Andrew Gillum var en typisk ”underdog” i det demokratiska primärvalet i Florida, men fick draghjälp av senator Bernie Sanders.

WASHINGTON Primärvalssäsongen närmar sig slutet. Efter överraskande resultat på flera håll artar sig mellanårsvalet i november att bli mer spännande än väntat.

Trenden från 2016 håller i sig. Entusiasmen bubblar mest på ytterflankerna och i ett par delstater kommer kandidater som backas upp av Donald Trump att möta kandidater som backas upp av Bernie Sanders.

Ta till exempel guvernörsvalet i Florida. Etablissemangskandidaterna i bägge partierna förlorade i primärvalen häromdagen. Segrare på republikanska sidan blev Ron DeSantis, kongressledamot som president Donald Trump tidigt ställde sig bakom. Och på demokratiska sidan Andrew Gillum, ung borgmästare i Tallahassee som senator Bernie Sanders kampanjade för.

o

Jublande utrop kom i utskicken från Sanders grupp Our Revolution:

”YOU MADE HISTORY! Andrew Gillum just won a nailbiter, five-way race against candidates backed by corporate interests, to take on President Trump’s endorsed nominee in November. Gillum’s people-powered campaign is Florida’s best shot in two decades to flip Florida blue.”

o

Trump själv tweetade:

”Not only did Congressman Ron DeSantis easily win the Republican Primary, but his opponent in November is his biggest dream….a failed Socialist Mayor named Andrew Gillum who has allowed crime & many other problems to flourish in his city. This is not what Florida wants or needs!”

o

Något av en parallell utspelas i Georgia. Det är ingen swingstat som Florida men som kanske kan bli, efter en stor svart befolkningsökning runt storstaden Atlanta.  I det guvernörsvalet kommer demokraten Stacey Abrams att möta republikanen Brian Kemp, båda med bakgrund i delstatspolitiken. I tweeten i juli där Trump manade väljarna att rösta på Kemp framhöll han att denne är ”hård mot kriminella, för skärpt gränsövervakning, mot illegal invandring och för rätten att bära vapen”. Abrams kampanjade på Bernie Sanders progressiva budskap, med fokus på ekonomi, skola, vård och gröna jobb.

Om Abrams vinner valet blir hon den första svarta kvinnliga guvernören i USA:s historia – och om Gillum vinner blir han den förste svarte guvernören i Florida. Till protokollet bör läggas att DeSantis troligen blir näste guvernör i Florida när den sittande republikanen lämnar posten. Trots att Florida kanske uppfattas som en multietnisk stat är befolkningen huvudsakligen vit med den högsta andelen över 65 år i hela landet.

Återstår att se om en replik från DeSantis kommer att spöka ett tag till. Han sa att Gillum är ”välartikulerad” och att det vore farligt att ”monkey up”, alltså uttryck som uppfattas som rasistsignaler. I flödet noteras för övrigt att DeSantis medvetet tycks ha använt sig av Fox News som pr-verktyg, med hela 121 framträdanden i olika program sedan Trumptweeten i december. Reaktionerna på kampanjreklamen ovan med barnen var blandad. Charmigt? Eller indoktrinering?

o

Det hölls flest primärval i juni och några till hålls i september, bland annat i New York. Där väntar en annan typ av kraftmätning, nu inom det demokratiska partiet mellan den sittande guvernören Andrew Cuomo och progressiva uppstickaren Cynthia Nixon (ja, känd från tv-serien Sex in the City).

Själva valdagen infaller i år den 6 november. På spel står hela representanthuset, 35 platser i senaten, guvernörsposterna i flera tunga delstater samt tusentals andra folkvalda ämbeten.

Mellanårsvalen betraktas ofta som en folkomröstning om den sittande presidenten. Hans parti förlorar vanligen i det första efter presidentvalet, något som Barack Obama fick känna på 2010. Men som framgått handlar det i år även om det republikanska partiets själva kärna eller kort sagt: Är det Trumps parti? Har Trumpismen pressat ut gamla ideal för gott? Hur är stämningsläget i delstaterna han vann mycket knappt 2016? Och, kanske viktigast, är Trumps strategi att inrikta sig på och stärka basen effektivare än att försöka nå ut till nya väljargrupper?

Valdeltagandet är alltid en avgörande faktor och det brukar vara högre bland republikaner i mellanårsval (i genomsnitt 3 procentenheter netto sedan 1980, enligt Fivethirtyeight). I år är intresset för ”midterms”, som valen kallas, större än på länge, särskilt bland demokraterna som förmodas gå framåt. Hur mycket är svårare att svara på och beror på förhållandena i respektive valkrets eller delstat.

Varenda kommentator och vartenda analysinstitut försöker just nu tippa: Säker stol? Lutar mot R? Lutar mot D? Kan gå endera vägen?

För att få majoritet i senaten måste demokraterna ta två stolar, men de har också fler stolar att försvara. Det är helt öppet i tre val, bland annat i Arizona och i Tennessee eftersom republikanerna Jeff Flake och Bob Corker avgick efter sina beska protester mot Donald Trump. Tidningen New York Times analytiker bedömer att fyra demokrater ligger illa till av de totalt 26 som ställer upp för omval, beträffande de sex sittande republikanerna är det en som anses svag. Om Texas noteras ”Lutar mot R” intill förre presidentkandidaten Ted Cruz namn. Han utmanas av demokraten Beto O’Rourke som fått mycket publicitet och skulle kunna ge demokraterna en välkommen seger i röda Texas.

I valen till representanthuset måste demokraterna få 23 stolar till för att nå majoritetsstrecket 218. Enligt NYT-analytikerna ser det hoppfullt ut: 193 säkra eller troliga segrar för demokrater, mot 176 för republikaner. Forskarna på Larry Sabatos Center for Politics vid University of Virginia menar att utgången är mycket svårtippad trots att demokraterna är ”mjuka favoriter”, senaste prognosen här.

Primärvalssäsongen har bjudit på en hel del överraskningar, bland annat för att fler republikanska kongressmän bestämde sig för att avgå. Efter Trumps valseger kände sig rekordmånga kvinnor manade att gå in i politiken och det märks. Om de sittande ledamöterna undantas har demokraterna nominerat kvinnor i hälften av alla distrikt. Motsvarande tal för republikanerna är 18 procent.

På den demokratiska sidan har flera nya unga progressiva kandidater med minoritetsbakgrund dykt upp. De är alla ideologiska arvtagare till Bernie Sanders och står eniga bakom krav som en minimilön på 15 dollar och att bygga ut Medicare åt alla. Nu gäller det för dem att matcha de hängivna Trumpsupportrarna och locka alla typer av demokrater till vallokalerna.

KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost