Donald Trumps framträdande direktsändes i flera tv-kanaler.

WASHINGTON …Donald Trump eller demokraterna i kongressen? Den frågan ställdes på sin spets på onsdagen när Trump idkade utpressning – inget samarbete om t.ex. infrastruktur om de inte upphör med sina utredningar.

Detta var ännu ett häpnadsväckande ögonblick i det trumpska presidentskapet. Dagen hade börjat med ett internt demokratiskt partimöte i representanthuset och anklagelsen från talmannen Nancy Pelosi om att Trumps vägran att låta medarbetare vittna visar att han ägnar sig åt en ”cover-up” som är ett mycket laddat uttryck i amerikansk politik.

Trump blev ursinnig och stormade ut från planerat andra möte i Vita huset om just infrastrukturen efter bara några minuter. Men det faktum att ett plakat med siffror om Muellerrapporten hängde på talarstolen ledde till gissningar om att han planerat alltsammans i förväg.

Det räcker nu, lyder Donald Trumps mantra, uppblandat med hans andra teman ”No collusion. No obstruction.” och beskrivningarna av specialåklagaren Robert Muellers långa utredning som en bluff eller häxjakt. Värre än något någon annan president utsatts för, enligt Trump som borde läsa några böcker av presidenthistoriker.

Ett stort antal granskningar av Trump pågår i kongressen. Hans nej till att låta t.ex. förre Vita huset-juristen Don McGahn att vittna ingår i ett allt bittrare ställningskrig mellan honom och ordförandena i de olika utskotten. Det lär bli domstolarna som i slutänden bestämmer vad som gäller, hittills går meningarna isär om kongressens rätt att kalla in nära medarbetare till presidenten – och om det som skett hittills räcker för en riksrättsprocess.

En chockad Nancy Pelosi trädde fram med bl.a. minoritetsledaren i senaten Chuck Schumer efter återkomsten till kongressbyggnaden. Pelosi sa att hon verkligen hade trott att de tillsammans skulle kunna sätta igång paralleller till tidigare presidenters enorma infrastrukturprojekt, som Dwight D. Eisenhowers motorvägsnät.

De eftersatta broarna, vägarna, flygplatserna, vattenledningarna, eldistributionsnätet och bredband på landsbygden är, kanske, det enda område där enighet skulle kunna nås. Fast demokraterna hävdade att Trump nu bangade ur för att han inte vill slåss för de erforderliga miljarder dollar som krävs.

Trump har annars haft flera motgångar på sistone: president Xi Jinping som spjärnar emot i handelskriget med symboliskt tal om ”en lång marsch”; gunstlingen Juan Guaidó som tappat stöd i Venezuela; förre gode vännen Kim Jong-Un som fortsätter vapenhoten från Pyongyang; republikanske kongressledamoten som talar om riksrätt; FoxNews som bjuder in demokratiska kandidater på town hall-debatter; abortlagar i flera delstater som även enligt Trump är för extrema; de första reaktionerna som tyder på att svärsonen Jared Kushners fredsplan i Mellanöstern inte har så stora chanser; domare som fastslagit att information från banker och skatteverket om Trumps affärer får lämnas ut; uppgifter som visar att endast knappt 3 kilometer av muren mot Mexiko byggts med beviljade anslag; opinionsmätningar som tyder på att Joe Biden skulle vinna över honom om presidentval hölls idag.

Hans ”bas” uppskattar troligen dramatiken, men den stora grupp som vill ha reformer, samarbete och framsteg gör det nog inte. Inte heller de som anser att Trump inte visar någon som helst förståelse – eller respekt – för maktdelningen med kongressen som en jämlike. Nämnas f.ö. kan att Nancy Pelosi hittills stått emot krav på riksrätt från mer hetsiga ledamöter.

En fylligare redogörelse, här, från nyhetsbyrån AP.

Och, flera presidenter har lyckats att både stå ut med utredningar och förhandla med andra partiet (det kallas ibland ”compartmentalize”), något som dessutom blir nödvändigt framöver med budget och skuldtak.

o

Här på bloggen publicerar vi ibland utskrifter av Donald Trumps tal och andra framträdanden. Denna kommer från Vita husets pressavdelning:

STATEMENT BY PRESIDENT TRUMP

Rose Garden

11:38 A.M. EDT

THE PRESIDENT: Thank you very much. Good morning. So I came here to do a meeting on infrastructure with Democrats, not really thinking they wanted to do infrastructure or anything else, other than investigate. And I just saw that Nancy Pelosi, just before our meeting, made a statement that “We believe that the President of the United States is engaged in a cover-up.”

Well, it turns out I’m the most — and I think most of you would agree to this — I’m the most transparent President, probably in the history of this country. We have given — on a witch hunt, on a hoax — the whole thing with Russia was a hoax, as it relates to the Trump administration and myself. It was a total horrible thing that happened to our country. It hurt us in so many ways.

Despite that, we’re setting records with the economy, with jobs. We have the most — most people employed today that we’ve ever had in the history of our country. We have the best unemployment numbers that we’ve had in the history of our country — in some cases, 51 years, but generally in the history of our country. Companies are moving back in. Things are going well.

And I said, ”Let’s have the meeting on infrastructure. We’ll get that done easily.” That’s one of the easy ones. And instead of walking in happily into a meeting, I walk in to look at people that had just said that I was doing a cover-up. I don’t do cover-ups. You people know that probably better than anybody.

And I was just looking at a list of some of the things that we just did: more than 2,500 subpoenas qualified for. And I let everybody talk. I let the White House Counsel speak for 30 hours. Thirty hours. I have 19 Special Counsel lawyers; 40 FBI agents. I said, ”Open it all up. Let them have whatever they want.” Nearly 500 search warrants. Think of that: a search warrant. Did you ever see a search warrant before? Neither did I. This was over 500 search warrants.

And of the 19 people that were heading up this investigation, or whatever you want to call it, with Bob Mueller, they were contributors to the Democrat Party, most of them, and to Hillary Clinton. They hated President Trump. They hated him with a passion. They went to her big party after the election that turned out to be a wake, not a party. It was a wake. And they were very angry.

These are the people that, after two years and 40 million or 35 million dollars — it’ll end up being a lot more than that by the time all the bills are paid — this is what happened. No collusion. No obstruction. No nothing.

They issued 50 orders authorizing use of pen registers. Think of that, though. Five hundred witnesses. And then I have Nancy Pelosi go out and say that the President of the United States engaged in a cover-up.

Now, we’ve had a House investigation. We have Senate investigations. We have investigations like nobody has ever had before. And there’s nothing — we did nothing wrong. They would have loved to have said we colluded. They would have loved it. These people were out to get us, the Republican Party and President Trump. They were out to get us. This was a one-sided, horrible thing.

The bottom line is they said there’s no collusion. No collusion with Russia. You heard so much talk about phone calls that my son made to me from this meeting that was set up by GPS Fusion, it looks like — which is the other side, for those that don’t know.

And for a year, I heard about phone calls went to a special number unauthorized. And it would have been my son, Don — who’s a good young man, who’s gone through hell. And they were calls that must have been made by him before and after the meeting — three calls.

After massive study and work, they actually found who made the calls. One was a friend of ours — a real estate developer. Great guy. Most of you know him. Nice guy. He loves our country. And the other one was the head of NASCAR. Two of them.

So, of the three calls that were so horrible that he had a meeting and he called me and then he had the meeting after and he made two more calls — and they were written about like this little — little lines, couple of lines. Nobody wanted to admit it.

Even last night, we had a great election. I went there on Monday. We had a — an election for Fred Keller. It was a 50/50 shot, and he won in a landslide. We went and we did a rally. Hardly mentioned today. And yet, if he lost, it would have been the biggest story in the country — even bigger than this witch hunt stuff that you guys keep writing about.

So here’s the bottom line: There was no collusion. There was no obstruction. We’ve been doing this since I’ve been President. And, actually, the crime was committed on the other side. We’ll see how that all turns out. I hope it turns out well. But to my way of thinking — and I know a lot of you agree with me — the crime was committed on the other side.

This whole thing was a take-down attempt at the President of the United States. And, honestly, you ought to be ashamed of yourselves for the way you report it so it dishonestly — not all of you, but many of you. The way you report it.

So I’ve said from the beginning, right from the beginning, that you probably can’t go down two tracks. You can go down the investigation track, and you can go down the investment track or the track of “Let’s get things done for the American people.” I love the American people.

Drug prices are coming down — first time in 51 years — because of my administration. But we can get them down way lower working with the Democrats. We can solve the problem on the border in 15 minutes if the Democrats would give us a few votes.

So I just wanted to let you know that I walked into the room and I told Senator Schumer and Speaker Pelosi, “I want to do infrastructure. I want to do it more than you want to do it. I’d be really good at that. That’s what I do. But you know what? You can’t do it under these circumstances. So get these phony investigations over with.”

The Wall Street Journal just wrote today — just a little while ago, I saw it: “Mr. Mueller wasn’t obstructed in any way.” This is a Wall Street Journal editorial today. “Mr. Mueller wasn’t obstructed in any way. His copious report…” — copious — 434 pages. Now they want to interview all of the same people again.

They want to interview Jerry Nadler, who’s been an enemy of mine for many years. He fought me in New York — unsuccessfully, by the way. I’ve had great success against Jerry. But he was representing Manhattan, and he would fight me all the time on the West Side railroad — many times, very unsuccessfully. He failed. I come to Washington. I’ve become President. And I said, “Oh, no, I have Jerry Nadler again?”

So Wall Street Journal: “Mr. Mueller wasn’t obstructed in any way. His copious report was released for all to see, and there was no collusion…” — this is the Wall Street Journal — “…and there was no collusion between Russia and the Trump campaign.” That’s it.

But they want to make this a big deal. Whether or not they carry the big “I” word out — I can’t imagine that, but they probably would because they’d do whatever they have to do.

I’ll tell you, there’s a danger here. If someday a Democrat becomes President, and you have a Republican House, they could impeach him for any reason — or her. Any reason. We can’t allow that to happen. We can’t allow it to happen.

So when you look at all of the transparency, when you look at all I’ve done — and I will tell you, my lawyers say, “You don’t have to do this. You can use presidential privilege. You don’t have to let your lawyers and all of your staff testify. You can use presidential privilege, sir.” “Would you recommend it?” “Well, you can be transparent or you can be tight. Being — if you’ve done nothing wrong, being transparent is better.”

So I said, “I did nothing wrong. Let’s be transparent.” So that’s what you have. All of these things — look at that — all of these things. Five hundred witnesses that I allowed to testify. It’s a disgrace.

So when they get everything done, I’m all set to — let’s get infrastructure. Let’s get drug prices down.

In the meantime, we’re doing tremendous work without them. We’re doing tremendous executive orders. A lot of work. We’ve had a great success. Most successful economy, perhaps, in our country’s history. We’ve cut regulations at a level that nobody else has cut them before. The largest tax cut in the history of the country. So we’re doing a lot of work.

Steve? Yeah.

Q Did Nancy Pelosi give you any assurances that they won’t — the House won’t look for (inaudible)?

THE PRESIDENT: Look, this was very sad because this meeting was set up a number of days ago at 11 o’clock.

All of a sudden, I hear last night, they’re going to have a meeting, right before this meeting, to talk about the ”I” word. The ”I” word. Can you imagine? I don’t speak to Russians about campaigns. When I went to Wisconsin and Michigan and Pennsylvania, I don’t say, ”Oh, let’s call Russia. Maybe they can…” It’s a hoax. The greatest hoax in history.

Yeah. Go ahead.

Q Thank you, Mr. President. Do you view Congress as a co-equal branch of government? And do you respect their power of oversight?

THE PRESIDENT: I respect the courts. I respect Congress. I respect right here where we’re standing. But what they’ve done is abuse. This is investigation number four on the same thing — probably five. And it really started, I think, pretty much from the time we came down the escalator in Trump Tower.

So I say to you that we’re going to get everything done. We’re doing a lot without them. Let them play their games. We’re going to go down one track at a time. Let them finish up. And we’ll be all set.

Thank you, everybody.

END 11:50 A.M. EDT

KARIN HENRIKSSON

 

Dela denna bloggpost