För en breddad analys av amerikansk politik

Donald Trump – Kim Jong-Un 2

Inför veckans möte är förväntningarna i allmänhet rätt låga.

WASHINGTON Ett vanligt omdöme om president Trumps uppträdande lyder kort och gott ”inte normalt”. Det stämmer sannerligen in på rubriker inför hans andra toppmöte med Nordkoreas Kim Jong-Un:

”Trumprådgivare befarar att Kim överlistar honom”

Utrikespolitiska veteraner och till och med en del i inre kretsen är oroliga. Den oberäknelige Donald Trump kan visa sig bli alltför släpphänt mot Kim för att han är så angelägen om en framgång – och allra helst ett nobelpris.

Före mötet i Singapore i juni uttalades åtskilliga varningar. Nordkorea är en slug och lömsk motpart som brutit ingångna avtal; mycket noggranna kontrollmekanismer måste till; det amerikanska villkoret på ”denuclearization” är för vagt hållet och dessutom orealistiskt som ouvertyr i en förhandling. Och, framför allt, påminnelser om att kärnvapenprogrammet är landets enda överlevnadsgaranti.

Efter mötet drogs slutsatsen att Kim Jong-Un inte gjort så många eftergifter, trots Donald Trumps skryt om att amerikanska folket nu kunde sova gott om nätterna när kärnvapenhotet var borta. Istället framstod Kim som segrare. Han hade fått posera på internationella scenen med USA:s president, fokus riktades mot delningen av den koreanska halvön och flera inviter kom från ledningen i Peking. Det sistnämnda tyder förstås på att Kina vill inpränta att det landet, inte USA, är den bästa partnern.

Alla välkomnar i och för sig avspänningen men de amerikanska underrättelsetjänsterna har, till Trumps förtret, konstaterat att kärnvapenprogrammet i princip är intakt även om inga provskjutningar gjorts sedan i slutet av 2017.

Donald Trump, som lämnade Washington på måndagen för att resa till Hanoi, slog tillbaka mot invädningarna i helgen med denna tweet:

”So funny to watch people who have failed for years, they got NOTHING, telling me how to negotiate with North Korea. But thanks anyway!”

Precis före avresan sa han att han ”inte har någon brådska” och att han är nöjd om kärnvapenproven upphör, fastän han ett par timmar tidigare avslutat en tweet med ”Denuclearization!”.

Ja, Trump har rätt när han säger att ingen föregångare tog de steg han tagit. Men det beror på att de ville isolera Kim och på det sättet protesterade mot de vedervärdiga medborgarrätts- och människorättsövergreppen i det slutna landet. Enligt en rapport som bygger på intervjuer med avhoppare, knappast fake news, konsoliderade Kim makten genom brutala utrensningar under flera år. Mot den bakgrunden är Trumps knappast normala språkbruk om en romans och ”underbara brev” från Kim motbjudande.

En bild som sprids på sociala medier med Trump som Kim och hans talesperson Sarah Sanders som tv-ankaret i Pyongyang.

Det spekuleras i att Trump kommer att erbjuda en försiktig öppning av de diplomatiska relationerna som en goodwillgest. Även om den nordkoreanska förhandlingspositionen är oklar, liksom f.ö. respektive parts definition av nyckelbegrepp, ingår krav på fredsförklaring i Koreakriget och ett avlägsnande av amerikanska trupper och kärnvapenparaplyet över Sydkorea och Japan.

Trump för sin del har upprepade gånger dinglat med ett annat slags byte. Om Kim går med på nedmontering av arsenalen kommer Nordkorea att bli ”en ekonomisk dynamo”. Förutom att det skulle ta lång tid och möjligen inbegripa amerikanska investeringar går ju det senare emot Make America Great-handelspolitiken i övrigt. Sådant som demokratiska val, frigivning av politiska fångar och medborgerliga rättigheter tycks heller inte finnas i Trumps föreställningsvärld.

Toppmötet väntas ske under onsdagen och torsdagen. Det är ingen hemlighet att utrikesminister Mike Pompeo och säkerhetsrådgivaren John Bolton är mer skeptiska till Kim än Trump. Kim förmodas vara medveten om detta och signalerar att han endast vill förhandla direkt med Trump. Tanken på dem i enrum gör många nervösa, särskilt Trumpskeptiker som tvivlar på att han kan hålla sig till det som man från amerikanskt håll hamrat fram – och på hans idéer om att ledare, ”great men”, på egen hand åstadkommer genombrott.

Kim åker tåg till Vietnam som utmålas som tänkbar modell för en ekonomisk omvandling. Läs mer i detta reportage i Wall Street Journal: At Trump-Kim Summit, Host Vietnam Blazes Trail for North Korea.

Och här tankesmedjan Brookings analys, signerad Robert Einhorn, med en genomgång av vad Trumps sändebud Stephen Biegun sagt samt bl.a. följande:

”At the Hanoi summit, we are unlikely to learn whether Kim Jong Un is really willing to give up his nuclear weapons. It could take many months of professional-level discussions and perhaps another summit or two before we have a clear answer. I hope the Trump Administration succeeds in getting a credible commitment to denuclearization. But I strongly doubt it will.

What do we do if and when it becomes apparent that complete and verifiable denuclearization is not achievable at a price we are willing to pay?

Some in Washington will want to end the negotiations and pivot to a strategy of squeezing the North Korean regime economically, deterring its aggressive behavior, and eventually bringing about its fundamental transformation or collapse. Such an approach has serious disadvantages. Pyongyang would be free to resume testing and advance its nuclear and missile programs well into the future. The current relaxation of tensions could be replaced by fire and fury. Kim Jong Un’s 2018 charm offensive could make a return to the 2017 maximum pressure campaign a huge challenge. And progress in inter-Korean relations would be reversed.”

KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost

3 kommentarer

 1. Andrew

  Perfekt analys som alltid.
  En faktor att dessutom nämna är Michael Cohen, som nu under veckan vittnar inför diverse kommiteer i kongressen och troligtvis kommer berätta en hel mycket obekväma detaljer om Trumps finanser, plus en hel del annat. Även om republikanerna kommer att påpeka att Cohen är en bevisad lögnare, kommer mycket av vad han berättar ändå bli mycket uppmärksammat då det troligtvis kommer överensstämma med tidigare läckta uppgifter om potentiellt olaglig verksamhet. I media här riktas därför även oro om att sådan negativ uppmärksamhet kommer att pressa Trump att komma upp med en ”deal” som avleder från detta. Om inte annat så är det ingen som ifrågasätter Trumps förmåga att avleda och fokusera nyhetsrapporteringen mot det han vill.

  • Karin Henriksson

   Tack. Ja, ämnet Cohen mycket intressant, en så att säga ny fas börjar ju idag.

   • Madelaine Fusfield

    Vad vi upplever just nu är mycket likt ett grekiskt drama med Cohen som den luttrade hjälten vars mänskliga svagheter ledde till hans förfall. Fascinerande! Cohens varning till republikaner att deras blinda lojalitet till Trump kommer att sluta illa for dem är verkligen ”spot on”. Observera ledamoten McMead vars upprördhet av att bli utpekad som rasist backfired. Media har nu hittat inspelningar från hans valkampanjer där McMead lovade skicka Obama tillbaka till Afrika. Ridå! Som sagt, detta är bara början. Det amerikanska systemet fungerar kanske långsamt men säkert. Vi ska inte vara alltför fixerade på resultat av Muellers undersökningar. Vad gör juristerna i Southern District of New York där mycket av Trumps affärsförhandlingar ägde rum? Staterna har juridisk självständighet från DoJ även om Attorney General Barr beslutar att en sittande president inte kan åtalas för brott. Fasten your seatbelts!

© 2022 Amerikaanalys.se

Tema av Anders NorenUpp ↑