Illustrationen till granskningen av förhållandet Trump-Fox News i The New Yorker.

WASHINGTON Det hörde till rutinerna i Vita huset att presidenten tog del av superhemliga PDB, President’s Daily Brief, med underrättelser från hela jordklotet tidigt varje morgon.

Men på Donald Trumps schema dyker den punkten upp först sent på förmiddagen (och inte alla dagar). Då har flera timmar gått sedan briefingen han verkligen bryr sig om i morgonsoffan i Fox & Friends.

Grävande reportern Jane Mayers artikel i The New Yorker är veckans mest skrämmande läsning. I den kartläggs slingan som löper oavbrutet Fox-News-Trump-Sean-Hannity-Trump och som leder till konstaterandet att kanalen blivit ett propagandainstrument och rena ”statstelevisionen”.

Artikeln under rubriken The Making of the Fox White House bygger på runt 75 intervjuer, uppger Jane Mayer. Hon talade med flera professorer, bland dem författarna till böckerna Network Propaganda: Manipulation, Disinformation and Radicalization in American Politics och Messengers of the Right.

Vem som helst kan gå in på Twitter och själv iaktta hur Donald Trump ständigt citerar olika Fox News-profiler. Kanalen slipper den hånfulla etiketten Fake News och spyan Enemy of the People. Tvärtom visar Trump stort förtroende för många av medarbetarna. Sean Hannity t.ex. var gäst på podiet under ett tal av Trump och de två pratar i telefon så gott som varje dag. Ekonomiankaret Lou Dobbs uppges också ha en direkt linje in till Trump.

Flera tjänstemän i Vita huset hämtades från Fox News (och tvärtom, t.ex. assistenten Hope Hicks som nu är på Fox). Bland dem säkerhetsrådgivaren John Bolton som var knuten dit som utrikespolitisk expert och kommunikationsdirektören Bill Shine med flera år på Fox News, senast som vice vd. Efter Shines ankomst till Vita huset tycks kontakterna ha tätnat. Trump tweetade om Fox News-inslag över 200 gånger perioden augusti-februari och under sina drygt två år som president har han ställt upp i uppåt 50 intervjuer i Fox News, mot totalt tio i andra tv-kanaler. Och, ingen i CNN.

……………

PRESS STOP… på fredagen meddelade Vita huset att Bill Shine lämnar sin post för att gå till Trumps återvalskampanj… och The New Yorker följde upp med en artikel om de så gott som inställda  dagliga presskonferenserna, samt en genomgång av alla de frågor som Vita husets presskår skulle vilja ställa…

…………….

Jane Mayer framhöll i PBSNewsHour (här) att medierna utgör den fjärde statsmakten och att det är mycket oroväckande med symbiosen Trump-Fox News: ”…if you’re in the news business… there’s a line between news and politics, and that we’re independent. We’re a separate branch. And we’re not part of the government. We’re the fourth estate. And it’s important for democracy that people get independent information, so they can make good choices about politics.”

Att tidigare presidenter, t.ex. John F. Kennedy, hade nära, eller rent av mycket nära, band till vissa medier är inte jämförbart:” …I do think what’s different is that there’s coordination now, where you have — really, you have got the largest cable news network in the country is coordinating, it appears on a daily basis, with the White House. So there’s this revolving door, where the former co-president of Fox News is now the director of communications for Donald Trump.”

Rubrikerna på Fox News-sajten en dag i mars.

Rupert Murdoch byggde upp sitt imperium i först Australien, sedan Storbritannien. När han etablerade sig i USA lyckades han på kort tid utmana ABC, CBS och NBC, bl.a. tack vare köpet av sändningsrättigheterna till fotbollsligan NFL.

“What he was really saying was that he was going after a working-class audience. He was going to carve out a base—what would become the Trump base”, förklarade en f.d. chef för myndigheten FCC.

“The genius was seeing that there’s an attraction to fear-based, anger-based politics that has to do with class and race”, påpekade en annan forskare med förflutet på FCC apropå att Fox News radikaliserats ytterligare, från att ha haft en allmänt konservativ hållning, till att bli Trump-språkrör – där några välkända konservativa röster, t.ex. Bill Kristol, inte längre känner sig hemma.

Fox gick om CNN redan 2002. Knappt tio år senare bjöds Donald Trump regelbundet in till Fox & Friends och det var t.ex. där han sådde tvivlen på att Barack Obama var född i USA, den s.k. birther-konspirationen som fick stort genomslag i delar av folkdjupet. En av de tidigare FCC-cheferna konstaterar:

“Murdoch didn’t invent Trump, but he invented the audience. Murdoch was going to make a Trump exist. Then Trump comes along, sees all these people, and says, ‘I’ll be the ringmaster in your circus!’ ”

Betänk att Trump, även via The Apprentice, i mycket är en entertainer, något som han visade senast i helgen när han kramade om den amerikanska flaggan. En teori går ut på att väljarna i hans bas vet att han ljuger och överdriver – men de uppskattar honom ändå, inte minst som en nagel i ögat på eliterna.

o

Här ett färskt exempel på hur Trump gillande återger vad Tucker Carlson sagt:

“The American Media has changed forever. News organizations that seemed like a big deal are now extinct. Those that remain have now degraded themselves beyond recognition, like the New Yorker – or they’ve been purchased by Jeff Bezos to conduct unregistered lobbying for…

… Amazon, like the Washington Post. It’s hard to remember that not so long ago America had prestige media outlets, but not anymore.” @TuckerCarlson The Fake News Media is the true Enemy of the People!

o

I artikeln redogör Jane Mayer för sextrakasserianklagelser på Fox och vilka personer som varit inblandade. Men, på ett övergripande politiskt plan är andra detaljer viktigare. Enligt utomstående bedömare har Trumpadministrationen vid flera tillfällen gynnat Fox och därmed familjen Murdoch. Det har gällt beslut rörande större affärer i mediebranschen som varit ”pro-Fox, pro-Fox, pro-Fox” menar en av de tidigare FCC-tjänstemännen. Svärsonen Jared Kushner beskrivs som närmare allierad med Murdoch än Trump. Murdoch står också i ständig kontakt med Trump som ju bidrar till lönsamheten i hans medieimperium.

o

En sista anmärkning. Fox News har många skickliga reportrar och programledare – och kvällsnyheterna klockan 18-19 med Bret Baier är oftast mer heltäckande och informativa än de tre andra kommersiella tv-kanalernas motsvarande sändningar.

Ordföranden i demokratiska partiet, Tom Perez, meddelade att Fox News inte kommer att få anordna någon av primärvalsdebatterna mellan kandidaterna (ska börja i juni). En representant för bolaget manade Perez att ändra sig med hänvisning till just Baier och ett par andra på kanalen som bevisat att de är tuffa och neutrala utfrågare.

o

Ett kapitel i min biografi om Donald Trump handlar om hur medierna bidrog till att skapa hans image, först som åtråvärd ungkarl på Manhattan, sedan som selfmade miljardär och skicklig chef med frasen You’re fired.

KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost