Peter Buttigieg– borgmästare i South Bend, Indiana

Hur uttalar man egentligen hans efternamn? Se där en fråga som diskuteras i samband med det stora intresset för Pete Buttigieg, demokratisk borgmästare i South Bend, Indiana och trolig presidentkandidat, som efter några opinonsundersökningar plötsligt har fått mycket stor uppmärksamhet i många medier. Efter hans framträdande på ”Morning Joe” på MSNBC den 14 februari twittrade programledaren Joe Scarborough: “The only other time in 12 years that we heard from as many people about a guest was after Barack Obama appeared on Morning Joe.”  Enligt Buttigiegs man Chasten ska det bästa uttalet av namnet (för engelsktalande) vara ”boot-edge-edge”, ”Buddha-judge”, eller möjligen ”boot-a-judge”. I South Bend kallas han för det mesta för det betydligt enklare ”Mayor Pete”.

Vem är då den så uppmärksammade Mayor Pete? Han är född 1982 och sedan 2012 borgmästare i South Bend, Indiana, en stad på drygt 100.000 invånare i det nordvästra hörnet av Indiana. South Bend upplevde sin storhetstid under 1900-talets första hälft som en industristad med betydande tillverkning av bilar och jordbruksmaskiner. Sedan 1960-talet har utvecklingen vänt nedåt och precis som i andra städer i ”the rust belt” i Mellanvästern har många industrier försvunnit. 1963 lades den stora Studebaker-fabriken ned, där som mest 45.000 personer hade arbetat, och 2011 rankades South Bend som nummer åtta bland ”America’s Dying Cities” i tidskiften Newsweek.  I Buttigiegs mycket läsvärda självbiografi The Shortest Way Home skriver han att en av anledningarna till att han gav sig in i lokalpolitiken var att vända denna utveckling. Newsweek-artikeln påverkade staden starkt och Buttigieg annonserade sin kandidatur till borgmästare en vecka efter att den hade publicerats.

Buttigieg betonar starkt sin lokala förankring i South Bend. Han framstår som pragmatisk, villig att samarbeta med både näringsliv och de fortfarande betydelsefulla fackföreningarna för att åstadkomma lösningar som gynnar utvecklingen i staden. Arbetet har också varit framgångsrikt. 2015 växte stadens befolkning för första gången på ett halvsekel (med 286 personer), många av de övergivna husen i staden är nu upprustade och bebodda, och den gamla Studebaker-fabriken är ombyggd till Ignition Park, ett utvecklingsområde för teknologiföretag. Dessutom har den slitna stadskärnan revitaliserats, med nya affärer, restauranger, och ett ökat kulturutbud.

Det nya South Bend

Den positiva utvecklingen i South Bend förklaras också av Notre Dame University, ett av USA:s ledande universitet som utgör en egen enklav i South Bend. Buttigieg har utvecklat samarbetet med universitet, bl.a. för att lösa problem med stadens avlopp. I sin självbiografi noterar Buttigieg att det inte var ett ämne som han hade stött på under sina universitetsstudier, men att han fick snabbt lära sig. Avloppen blev en stor del av hans första fyra år som borgmästare.

Buttigieg betonar också kulturens betydelse för att vända utvecklingen i staden. 2012 framträdde borgmästaren som pianosolist med South Bend Symphony Orchestra i Gershwins Rhapsody in  Blue. Han spelade piano till husbehov, men nu fick han repetera dagligen i ett halvår. Buttigieg skriver att han aldrig varit så nervös i hela sitt liv men menar att framträdandet blev ett annat sätt att skapa gemenskap i South Bend.

Den kosmopolitiske Buttigieg

Trots att Buttigieg är så tydligt förankrad i South Bend saknar han inte perspektiv bortom Indiana. Han har en stark akademisk bakgrund, med en far som var litteraturprofessor på Notre Dame , specialiserad på den marxistiske filosofen Gramsci, och invandrad från Malta (därav det ovanliga efternamnet). Buttigieg fick sin akademiska grundutbildning i historia och litteratur vid Harvard, där han bodde i samma rum som tidigare både Horatio Alger och Cornel West. Efter Harvard fick han det prestigefyllda Rhodes-stipendiet för två års studier på Oxford-universitetet, där han tog en mycket eftertraktad ”first” i filosofi, politik, och ekonomi. Efter studierna sökte han sig till näringslivet och arbetade på det globala konsultföretaget McKinsey i tre år där uppdragen tog honom över hela världen. Han blev reservofficer 2010 och tjänstgjorde i sju månader under 2014 i Afghanistan.  Han talar dessutom sju språk, inklusive arabiska och norska (det senare lärde han sig för att kunna läsa Erlend Loe på originalspråket). Lägg därtill att Buttigieg 2015 kom ut som homosexuell och sedan i somras är gift med Chasten, en åtta år yngre mellanstadielärare. Det kanske inte är så konstigt att Washington Post har kallat honom för “the most interesting mayor you’ve never heard of.”

Buttigiegs ålder – han fyllde 37 i januari – understryker generationsfrågan i ett fält där de två ledande demokraterna just nu är fyrtio år äldre (Sanders är 77 och Biden är 76). Han är en representant för ”the millenials”, dvs. generationen född mellan 1980 och 1995,  betonar framtidsfrågor och behovet av ”generational change” i ordalag som påminner om John F. Kennedy i kampanjen 1960.  Buttigieg påpekar dessutom gärna att han kommer att vara lika gammal som president Trump är idag år 2054.

”Millenials” finns ofta på vänsterkanten, är toleranta i sociala frågor (som t.ex. samkönade äktenskap) och engagerade i teknik- och miljöfrågor. Buttigieg är inte lika vänsterprofilerad som Bernie Sanders, millenials favorit 2016, även om han förespråkar ytterligare reformer av sjukförsäkringssystemet, stöder idén om Green New Deal, och vill dra tillbaka de amerikanska trupperna från Afghanistan.

Det är ingen slump att demokraterna har lagt sitt partikonvent 2020 i Milwaukee i Wisconsin efter Trumps oväntade framgångar 2016 i de traditionellt demokratiska industristaterna i Mellanvästern. Buttigiegs starka förankring i South Bend med både en vit arbetarbefolkning (av tysk, polsk, irländsk och italiensk bakgrund) och en betydande afro-amerikansk grupp gör honom till en attraktiv kandidat i Mellanvästern. Frågan är dock vilket genomslag han kan ha i övriga landet, som sydstaterna eller New England.

Han kan dessutom vara ”the flavor of the week”, dvs. en kandidat som plötsligt får mycket uppmärksamhet genom medierna för att sedan lika hastigt försvinna, vilket det finns många exempel på. Och vad händer när motståndarna ordentligt riktar sökljuset mot den okände borgmästarens liv? Laura Ingraham på Fox News har redan hävdat att Buttigiegs far, litteraturprofessorn på Notre Dame som stod nära sin son, ville ”inject Marxism into the wider culture.” Det finns alltså många utmaningar för denne ganska oväntade kandidat, men det finns också all anledning att hålla ögonen på den intressante Mayor Pete.

Dag Blanck

Dela denna bloggpost