För en breddad analys av amerikansk politik

Trumps lilla militärparad

Förberedelser inför president Trumps 4 juli-firande framför Lincoln Memorial.

Nationaldagsfirande i Washington. Fuktvarmt. Flaggor. Konserten A Capital Fourth. Tusentals människor med picknickfiltar på båda sidor om Potomacfloden. Pampiga fyrverkerier mot en ganska blek himmel. Trängsel på väg hem…

Fram till i år när president Donald Trump står värd för det han döpt till Salute to America, som förutom fyrverkerierna ska bjuda på ett tal av honom och en uppvisning av USA:s militära styrka.

Väljarstödet för president Donald Trump är, sannolikt, lägre i huvudstaden än någon annanstans i hela landet. Fördömandena av hur han lägger beslag på denna patriotiska icke-politiska helgdag är så gott som enhälliga.

Trump beskylls inte bara för att placera sig själv i centrum, utan för att bryta med en gammal tradition. I supermakten ordnar man nämligen inga militärparader, för att skilja sig från länder som känner att de måste visa upp vad de har. Ryssland, Kina, Nordkorea, Iran… Den senaste presidenten som höll tal framför Lincoln Memorial var Harry Truman och året var 1951, på 175-årsdagen av självständighetsförklaringen.

Det hela går tillbaka till 2017 när Trump blev så imponerad av 14 juli-firandet i Paris att han ville ha en lika pampig parad hemma i USA. Pentagon förhalade det hela med hänvisning till de höga kostnaderna, men Trump gav sig inte. I februari i år manade han folk att ”save the date” för vad som skulle bli det mest fantastiska firandet någonsin:

”We will be having one of the biggest gatherings in the history of Washington, D.C., on July 4.”

Stridsvagnar har fraktats till Washington och det ska bli överflygningar av både Air Force One, F-35, F-18 och Blue Angels – samt ett avspärrat område för speciellt inbjudna gäster. Det sistnämnda har fått kritikerna att hävda att Trumps 4 juli-firande förvandlats till en blandning av #MAGA-rally och ett republikanskt partievenemang för donatorer (och, förstås, medlemmar av familjen).

Ingen vill uppge exakt hur mycket kalaset kommer att kosta. Nationalparksförvaltningen som ansvarar för The Mall där firandet alltid hålls har avsatt 2,5 miljoner dollar extra. Pengar som annars skulle ha gått till underhåll av nationalparkerna, minst sagt behövligt efter åratals svältbudgetar. Hur mycket försvarsmakten får punga ut med är okänt, men Trump själv påpekade i en tweet att ”vi äger flygplanen, har piloterna, flygplatsen ligger granngårds (Andrews), allt som behövs är bränsle”. Nåja, invänder ovan nämnda kritiker, som redogör för materiel som fraktats långa vägar och att militär personal som fått helgledigt kallas tillbaka i tjänst.

De flesta amerikaner hade förmodligen redan gjort upp planer för 4 juli och det förefaller osannolikt att särskilt många bespetsar sig på ett tal av Trump just den kvällen. En av Trumps tidigare talespersoner framhöll i FoxNews att ”hatarna” på vänsterkanten som vanligt är opatriotiska. Å andra sidan tyder publiksiffrorna när militären har öppet hus på att många faktiskt vill se militärfordon och annan utrustning i verkligheten. Fast det som det talades om i förhandsrapporteringen tedde sig som snudd på museiföremål – inte lika intressant som till exempel den drönare som sköts ner nyligen av Iran.

Den som vill ta en paus från den här senaste kontroversen kring Trump kan ta del av en ny bok av en ovanlig författarduo. Presidenthistorikern Jon Meacham och countryartisten Tim McGraw, som är grannar i Nashville, har just gett ut Songs of America om vilken musik som spelats under olika dramatiska skeenden i historien.

                                               KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost

2 kommentarer

 1. Lars Borghem

  ”I supermakten ordnar man nämligen inga militärparader”.
  Jag har själv sett några militärparader i USA men jag misstänker att du kan erinra dig ännu fler. Den här artikeln i Mother Jones är annars en påminnelse.
  https://www.motherjones.com/politics/2018/02/actually-the-us-has-a-rich-tradition-of-military-parades-but-normally-theyre-after-military-victories-and-stuff/

  • Karin Henriksson

   Tack, och, jo har sett militärparader, kanske kunde lagt till mera bakgrund, som att paraderna handlat om seger i krig. Men antar att du såg att jag underströk att amerikaner säkert gillar att se all militär hårdvara, dock inte på Fourth of July.

© 2022 Amerikaanalys.se

Tema av Anders NorenUpp ↑