Donald Trump kom till Davos och höll på fredagseftermiddagen sitt tal för att förklara sin nationalistiska ekonomism för världen (läs hela talet här). Och han talade som alla förutspått om hur enastående bra det går för USA och att det är bäst att andra nu hoppar på tåget och gör affärer med amerikanska företag – på USA:s villkor. Trumps väljare känner sig sannolikt inte svikna av att Trump, som första president på 18 år, väljer att åka till Davos och möta den maktelit som han sa sig vara rätt person att försvara de bortglömda amerikanerna mot. Snarare förklarade han för sina väljare direkt i talet att han är i Davos för deras skull och för att se till att USA fortsätter att vinna genom att samtala med företagsledare som han vill ska investera i USA.

Ekonomin går som tåget och arbetslösheten är den lägsta på mycket länge. Det är oklart hur länge börsen kommer att vara såhär nöjd men det spelar ingen roll just nu, Trump lapar i sig siffrorna och skryter om att det är han ensam som är orsaken för den här uppgången och hur bra det kommer att bli också framåt. Han hyllas av olika näringslivstoppar för sina avregleringar och skattesänkningar men möts av reserverad skepsis kring vad han egentligen menar med att dra USA ur avtal och införa handelstullar. Och det är svårt att förstå hur det på sikt kommer att gå att å ena sidan dra USA ur olika avtal, föra en protektionistisk politik och samtidigt öka tillväxten när USA och amerikanska företag är beroende av omvärlden. Det återstår att se, men med den här vinden i ryggen har Trump ytterligare förstärkt sitt kapital, trots alla skandaler och nya spår i utredningen om Rysslandskopplingar. Och genom at ledare som Theresa May som nu ställer sig i kö för att få tala bilaterala avtal med Trump ges han delvis den  (i hans egna ögon tydliga) efterlängtade legitimitet han eftersträvat också internationellt. Något som var slående även under den presentation som föregick hans tal och som hyllade hans styrka och ledarskap.  Om än många i Davos håller andan och både implicit och ibland explicit tar politiskt avstånd från USA-först principen så får man nog ändå säga att många ser ut att acceptera att Trump är USA:s president och dansar med i tangon.

Trumps tal var ännu ett exempel på en nationalistisk yra där han visserligen påpekade att USA-först inte betyder USA-ensamt, men där hela talet handlade om det framgångsrika året USA har bakom sig och att presidentens uppgift är att värna amerikanska intressen och säkerställa att amerikanska medborgare ska gå en ljus framtid till mötes. Och även om han öppnade för nya handelsavtal i likhet med TPP som han tidigare dragit sig ur, så bör man nog tolka hans ambition att skapa ”rättvisa villkor för alla” i första hand handlar om rättvisa villkor för USA. Han uppmanade även andra länder att i första hand tänka på sina egna medborgare. Han påtalade också ännu en gång att USA ansvarar för amerikanernas säkerhet och att andra länder i första hand själva ska ansvara för sin säkerhet. Det är en anmärkningsvärd kommentar som än en gång signalerar att allierade till USA inte på samma sätt som tidigare kan räkna med USA:s ständiga militära stöd om de inte själva gör sin del.

Trump beskrev därtill att den nuvarande immigrationspolitiken tillhör det förgångna och måste göras om till ett system som tar emot dem med bäst möjligheter att skapa ett bra liv på egen hand är de som kommer till USA. Han påtalade att hans roll som president är att värna de amerikaner som jobbar hårt och som tidigare politiker har svikit. Såväl den faktiska ekonomiska uppgången vi nu ser och framför allt hur effektivt presidenten kommunicerar ut dess förväntade effekter för vanliga amerikaner bidrar också till att Trump sitter allt säkrare trots de många skandaler som omger honom. Ju mer den republikanska basen älskar honom desto mer osannolikt är det att hans egna partikamrater ska ifrågasätta honom när han ställer till det inom andra områden, uttalar sig rasistiskt eller hoppar på sina egna.

 

Läs gärna min krönika i Expressen från den 17 januari om varför det är sannolikt att president Trump kommer att sitta i tre år till och möjligen till och med i sju år till.

FRIDA STRANNE

Dela denna bloggpost