För en breddad analys av amerikansk politik

Lätt att vinna handelskrig???

Många i kretsen kring Donald Trump har band till stålindustrin.

WASHINGTON Inget drag från president Donald Trump har mötts med ett så massivt motstånd som planerna på att införa strafftullar på stål och aluminium.

”Trade wars are good, and easy to win”, tweetade Trump på fredagsmorgonen.

Historien tyder på att fiender i handelskrig går till motattack och att konsekvenser på hemmaplan är svåra att förutse. Nuförtiden finns internationella organ, i detta fall WTO, som kan nå fram till slutsatsen att USA:s agerande strider mot avtal.

Och, är detta egentligen ett steg för att lägga ut dimridåer över allt annat stök i Vita huset?

Donald Trumps anseende i näringslivskretsar är gott. Avregleringar, skattesänkningar, domare som är vänligt inställda till business, börsuppgång.

Men förhoppningar om att Trump skulle lyssna på i första hand ekonomirådgivaren Gary Cohn kom på skam. Cohn har, liksom ekonomer och många företagsledare, framhållit att det är riskfyllt med protektionistiska åtgärder och att priserna på många varor kommer att bli högre för amerikanska konsumenter. Antalet jobb i stålindustrin är litet, drygt 150000.

Ett definitivt besked ska komma i veckan som börjar den 5 mars, men i ett möte på torsdagen angav Trump tariffer på 10 procent på stål och 25 procent på aluminium. Trump förklarade:
“People have no idea how badly our country has been treated by other countries, by people representing us that didn’t have a clue.  Or if they did, then they should be ashamed of themselves because they’ve destroyed the steel industry, they’ve destroyed the aluminum industry, and other industries, frankly, when you look at all the plants, the car plants, automobile plants that moved down to Mexico for no reason whatsoever, except we didn’t know what we were doing. So we’re bringing it all back.”

Appell som ligger ute på Breitbart News.

Det blev en omedelbar backlash. Börsen föll. Andra länder varslade om motåtgärder, med grannlandet Kanada som svarar för den största andelen av stålimporten till USA i bräschen.

Men, överraskande borde det inte ha varit.

Trump kampanjade på att straffa ”fuskare” på handelsområdet och löftet ingick i hans antiglobalistiska Make America Great Again-retorik. Stöd uttalades nu från Trumps kärnväljare, demokrater i delstater med ståltillverkning, talesmän för stålföretag och från en Asienexpert i Breitbart News som konstaterade att ”Richard Nixon skapade ett monster med öppningen av Amerika och övriga Väst för Kina” och att Kina ”lika gärna kunde ha fällt en bombmatta över Amerikas hjärtland”.

Don DiMicco, som var rådgivare till Trump under valrörelsen, försvarade presidenten i en lång intervju (video här) i ekonomikanalen CNBC. Han anklagade Kina för att dölja storleken på sin egentliga export genom att gå via tredje land. En stund senare sa handelsminister Wilbur Ross i samma kanal att väntade prishöjningar i konsumentledet inte är något att oroa sig över, ”no big deal”.

DiMicco nämnde en kalkyl som visar att en bil i genomsnitt blir 160 dollar dyrare om tullarna genomförs. Det skulle i så fall äta upp 16 procent av den bonus på 1000 dollar som en del arbetsgivare (långt ifrån alla och den summan gick ibland bara till anställda med många år i företaget) betalade ut efter sänkningen av bolagsskatterna. Lägg därtill prishöjningar på det mesta – och på t.ex. militär hårdvara som finansieras via skattsedeln.

Trump är inte den förste som tar till tullar på stål. Läs t.ex. David Frums genomgång i The Atlantic med rubriken Trump Repeats Nixon’s Folly (länk). På andra sidan jordklotet konstaterar South China Morning Post att någon borde tala om för Trump att Kina redan vunnit handelskriget (länk). Men Kina har dumpat stålpriserna, därom råder enighet, liksom om att den direkta amerikanska importen från Kina är betydligt mindre än den från Kanada. Här borde alltså Trump ta fram sina egna mästerförhandlartalanger och se till att Kina slutar att vräka ut sitt överskott på världsmarknaden eller att öka importen av amerikanska varor till Kina. Mer bakgrund i här i Wall Street Journal om kontakterna mellan de två länderna de senaste dygnen.

Det är mycket som är ologiskt. T.ex. spekulationerna om att Kanada skulle undantas. Och, Trumps och andras påhopp på de påstått dåliga handelsförhandlarna – inte något om att amerikanska ståljättar uppenbarligen inte klarade konkurrensen från låglöneländer och att andra företag köpte där det var billigast (och kanske bättre, t.ex. specialstål) och flyttade ut tillverkning. Den typ av omställningsåtgärder som var vanliga i Sverige under varvs-, teko- och stålkriserna förekommer knappast i USA. Det är beklagligt tycker ekonomer som framhåller att frihandel i stort främjat välstånd i hela världen – och att tullar de facto blir en skatt för konsumenterna.

Från EU kom hot om att införa tullar på amerikanska motorcyklar, bourbon och jeans.

o

En film som hette Wag the dog gick upp 1997. I den smider en spinndoktor och en Hollywoodproducent krigsplaner för att dölja en presidents sexskandal. Titeln nämns i dagarna med anledning av allt som pågår i Vita huset:

 • oklarheter om vad Trump egentligen tycker i vapenfrågan och om hur lobbyn NRA påverkar det han säger dag från dag.
 • Trumps uttalanden om att man kan strunta i lagens gång vid vapenbeslag och om att han skulle vilja avrätta knarksmugglare.
 • lucka när kommunikationschefen Hope Hicks lämnar Vita huset. Hon beskrivs som Trumps allra närmaste rådgivare, dessutom vän till familjen. Hennes medgivande om att hon uttalat ”vita lögner” å Trumps vägnar, dock inte i Rysslandsfrågan, lär inte försvinna.
 • rykten om nya åtal närsomhelst från specialåklagaren Robert Mueller.
 • Trumps fortsatta hånande av justitieminister Jeff Sessions.
 • svärsonen Jared Kushner får inte längre tillgång till topphemligt material.
 • uppgifter i svang om att Kushner beviljats lån av personer som besökt Vita huset.
 • dottern Ivanka föremål för FBI-utredning, enligt CNN, gällande ett hotellbygge i Vancouver i Kanada.
 • skvaller som säger att säkerhetsrådgivaren H.R. McMaster vill lämna sitt uppdrag och om slitningar mellan honom och försvarsminister Jim Mattis.
 • ambassadören i Mexiko slutar, vilket betyder att Trumpadministrationen fått ännu en vakans i diplomatiska kåren. Nyligen inställde Mexikos president Enrique Peña Nieto ett planerat besök i Washington och ett telefonsamtal nyligen med Trump ska ha varit mycket spänt… Peña Nieto upprepade att Mexiko inte tänker betala för en mur.

KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost

6 kommentarer

 1. Leif Kristensen

  V ad skulle hända om man inom EU-slutar att annonsera tex i Facbook,Twitter mm – Undvika att flyga med USA flygbolag bara tysta aktioner?

  • Karin Henriksson

   Ja, detaljer om stålet ska komma på torsdag, enligt de svenska diplomaterna, så återstår att se…

 2. Leif Kristensen

  En sak som man aldrig nämner är att den amerikanska produktiviteten är mycket sämre än i många länder- För ca 10 år sedan besökte jag ett svenskt dotterbolag i USA och fick följande kommentar – att det vi gör i Sverige på 100 mantimmar behöver man minst 150 i USA ?!

  • Karin Henriksson

   Tack för synpunkter! Ja, detta lär diskuteras de närmaste dagarna! Ämnet lär vara aktuellt ett tag framöver.

   • Sigge Lake i Nybro

    Blir det något då? Jag har hört att Rep senatorn Jeff Flake snabbt ska författa ett lagförslag som hindrar presidenten att införa handelshinder.

    Presidenten kan då lägga veto, men senaten kan då köra över presidenten med 2/3 majoritet
    Det kan vara så att inte presidenten har en tredjedel av senatorena på sin sida?
    Är detta på något sätt riktigt eller önsketänkande ?

    • Karin Henriksson

     Hej, lite oklart än, förhandlingar om undantag pågår. Men sedan måste ju senator Flake få igenom sitt förslag också…

© 2022 Amerikaanalys.se

Tema av Anders NorenUpp ↑