Hillary Clinton intervjuades av Time Magazine i veckan om bl.a. Muellerutredningen.

WASHINGTON Riksrätt eller inte riksrätt? Det är frågan som demokrater stångas med just nu. Hillary Clinton som i högsta grad berörs av Muellerrapporten har tagit till orda ett par gånger de senaste dagarna. Hon betecknar resultatet av specialåklagaren Robert Muellers utredning som en ”vägkarta” till riksrätt och konstaterar att ett åtal skulle ha varit givet om det rört sig om någon annan än president Donald Trump som ”gjort samma saker”.

”Uppenbarligen angår detta mig personligen”, skrev förloraren i valet 2016 i en debattartikel i Washington Post med sina rekommendationer om vad nästa steg borde bli.

Att Hillary Clinton, som har en juristexamen i botten, faktiskt varit med i avgörande ögonblick i den moderna historien kanske glöms bort ibland och det är därför vi på bloggen tar upp hennes replik i sammanhanget.

I op-ed-artikeln nämner hon att hon ingick i staben i justitieutskottet i representanthuset som förberedde riksrättsåtal under Watergateskandalen, att det var hennes man Bill Clinton som ställdes inför riksrätt 1998 och att hon som utrikesminister suttit öga mot öga med Rysslands Vladimir Putin.

Medan det är självklart för många yngre demokrater att riksrätt mot Trump bara är en tidsfråga måste Hillary gå försiktigare fram – det ironiska är nämligen att Trump kan skyddas av all kritik mot riksrättsåtalet 1998. Allmänheten i stort ansåg att republikanerna gick för långt om något som gällde privatlivet och processen lamslog dessutom politikmaskineriet i ett år.

Detta är större än partipolitik, framhåller Hillary Clinton, med en påminnelse om att republikanerna i kongressen delar på ansvaret att se till att författningen följs. Det rimliga är att kongressen följer upp Muellerutredningen och rätar ut de frågetecken som finns:

”Congress should hold substantive hearings that build on the Mueller report and fill in its gaps, not jump straight to an up-or-down vote on impeachment. In 1998, the Republican-led House rushed to judgment. That was a mistake then and would be a mistake now.”

Titta på Watergate, manar hon, med den metodiska hanteringen i utskottet:

”Watergate offers a better precedent. Then, as now, there was an investigation that found evidence of corruption and a coverup. It was complemented by public hearings conducted by a Senate select committee, which insisted that executive privilege could not be used to shield criminal conduct and compelled White House aides to testify. The televised hearings added to the factual record and, crucially, helped the public understand the facts in a way that no dense legal report could. Similar hearings with Mueller, former White House counsel Donald McGahn and other key witnesses could do the same today.”

Bill Clinton friades i senaten (bakgrunden här), precis som Trump förmodas göra vid ett eventuelllt riksrättsåtal nu.

Läs hela inlägget, där hon även föreslår en kommission som ska granska den ryska inblandningen i valet, kolla hennes hemsida och  se hela Time-intervjun:

http://time.com/5574159/hillary-clinton-edward-felsenthal-time-100-summit/

Trump, som i flera år nu stämplat Clinton som Crooked Hillary, följer tydligen motståndarsidans kandidater. Om torsdagens väntade nyhet att förre senatorn och vicepresidenten Joe Biden ställer upp 2020 tweetade han:

”Welcome to the race Sleepy Joe. I only hope you have the intelligence, long in doubt, to wage a successful primary campaign. It will be nasty – you will be dealing with people who truly have some very sick & demented ideas. But if you make it, I will see you at the Starting Gate!”

På bara några rader lyckades Trump alltså upprepa sitt öknamn på Biden och kalla idéer som utvidgad sjukvård, klimatåtgärder och satsningar på högre utbildning ”sjuka” och ”vansinniga”.

De två tidigare inläggen här på bloggen har handlat mer i detalj om Muellerrapporten, bl.a. med länk till hela texten som går att ladda ner på justitiedepartementets hemsida. Många vill ha den i bokform och den är redan bästsäljare.

Det borras fortfarande i innehållet i rapporten och tidningen New York Times, här, tog fasta på vittnesmål om att Trump – som hört åhörarna på hans massmöten skandera Lock her up! många gånger – ville att justitiedepartementet skulle utreda den försvunna eposten. Och han har inte gett upp, utan återkommer så gott som varje dag till att det var demokraterna och inte han som begick brott.

KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost