För en breddad analys av amerikansk politik

Vem är George Conway?

Makarna Kellyanne och George Conway på väg till galamiddag i januari 2017.

WASHINGTON Ett litet sidospår som sysselsätter politiknördarna i det ständigt pågående dramat i Washington handlar om makarna Conways äktenskap.

Kellyanne Conway är en av president Donald Trumps närmaste rådgivare. Hennes man, den konservative juristen George Conway, tillhör hans allra beskaste kritiker.

George Conway anser att en riksrättsprocess är nödvändig. Eller, ännu hellre, att Trump helt sonika avgår och återvänder till fastighetsbranschen.

I normala fall skulle vi inte ta upp skvaller som detta här på bloggen, men det hör ändå inte till vanligheterna att två så synliga personer i samma familj befinner sig så långt från varandra politiskt. Gamla historier om det gifta paret James Carville (demokrat) och Mary Matalin (republikan) bleknar i jämförelse.

Kellyanne Conway tog vid som Donald Trumps kampanjchef under valrörelsen 2016 och blev hans främsta uttolkare. Hon fick en hög post i den nya administrationen och är flitig gäst i Fox News. Hon pratar snabbt, stakar sig aldrig och har alltid vassa repliker redo – som när Muellerrapporten kom och hon spontant sa att Vita huset välkomnade ursäkter, underförstått från medier och demokraterna som enligt Trump och henne haft så fel så länge om Rysslandsutredningen.

George Conway är jurist och knuten till en stor advokatbyrå i Washington. Enligt en del uppgifter var han påtänkt för en toppost i justitiedepartementet men sägs ha dragit tillbaka sitt namn för att han inte ville arbeta för Donald Trump. Makarna Conway lärde f.ö. känna den blivande presidenten när de hyrde en våning i Trump Tower. Båda två är veteraner i den moderna konservativa rörelsen, Kellyanne Conway som politisk konsult och George Conway som bl.a. delaktig i försvaret av en av kvinnorna som anklagat Bill Clinton för sexövergrepp.

I våras skrev George Conway denna op-edartikel i Washington Post där han kallade Donald Trump för ”en cancersvulst på presidentämbetet” och som därför måste avlägsnas. Han har också varit mycket aktiv i debatten om riksrätt, Muellerrapporten och olika kongressutredningar. Och han myntade öknamnet #DerangedDonald eller #DödsstördeDonald och har flera gånger återkommit till definitionen av vad som utgör en narcissistisk personlighetsstörning.

Donald Trump svarade med att kalla Conway för en knäppgök, förlorare, avundsjuk på sin frus framgångar och ”maken från helvetet”. Ögonbrynen for sedan verkligen i höjden när Kellyanne Conway ställde sig på Trumps, inte sin mans, sida:

”He left it alone for months out of respect for me. But you think he shouldn’t respond when somebody, a non-medical professional accuses him of having a mental disorder? You think he should just take that sitting down?”

Senare anklagades Kellyanne Conway för att bryta mot en lag (Hatch Act) som förbjuder vissa tjänstemän i Vita huset från att ägna sig åt partipolitik. Enligt den ansvarige i justitiedepartementet är hon dessutom en ”återfallsförbrytare”, med alla sina attacker mot politiska motståndare i intervjuer.

o

George Conway är nästan lika flitig på Twitter som Donald Trump.

Han gjorde sig lustig över Trumps påstående den 4 juli om att de amerikanska trupperna i frihetskriget erövrat britternas flygplatser. Han följde i detalj kontroversen kring den – numera avgångne – brittiske USA-ambassadörens föga smickrande omdömen om Trump, med återgivande av citat från andra ambassadörer i Washington som sa att det lika gärna kunde ha varit de som skickade hem depescher med konstateranden om en ”dysfunktionell” administration och oduglig president.

Sannolikt har George Conway redan beställt ett exemplar av den senaste boken om Donald Trump, American Carnage, av Politico-journalisten Tim Alberta. Han skildrar de interna slitningarna i det republikanska partiet efter Trumps intåg och hur olika falanger rättade in sig i leden.

I intervjuer tar några f.d. makthavare bladet från munnen. Till exempel förre talmannen Paul Ryan som konstaterar att Trump inte hade minsta hum om hur beslutsfattandet i Washington går till och att han försökte hjälpa honom:

”We helped him make much better decisions, which were contrary to kind of what his knee-jerk reaction was. Now I think he’s making some of these knee-jerk reactions.”

I Washington Post finns en gedigen genomgång av Albertas bok, här, som verkar vara måsteläsning för oss i Washington:

”The book also takes a more favorable view than many others on the Trump presidency, saying he has “accomplished more for Republicans than any individual in three decades.” Alberta quotes religious leaders such as Tony Perkins and conservatives who praise Trump and say they have more access and sway than ever. He explains how some of the president’s critics help him with false attacks and comments that are seen as elitist and sneering toward much of the country.  “Nobody gave them hope,” Trump says of his supporters. “I gave them hope.” At his core, Alberta depicts Trump as a transactional, cynical and cunning person, who understands what his supporters want by consuming large amounts of media and watching how Republicans failed in the past.

o

Conway skickade ut Albertas omdöme om Trump med en egen slutkläm:

”Note: Trump “behav[es] in a way that is dishonest, amoral, narcissistic and uninformed” precisely because he *is* dishonest, amoral, narcissistic and uninformed.

It’s not an act.”

o

Här ännu en op-edartikel, i New York Times, av Conway och Neal Katyal.

                                                        KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost

2 kommentarer

  1. Lars Borghem

    När man läser den underhållande boken Siege: Trump under fire av Michael Wolff, får man intrycket att Kellyanne Conway och hennes man George Conway är helt överens när det gäller Donald Trump, men att hon är en skicklig skådespelare som har ett jobb att sköta där det finns ett manuskript som går ut på att försvara Donald Trump med alla medel. Jag har sett klipp på Youtube där hon aggressivt försvarar Trump men där man tycker sig se att det finns en undertext, och att hon kanske snart har nått gränsen för vad hon orkar med. Det är min tolkning.

    • Karin Henriksson

      Tack, ja, vem vet, man kan tänka sig tvärtom om, verkar vara tesen i Albertas bok – att människor dras in i Trumpsfären…

© 2022 Amerikaanalys.se

Tema av Anders NorenUpp ↑