WASHINGTON Tisdag. Valdag i Alabama. Ytligt sett ett fyllnadsval till en vakans i senaten – men under denna yta bubblar allt som rör sig i den amerikanska politiken. Presidentens ställning. Intolerans. Abort. Valdeltagande. Svarta väljare. Skepsis mot medierna.

Och i delar av det republikanska partiet breder en skräck ut sig inför framtiden. Är GOP inte bara Donald Trumps parti, utan även den bigotte Roy Moores parti?

Varenda gång jag rest runt i Alabama på senare år dök namnet Roy Moore upp i nyheterna. Han avstängdes nämligen från sin post som ordförande i delstatens Högsta domstol två gånger – för att ha vägrat att avlägsna stentavlor med de tio budorden och för att inte ha godtagit beslutet i USA:s Högsta domstol som legaliserade samkönade äktenskap.

I #metoo-rörelsens kölvatten har anklagelserna om att Moore gjorde sig skyldig till sexuella trakasserier mot tonårsflickor, en så ung som 14 år, dominerat. Men det finns gott om annat att lyfta fram som borde ha gjort honom otänkbar: antimuslimska uttalanden, tvivel på att Barack Obama är född i USA, nostalgin inför slaveriet, föraktet mot homosexuella, påståenden om att sharialagar råder i en del kommuner, att 9/11-attentaten var ett straff från Gud, okunnighet om en del av de mest brännande frågorna som ligger på senatens bord.

Motkandidaten i primärvalen, Luther Strange, lyckades inte besegra Roy Moore trots att Donald Trump personligen kampanjade för honom. En irriterad Trump kände sig tydligen lurad av partietablissemanget som stöttat Strange och låg lågt ett litet tag. Sedan kom han igen, först i ett tal i Florida på gränsen till Alabama, senare i tweetar om att den demokratiske kandidaten Doug Jones är en liberal marionett styrd av de förhatliga Nancy Pelosi och Chuck Schumer och ett telefonmeddelande:

”Hi, this is President Donald Trump and I need Alabama to go vote for Roy Moore,” Trump said in the recording. “We’re already making America great again. I’m going to make America safer and stronger and better than ever before. We need that seat. We need Roy voting for us.”

Doug Jones, som också är jurist, beskrivs som en ”moderat demokrat” i Birmingham News. Han blev känd även utanför Alabama för femton år sedan när han i sin roll som federal åklagare engagerade sig i ett av de otäckaste dåden under medborgarrättseran – bombningen av 16th Street Baptist Church i Birmingham 1963 där fyra flickor dödades. Två KKK-medlemmar drogs inför rätta och fälldes.

Republikanerna har bara två rösters övervikt i senaten, 52-48, vilket är den krassa förklaringen till att Moore inte stoppats. Varje avhopp är ödesdigert nu när det eventuellt drar ihop sig till votering om det enda som kan bli GOP:s och Trumps triumf efter nästan ett år vid makten – en skattereform.

Men senatsledaren Mitch McConnell som uttalat sig mot Moore (bl.a. med ”Jag tror på kvinnorna”) har låtit förstå att en etikutredning väntar efter en eventuell seger. Och i helgen förklarade Alabamas andre senator, mångårige veteranen Richard Shelby, att han inte kan rösta på Moore.

I de i och för sig opålitliga opinionsmätningarna har det vägt jämnt, vilket egentligen är förvånande i denna mörkröda delstat. Moore var så gott som osynlig på sluttampen utom på måndagen när Trumps förre chefsstrateg Steve Bannon slöt upp, medan Jones turnerade runt delstaten för att locka ut svarta väljare. Valdeltagandet kan komma att vara så lågt som under 20 procent och det gör att entusiasmen i respektive väljargrupp kan avgöra. Försvaret för Moore bland trogna republikaner och väckelsekristna går ut på att han är pålitlig i moralfrågor, som abort, och att medierna ljuger ihop en massa strunt.

I konservativa kretsar där kolumnister som Michael Gerson anser att Trumps personlighet och uppträdande är motbjudande är motståndet mot Moore kompakt. I en bitter krönika häromdagen beklagade han att makthunger får övertrumfa normal anständighet. Läs hela här.

Det blir en minst sagt spännande tisdag kväll. Vallokalerna stänger 19 eller 02.00 svensk tid. Oavsett vem som vinner blir det smått historiskt – Moore för att Alabamaborna var redo att svälja en sådan kandidat; Jones för att det bådar gott inför mellanårsvalet nästa år.

o

Apropå #metoo undrar många varför Donald Trump inte dragits in på allvar. Möjligen sker det nu. På söndagen sa FN-ambassadören Nikki Haley att kvinnorna som anklagat Trump för sextrakasserier ”bör få bli hörda” och på måndagen trädde tre av kvinnorna fram på en presskonferens i New York och krävde att anklagelserna bör utredas. ”Andra har avgått” framhöll en om den demokratiske senatorn Al Franken som tvingades ut.

o

Slutligen, en påminnelse om min Trump-biografi, TRUMP – miljarderna, medierna och makten, med bakgrund om bl.a. grab-them-by-the-pussy-skrytet.

KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost