Donald Trump lånar bildidéer från Game of Thrones – men beskylls för att inte veta vad serien egentligen handlar om.

WASHINGTON A wall is a wall is a wall. Att travestera Gertrude Stein faller sig naturligt i det absurda tillståndet i supermakten. President Donald Trump och hans mur dominerar totalt. Ibland av betong, ibland av stål, ibland vacker, ibland genomskinlig, ibland hela gränssträckan, ibland enbart delar av den.

Men, inga riktigt konkreta planer på hur detta massiva bygge skulle gå till, bara tveksamma fakta och skräckscenarios om en akut kris vid gränsen. Det är förvisso en kris men inte den som Trump utmålar, enligt experter som pekar på att de flesta som anländer nu är människor som flytt sina hemländer för att söka asyl i USA och att en del av de akuta problemen beror på administrationens hårdhänta politik.

Av allt att döma sker inga som helst framsteg i förhandlingarna mellan Vita huset och demokraterna i kongressen om Trumps krav på 5,7 miljarder dollar för att häva den pågående shutdown. I helgen ledde vicepresident Mike Pence samtal med kongressrådgivare, inte med talmannen Nancy Pelosi och demokratiske minoritetsledaren Chuck Schumer eller republikanske majoritetsledaren Mitch McConnell.

Trump tweetar på och flera i innersta kretsen repeterar hans talking points: Man kan inte ha ett land utan säkra gränser. Murar fungerar. Presidenten ska försvara landet. De naiva och trilskande demokraterna kan få slut på shutdown med en gång.

Under tiden kommer fler och fler bevis på följderna av shutdown som nu pågått i över 16 dagar. Löner betalas inte ut till runt 800000 federalt anställda denna vecka och på sikt hotas matbidragen till låginkomsttagare – utöver sådant som att museer är stängda och skatteverket inte kan svara på allmänhetens frågor.

Trump har sagt att han inte kan svika sitt viktigaste vallöfte som han upprepade på massmötena med ”Build that wall! Build that wall!”. Men, mot det invänder kritiker att han redan svikit det, för det var ju Mexiko som skulle finansiera bygget, inte amerikanska skattebetalare. Vidare utfärdade Trump en rad andra löften som han inte drar upp så ofta, t.ex. ”billigare och bättre” sjukvård.

Som synes var det inga glada miner när Trump överlade med kongressledarna i förra veckan. Foto: Vita huset

Hans prat om att Mexiko betalar via handelsavtalet USMCA är helt fel, först och främst för att det ännu inte trätt i kraft men också för att det i så fall skulle handla om jobb som (kanske) hämtats hem till USA med följden att det blir skatteintäkter från denna personal. För tillfället hörs istället protester från företagare som hotar med att flytta ut tillverkning, kanske till Mexiko, för att slippa de högre stål- och aluminiumkostnader som strafftullarna i det trumpska handelskriget inneburit (f.ö.  irritation i Mexiko och Kanada över att dessa tullar ännu inte hävts som utlovat).

Men samtidigt går det inte att förneka att demokraterna befinner sig i ett knepigt läge. Strategin nu går ut på att lägga fram förslag om anslag till de myndigheter som omfattas av shutdown och på så vis få det att framstå som att Trump och republikanerna är oansvariga. Att ta upp invandringen (samlingsordet är: immigration) och gränssäkerheten separat ter sig logiskt för en utomstående men logik är sällan aktuellt när Trump är inblandad. Dessutom låter hans retorik så enkel att många kanske tror att en mur skulle lösa alla problem.

För övrigt är det inte att undra på att Trump trappar upp attackerna mot journalistkåren. Medierna har granskat både hans uttalanden, vad som sker längs gränsen och vad invandringsexperter tycker. Framkommer gör då: inte en meter av de nya prototyperna som tagits fram har uppförts trots Trumps skryt om detta, någon mur omger inte Barack Obamas bostad i Washington, uppgifter om narkotikabeslag och gripanden av misstänkta terrorister är felaktiga eller vilseledande och administrationens egen politik medför att lokaler dit asylsökande skickas är överfulla.

Fast egentligen kunde Trump lika gärna tacka medierna. De är så gott som helt fokuserade på muren och inte t.ex. vad den nya demokratiska kongressmajoriteten har för sig eller vad som sker i Rysslandsutredningen. Och mer blir det. Trump planerar att hålla ett tal till nationen på tisdagskvällen och bege sig till gränsen på torsdagen.

Två rön framkom när en reporter på PBS NewsHour tittade på färska mätningar:

– 78 percent of Republicans and just 8 percent of Democrats supported building a border wall.

– 65 percent of Republicans say immigration is one of the top five problems facing the country, up from 42 percent in 2017. Among Democrats, 37 percent cite immigration as a top issue, compared with just 2 in 10 a year ago.

Invandringsdebatten är ju långt ifrån ny. Vi har tagit upp gränsfrågan tidigare här på bloggen, under rubriken Om att bygga en 300 mil lång mur. Vad som är nytt är att invandringsströmmen avtagit på senare år och att det inte längre är ensamkommande unga män som söker arbete, utan alltfler kvinnor och barn eller hela familjer som söker sig bort från våldet i Centralamerika. Alltså, en flyktingkris som liknar den runt Medelhavet.

Mer bakgrund. En av många interaktiva kartor, från USA Today (här). Konservative kommentatorn Erick Erickson (här) som ger Trump rätt i beslutet att utlösa en shutdown. Amnesty Internationals appell (här) till folk att kontakta politikerna för att få stopp på de dyra planerna. Samt betraktelsen i New York Times (här) om att Trump inte förstår sig på handlingen i Game of Thrones trots att han hämtat inspiration till bilder därifrån:

”It was, superficially, an apt use of imagery. HBO’s epic does feature a massive border wall, stretching across the border wastes of the fantasy realm of Westeros The slight problem — spoiler alert for anyone who isn’t caught up, including, apparently, the entire White House staff — is that at the end of the most recent season that wall spectacularly collapsed, done in by the (blue) fire and fury of a zombie dragon.”

KARIN HENRIKSSON

 

Dela denna bloggpost