Vänsterdemokraten Alexandria Ocasio-Cortez kampanjfilm.

Mellanårsvalet i november närmar sig med stormsteg. Det är lätt att svänga sig med begrepp som ödesval, vägval och milstolpar – men den 6 november framstår onekligen som ett mycket viktigt datum. Det lär visa sig om Donald Trump sitter säkert eller om demokraterna stärkts av motståndet mot honom och lyckats locka fler väljare med hjälp av en ny generation progressiva kandidater.

I min bok, Vänstern i USA, som just utkommit belyser jag den amerikanska radikalismens historia från slutet av 1800-talet till idag.

Den första frågan en författare brukar få är: Varför skrev du den här boken?

Svaret är denna gång lätt. Fokus har legat så starkt så länge på den kristna högern, den konservativa revolutionen, Tea party-rörelsen – och, förstås, Donald Trump och hans inflytande på det republikanska partiet – att det var hög tid att belysa vad som sker på andra sidan.

Min tes är dessutom att många -ismer antingen fötts eller stärkts i USA. Det gällde kampen för bättre villkor för arbetarna runt förra sekelskiftet och det gällde fri- och jämställdhetsrörelser för olika minoriteter. Lägg därtill en -ism som inte är en -ism på svenska – den moderna miljörörelsen, ”environmentalism”, som tog fart efter sommaren 1962 när tidskriften The New Yorker publicerade Rachel Carsons Tyst vår om bekämpningsmedlet DDT:s förödande effekter i naturen. Idéer som Earth Day kommer från USA , det är där mycket av forskningen kring växthuseffekten skett och Kalifornien ligger långt framme när det gäller klimatmålen.

o

Nästa givna fråga är: Kommer en demokrat att vinna presidentvalet 2020?

Det är för tidigt att svara på, blir mitt fega svar. Det beror i första hand på om något fäller Trump. Om inte kommer han att bli en svår kandidat att besegra (glöm inte att han hade 16 rivaler 2016), särskilt inte som någon självklar demokratisk kandidat ännu inte framträtt när bara ett och ett halvt år kvarstår till primärvalen valåret 2020. I boken radar jag upp de flesta namn som det spekuleras kring hittills och de är många. Förvisso kvalificerade senatorer, guvernörer, affärsmän – och innan jag skrev dessa rader läste jag ett reportage om en av dem, guvernören i Colorado John Hickenlooper, som testar ifall det går att kampanja som mittendemokrat, för fritt företagande, men med omfattande socialt program.

Bernie Sanders vaknar nog mitt i nätterna och går igenom plus och minus (För gammal? Andra gången gillt? Vilken vicepresidentkandidat skulle bli bästa draghjälp?). Utan tvekan bidrog hans budskap till nytt självförtroende hos vänstern. Hans utfall mot ”miljonärer och miljardärer” och krav på ekonomisk rättvisa – och utvidgad sjukvård och bevarade pensioner – gick hem hos både gamla vänsternissar och unga som vuxit upp under finanskrisen.

o

Och så denna spetsiga fråga: Är det sant att socialism inte längre är ett fult ord i USA?

Ja och nej. Enkäter tyder på att yngre människor har en positivare syn på socialism eller egentligen ”demokratisk socialism” med ett stort uppsving för organisationen Democratic Socialists of America, DSA, liksom för medborgarrättsgrupper som ACLU. Inför det här mellanårsvalet kände sig många demokrater kallade att ställa upp och flera progressiva kandidater slog ut etablissemangspolitiker i primärvalen. Så håll ett öga på bl.a. Alexandria Ocasio-Cortez i Brooklyn, Rashida Tlaib i Michigan, Stacey Abrams i Georgia och Andrew Gillum i Florida.

Flera personer som jag talade med avvisade pratet om splittring i partiet och menade att enighet råder om flera krav: höjd minimilön, Sanders förslag om ”Medicare for all”, infrastruktursatsningar, klimatet. Det blir betydligt svårare beträffande tanken på att avskaffa invandringspolisen ICE – det skulle få Trump att i ännu högre grad anklaga demokraterna för att vilja ha öppna gränser och släppa in brottslingar i landet.

Över huvud taget måste de här socialdemokraterna bereda sig på mothugg. Det hörs redan varningar om ”the far left” och ett lömskt ”socialistiskt maktövertagande” för att förstöra Trumps #MAGA-program.

o

Andra frågor som jag går in på i boken: vad upplevde den svenska socialdemokratins fader Mäster Palm under sin resa år 1900? Varför bildades det aldrig något stort arbetarparti i USA? Kommer några tredjepartier någonsin att kunna nå ut? Varför förlorade Hillary? Kan facket komma tillbaka? Är företag ”personer”? Kommer de nya progressiva demokraterna att bli demokraternas Tea party-rörelse och slå sig ihop i en motsvarighet till Freedom Caucus för att göra det surt för de egna partitopparna i kongressen?

o

Vänstern i USA är utgiven av förlaget Lind & Co (precis som biografin Trump – miljarderna, medierna och makten).

o

Vi kommer att granska läget inför valet här på bloggen. Så, håll utkik efter nya inlägg. I väntan på det kommer en länk till statsvetaren Larry Sabatos senaste prognos där det, som på flera andra ställen, spås att demokraterna tar över majoriteten i representanthuset i valet.

Den pågående striden om Trumps HD-kandidat Brett Kavanaugh bildar just nu ett tilltagande bakgrundsbrus. Oavsett om han godkänns eller inte utgår demokraterna från att anklagelserna mot honom illustrerar det republikanska partiets syn på sexuella övergrepp, kvinnors rättigheter, abort och maktställningen i HD. Om Kavanaugh tvingas dra tillbaka sitt namn kan nästa kandidat på Donald Trumps lista vara minst lika konservativ.

KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost