Donald Trump i Ovala rummet under en intervju häromdagen. Foto: AL DRAGO, Bloomberg

WASHINGTON Donald Trump upprepar ofta att hans Vita hus är ett väloljat maskineri. Den utsagan ter sig inte särskilt sann efter genomlyssning av ett telefonsamtal mellan presidenten och journalisten Bob Woodward. Trump hävdar nämligen att ingen nämnt att Woodward försökt få en intervju.

Det måste ha kärvat ordentligt om presidenten inte vet att Washingtons mest kände och fruktade reporter sökt honom. Eller så rör det sig om ”deniabilty” med möjlighet för Trump att suckande säga att det skulle bli ännu en dålig bok, men att han är van vid det här laget.

Woodwards diagnos på tillståndet i det trumpska maskineriet: ”…ett nervsammanbrott i den verkställande makten i världens mäktigaste land”.

Som väntat tornar högen av Trumplitteratur upp sig alltmer. Det mesta, dock inte allt, är negativt.

Bob Woodward har döpt sin nya bok till Fear, tryckt i versaler på omslaget. Hans arbetsmetod bygger på hundratals intervjuer med nyckelpersoner i Washington under en längre period, men han kritiseras ofta för att återge samtal ordagrant trots att han rimligen inte befann sig i rummet själv.

Officiellt ska boken ligga på bokhandelsdiskarna den 11 september. I vanlig ordning har det redan börjat läcka. Bilden som tecknats i tidigare bästsäljare förstärks, inte minst för att tidsrymden sträcker sig längre framåt i tiden än i en del andra böcker. Scenerna och omdömena som Woodward förmedlar är nedgörande. Trump förtalar medarbetare öppet, han har dimmiga begrepp om det mesta och kastade fram tanken på lönnmord av syriske diktatorn Bashar al-Assad. Vid ett tillfälle begärde han att planer på ett krig mot Nordkorea skulle dras upp, vid ett annat ifrågasatte han dyrbar övervakningsutrustning som ska förvarna om en eventuell attack från Pyongyang.

”Den är till för att förhindra det tredje världskriget, sir”, förklarade försvarsministern James Mattis för att sedan säga till sina förtrogna att Trumps kunskaper ligger på en femte- eller sjätteklassares nivå.

Stabschefen John Kelly tog till ordet ”idiot” och sa att detta är ”det värsta jobb” han någonsin haft. Andra höga tjänstemän beskrev hur de bokstavligen gömt eller slitit bort papper från skrivbordet för att hindra Trump att skriva under sådant de ansåg kunde skada nationella säkerheten. ”En administrativ statskupp” konstaterar Woodward.

Bland de häpnadsväckande detaljerna finns den om två jurister som iscensatte ett låtsasförhör med specialåklagaren Robert Mueller. Efteråt drog de slutsatsen att Trump inte skulle klara sig helskinnad ur ett riktigt förhör. Inte nog med det. De kontaktade den riktige Mueller och läste upp replikerna för honom. Underförstått att Mueller skulle inse att han inte kan begära att få tala med presidenten. ”Han bara hittar på saker” sa en av advokaterna till Mueller men denne  påstås ha hållit fast att han ”…behöver ha presidentens vittnesmål. Vad var det han ville med Comey… var syftet korrupt” om avskedandet av FBI-chefen James Comey.

o

Skälet till att vi tar upp den här boken på bloggen är att den ger bakgrund till det som sker inför öppen ridå. Det gäller inte minst Trumps tweetar om Muellers utredning och Trumps sätt att undergräva sin egen justitieminister – det senare tyder på att han tycker att det är i sin ordning att strunta i att utreda brottsmål ifall det påverkar valresultatet. Han sa vidare att hans förre kampanjchef Paul Manafort är en ”good man” efter den fällande domen för skattefusk och bankbedrägeri.

Utskrift av telefonsamtalet ovan här, bl.a. med Trumps replik efter Woodwards försäkran om att boken är korrekt:

”Well, accurate is that nobody’s ever done a better job than I’m doing as president. That I can tell you.”

Förlagets presentation av boken här.

Och, mer att läsa om presidentens tankegångar här i utskriften av en längre intervju med Bloomberg, bl.a. Nordkorea, Kina, Sessions och hur han återkommer till Rysslandsutredningen.

o

Vita huset var snabbt ute med följande kommentar:

“This book is nothing more than fabricated stories, many by former disgruntled employees, told to make the President look bad. While it is not always pretty, and rare that the press actually covers it, President Trump has broken through the bureaucratic process to deliver unprecedented successes for the American people. Sometimes it is unconventional, but he always gets results. Democrats and their allies in the media understand the President’s policies are working and with success like this, no one can beat him in 2020 – not even close.”

o

Om någon efterlyser en repetition av dramat kring Comey, Mueller m.fl. finns min biografi om Trump ute i pocket. Där återges också vittnesmål från Trump i en av många rättegångar han var part i som affärsman.

KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost