complacent. If these races prove anything, it’s that Democrats can compete and win everywhere — but it’s going to be even harder to defeat Trump and his allies on Election Day 2020.

Perez och övriga demokrater hävdar att vänstervågen från 2018 rullar vidare och att demografiska faktorer – en större andel latinos t.ex. – gynnar partiet, liksom förändringar i partisympatierna även i förorter till storstäderna som lutat åt demokraterna länge. Det gäller inte minst i de alltmer utbredda kranskommunerna utanför Washington i norra Virginia, men också i Lexington i Kentucky.

Tom Perez pekade på latinofaktorn i Michigan, Pennsylvania och Wisconsin (där små segermarginaler i högsta grad bidrog till Trumps seger i elektorskollegier) i en intervju med The Hill:

If we replicate our success in 2020, then it’s game-set-match. Because if Trump loses those three states, he doesn’t have a pathway” to a second term.

o

Slutligen en påminnelse om min bok, Vänstern i USA.

                                                                   KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost