För en breddad analys av amerikansk politik

Fler Trumptitlar till bokhyllan

Några av reportrarna som bevakar Vita huset utkommer med böcker under våren.

WASHINGTON Donald Trump förutspår att medierna kommer att gå i konkurs när han inte längre är president. Antingen 2021 eller 2025, med andra ord.

We’ll see, som han också brukar säga.

Men onekligen bidrar intresset för honom och hans egna talanger som underhållare till högre tittar- och läsarsiffror. Hans presidentskap genererar också fler och fler boktitlar. Ett dussintal är på väg de närmaste månaderna och bland författarna återfinns reportrar som bevakar Vita huset varje dag, t.ex. CNN-journalisten Jim Acosta som Trump tycker särdeles illa om.

Några megasäljare à la Michael Wolff, döljer sig troligen inte här, men det är en lönsam nisch att döma av tal om förskott på en miljon dollar.

Först ut nu i mars var dels Victor Davis Hansen med The Case for Trump, dels Vicky Wards granskning av makarna Ivanka Trump och Jared Kushner – och att den inte är positiv framgår av titeln Kushner Inc., Greed. Ambition. Corruption. The Extraordinary Story of Jared Kushner and Ivanka Trump.

Donald Trump har sagt att han inte har tid att läsa böcker men han nämner boktitlar ganska ofta på Twitter. Antingen för att såga dem, som var fallet med den förre Vita huset-medarbetaren Cliff Sims Team of Vipers med vittnesmål om kaoset i administrationen. ”Tråkig” och ”full av påhittade historier”. Eller för att berömma dem. ”Great new book” tweetade Trump om Victor Davis Hansen. Samma omdöme ger han Doug Wead för Game of Thorns som handlar om kampanjen 2016, för som Trump påpekar: ”…vad kan vara intressantare?”. En annan högst tillfällig medarbetare, Sebastian Gorka, får också högt betyg. ”Insiktsfull” konstaterar Trump om Why We Fight. Trump vidarebefordrade också ett tips av Lou Dobbs på Fox News, pastorn Robert Jeffress Choosing the Extraordinary Life, med underrubriken Guds 7 hemligheter som leder till framgång och betydelse.

En handfull titlar hittills i år, alltså, och här en sammanställning av ett tiotal titlar Trump rekommenderade förra året. Däribland Gorkas och Hansens plus tre böcker av Fox News-medarbetare och kanske lite förvånande, förre talesmannen Sean Spicers memoarer.

I Washington Post recenserade litteraturredaktören Carlos Lozada tre pro-Trump-volymer. Läs här. Mest utrymme ägnar den skeptiske Lozada åt Hansen, vars bok beskrivs så här av förlaget:

”Trump alone saw a political opportunity in defending the working people of America’s interior whom the coastal elite of both parties had come to scorn, Hanson argues. And Trump alone had the instincts and energy to pursue this opening to victory, dismantle a corrupt old order, and bring long-overdue policy changes at home and abroad. We could not survive a series of presidencies as volatile as Trump’s. But after decades of drift, America needs the outsider Trump to do what normal politicians would not and could not do.”

Lozada tillhör nog inte rätta målgruppen och skulle inte ge boken fem stjärnor som tyckarna på gör Amazon.com. En av dem skriver:

”This is not a propagandistic defense of Trump, but an analysis of his campaign and his Presidency so far, viewed from atop the shifting sands of America’s political landscape. I doubt if this book will make Hanson popular with liberals. Nor will it make him popular with the #NeverTrumpers, but I’m also pretty sure he’s left them behind already, for the same reasons that voters left them behind – all of which Hanson outlines in this book.”

Två kategorier av köpare, alltså, de som vill ha försvar av Trump och de som vill ha mer-mer-mer! smutskastning. Nämnda Team of Vipers bjöd på en hel del, medan Kushner, Inc. inte innehåller så mycket nytt stoff, utöver att makarna beskrivs om inkompetenta och attTrump påstås ha hoppats på att dottern Ivanka skulle falla för fotbollshjälten Tom Brady i New England Patriots, samt skåpmat om Jareds komplicerade förhållande till s-i-n far. Boken kan dock komma att uppmärksammas på allvar efter valet i Israel som är en informell deadline för Jared Kushners emotsedda förslag till fredsplan i regionen.

En handfull böcker som utkommer senare i vår och i sommar handlar om senatsförhören med HD-kandidaten Brett Kavanaugh. Flera av författarna är välkända profiler i Washington, t.ex. Carl Hulse, Ruth Marcus och Jackie Calmes.

En sajt, bookriot.com, har sammanställt ett diagram över antalet nya Trumpböcker från maj 2016 fram till nu, 2,5 titlar per månad mer här:

o

Något publiceringsdatum för Barack Obamas bok om åren i Vita huset har i alla fall inte offentliggjorts men han uppgav nyligen att han snart är klar. Michelle Obama var snabbare och hennes Becoming har legat i toppen på New York Times bestsellerlista i fyra månader. Det ska handla om 6 miljoner tryckta ex.

Och, den som vill läsa andra böcker om amerikansk politik kan kolla årets vinnare när National Book Critics Circle delade ut sina priser, till bl.a. Steve Colls Directorate S./The C.I.A. and America’s Secret Wars in Afghanistan and Pakistan.

KARIN HENRIKSSON

 

Dela denna bloggpost

2 kommentarer

 1. Michael Nystås

  Hej!

  Tack för intressant inlägg! Ta gärna del av min bok #Trumpgate som behandlar den svenska mediebevakningen av USA:s president. Den kanske kan ge lite andra perspektiv:
  https://www.bokus.com/bok/9789198371345/trumpgate

  • Karin Henriksson

   Tack. Ska kolla! Och, du känner kanske till att jag har skrivit en biografi om Donald Trump…

© 2022 Amerikaanalys.se

Tema av Anders NorenUpp ↑