Privat bild

”I’m not a racist – I hate everybody” säger Doug Jackson till mig och skrattar när vi möts på Flying J utanför Indianapolis, ett ställe där lastbilschaufförer stannar för att äta, duscha och koppla av en stund innan de kör vidare ut på vägarna. Han verkar inte vara särskilt hatisk men att år ut och år in sitta i sin lastbil och köra varor över den amerikanska kontinenten två veckor i taget, för att bara få vara hemma en dag  däremellan, har definitivt satt olika spår. Han är uppenbart väldigt sliten och berättar att han bara har två veckors semester, men att han vunnit en vecka i Florida av sitt företag tre gånger de senaste fem åren för att han har kört mest mil utan skador.

Doug väger på tok för mycket och har ont i sina knä och har genomgått tre knäoperationer. Men han är glad över att han tjänar bra med pengar så att han kan låta sina barn gå i skolan. Samtidigt är han ”pissed of” på alla som numer inte är villiga att jobba och göra rätt för sig utan bara vill gå på bidrag. ”Alla dessa människor som inte gör rätt för sig de har alla möjliga skäl till att inte jobba. Så som att de har värk, eller saknar utbildning eller är överviktiga – men titta på mig, jag är både fet, har många hälsoproblem och slutade skolan i sjätte klass. Och jag gör rätt för mig – kan jag så kan alla” säger han och ser genast argare ut.

Det handlar om rätt inställning menar han och att politiker måste ställa krav. Han hatar demokraterna för att de bara vill gulla med människor. De låter alla som kommunister allihop numer säger han och understryker att han hatar dem än mer för att de vill ta hans vapen ifrån honom! Någon vecka senare ska jag träffa en kvinna i Acron, Ohio som berättar om ett par kvinnliga lärare som hon träffat och som på allvar tror att det är staten som iscensatt de största dödsskjutningarna i skolor runt om i USA för att ha en förevändning att skärpa lagarna här.

Men tillbaka till Doug. Han menar att vad demokraterna försöker göra är att förändra den amerikanska mentaliteten. Allt det som gjort landet framgångsrikt. Trump har enligt honom börjat få landet på rätt spår och han är mer än nöjd med presidenten såhär långt. Vi pratar länge, han verkar angelägen att beskriva sin frustration och ju längre tiden går ju mer hör jag olika one-liners tagna från de nyheter jag hört på Fox news under veckan. Efterhand som tiden går kommer vi in på fler detaljer och han berättar om hur hans hus tappade allt värde vid börskraschen 2008 och hur han drabbats hårt ekonomiskt på olika sätt. När jag frågar honom ifall han anser att allt är politikernas fel eller om han ser någon skuld i de stora bolagens sätt att agera så blir han tyst en stund och säger att han aldrig tänkt på det.

Privat bild

Även  Susan, en kvinna jag träffar i en bar utanför Indianapolis upprepar flertalet saker jag hört om utnämningen av Kavanaugh på Fox när hon berättar om vad hon tycker är viktigt just nu. Hon är ursinnigt arg på den i hennes mening pågående jakten på Trump. Vad han än gör menar hon så är den liberala median där och anklagar honom på ett eller annat sätt. De bryr sig inte om fakta längre säger hon utan har bara ett syfte och det är försöka knäcka honom. Men det kommer de inte lyckas med eftersom han är tuff och har gjort precis som han sagt att han skulle göra.

Susan är konservativ sedan födseln och skulle aldrig i sitt liv överväga att rösta på demokraterna trots att hon tillhör dem med väldigt låg inkomst. Hon är katolik och för henne är ’familjevärderingar’ viktiga och även om hon själv tycker att kvinnor som våldtas eller utsätts för incest ska få göra abort så älskar hon Indianas tidigare guvernör och numer vicepresident Mike Pence (som uttalat sig mot abort i alla sammanhang). När vi pratar vidare om vad Kavanaugh faktiskt gjort som domare och hur han uttalat sig tidigare tror hon ändå inte att högsta domstolen kommer att göra det omöjligt med aborter.  Men om det blir inskränkningar, menar hon vidare. så är det bra för det borde inte vara så lätt som det är nu och det finns dessutom viktigare frågor för det här landet. När jag frågar henne om Medicare för alla så är hon egentligen för det säger hon eftersom hon haft två vänner som dött för att de inte haft råd med sjukförsäkringar. Hon tycker även att högre utbildning borde vara tillgängligt också för fattigare människor eftersom de aldrig har samma möjligheter annars. När jag påpekar, efter att ha hört hennes resonemang en stund om diverse saker, att mycket av det hon säger låter ganska likt Bernie Sanders så tittar hon på mig med avmätt blick och viftar bort det. ”But that guy is a communist – totally crazy”.

Utan undantag tycker alla som jag möter som röstat på Trump och som skulle göra det igen, att karln borde hålla tyst och sluta twittra. Det skulle bli så mycket bättre då för han gör så många korkade saker när han sitter med sin telefon menar många. Å andra sidan tycker det stora flertalet att det är bra att han inte är som alla korrupta politiker utan att han säger som han tycker och inte vad andra vill att han ska säga. Att han kommer från affärsvärlden är det bästa av allt. Han följer inte protokollet och det är bra. ”America should be run more like a Company – it’s good” säger Ronnie som sitter bredvid Susan i baren och som berättar sin att han inte röstat sedan Reagan. Det finns ingen man kan lita på menar Ronnie, ingen som bryr sig om sådant som rör mig i mitt liv. Jag är en fattig stackare som inte betyder något för dem med pengar. Men han gillar också Trump och hoppas att det äntligen ska bli hyggligare tider för vanligt folk.

Frida Stranne

Dela denna bloggpost