Idag firas Thanksgiving i USA, den kanske mest amerikanska högtidsdagen. Det är en dag då man äter en traditionell kalkonmåltid och träffar familj och vänner. På fredag, “the day after Thanksgiving”, har många amerikaner ledigt. I ett land där man inte är bortskämda med semesterdagar blir Thanksgiving en av de ganska ovanliga långhelgerna, och resandet når en höjdpunkt. Enligt AAA (American Automobile Association) beräknas i år 15% av landets befolkning (51 miljoner personer) göra en resa längre än 80 km under helgen, i de allra flesta fall (89%) i bil.

Dessutom markerar fredagen traditionellt början på julhandeln, även om juldekorationerna på många håll har suttit uppe sedan Halloween. De flesta affärer erbjuder lockpriser av olika slag, och analytiker uppskattar att drygt 100 miljoner shoppare spenderade närmare 70 miljarder dollar (ungefär 587 miljarder kronor) enbart under fredagen förra året. ”Black Friday” har ju också spritt sig till Sverige, liksom den senare tillkomna ”Cyber Monday”, som fokuserar på on-line shopping.

The First Thanksgiving?

Tacksägelsehögtider finns i många länder. De infaller ofta under hösten, och firas när skörden är bärgad och försörjningen för vintersäsongen säkrad. På den nordamerikanska kontinenten firades sådana fester bland de spanska, franska och engelska kolonisatörerna redan under 1600-talet.  I dagens USA vill många  förlägga ”the first Thanksgiving” till en skördefest hösten 1621 på the Plymouth Plantation, den tidigaste engelska kolonin i Massachusetts, dit skeppet Mayflower anlände 1620 med pilgrimer från England.

The first Thanksgiving 1621
Oljemålning av Jean Leon Gerome Ferris, 1912-1915

Skördefester i Plymouth beskrivs av William Bradford i hans klassiska Of Plymouth Plantation (nedtecknad på 1620-talet och utgiven 1856), och av Edward Winslow i Mourt´s Relation (1622). I den senare omtalas en fest där  fyra män skickades ut för att jaga kalkon ”so we might after a special manner rejoice together after we had gathered the fruits of our labor”.  Dessutom inbjöds representanter för Wampanoag-indianerna som levde i området: ”…many of the Indians coming amongst us, and among the rest their greatest king Massasoit, with some ninety men, whom for three days we entertained and feasted…”

Kolonien i Plymouth har stor symbolisk betydelse i USA. Länge menade många att ursprunget till själva republiken kunde spåras hit. I hamnen ligger en kopia av Mayflower och sedan 1740-talet finns en sten, Plymouth Rock, som sägs vara den plats där pilgrimerna först steg i land.  Att eftervärlden har förlagt vad vi vill se som den första Thanksgiving-måltiden till en sådan central ”urspungsplats” har bidragit till att göra högtiden till en grundläggande del av den amerikanska erfarenheten.

Alltsedan revolutionen har också officiella politiska proklamationer varit en del av firandet.  President Washington utfärdade en sådan 1789 för att uttrycka tacksamhet över landets politiska institutioner och 1863, mitt under brinnande inbördeskrig, gjorde Lincoln en liknande proklamation.  1941 skrev president Roosevelt under en lag som fastslog att firandet skulle ske den fjärde torsdagen i november varje år.

Vem firar Thanksgiving?

Thanksgiving saknar till skillnad från många andra helger religiösa rötter.  Det är speciellt viktigt i USA där en stark åtskillnad görs mellan stat och religion. Att den dessutom är så knuten till USA:s ursprung gör den politisk: många menar att alla amerikaner, oavsett om de är infödda eller invandrade, under Thanksgiving-firandet kan känna sig delaktiga i traditionen från Plymouth.

Samtidigt har stora grupper stått utanför den amerikanska gemenskapen. Ett exempel är indianerna. Därför är det intressant att de spelar en viktig roll i berättelserna om ”the first Thanksgiving”. De både bjuds in och deltar i festligheterna.  Indianerna hade på flera sätt hjälpt engelsmännen till rätta i sin nya miljö. Squanto, en Patuxet-indian, hade t.ex. lärt kolonister att odla majs och fungerat som tolk. Genom att på detta sätt inkludera dem i Thanksgiving-traditionen understryks de fredliga relationerna mellan kolonisterna och indianerna, medan det faktum att de amerikanska indianerna i realiteten både fördrevs och delvis utrotades som ett resultat av sina kontakter med de engelska kolonierna och USA, döljs. Bland indiangrupper i New England ordnas sedan 1970 just på Thanksgiving Day ett alternativt firande, the National Day of Mourning, där man istället uppmärksammar det förtryck som indianerna har levt under i USA.

Thanksgiving kan således bli ett sätt att framhålla kvarstående problem i USA, men samtidigt en förhoppning om saker och ting kan och ska bli bättre. Det senare var t.ex. president Obamas hållning när han i sin proklamation från 2010 sa,  att helgen påminner oss om att ”lay aside the troubles and disagreements of the day” och istället följa i George Washingtons och Abraham Lincolns fotspår för att fullborda det amerikanska experimentet.

Thanksgiving football

En amerikansk tradition

I dag tänker nog de flesta amerikaner inte på politiska och historiska aspekter av Thanksgiving. Istället är det en av de viktigaste amerikanska familjehögtiderna, där de sportintresserade, dästa efter den goda maten. gärna tittar på någon av de tre (amerikanska) fotbollsmatcher i NFL som spelas under eftermiddagen .

Inte minst kalkonen står i centrum och tidningarna är fyllda med recept på hur man bäst tillagar denna inhemska amerikanska delikatess. Sedan slutet av 1940-talet får presidenten kalkoner i gåva från the National Turkey Foundation. Då och då har presidenter valt att inte äta en av kalkonerna utan istället ge bort den till en park eller institution. Sedan 1989 har denna ”benådning” av en kalkon—med klara anspelningar på presidentens makt att benåda dömda personer—blivit en officiell tradition. I år benådade president Trump kalkonen Drumstick som vägde 16 kg, och kom från Alexandria, Minnesota.

President Trump benådar sin första kalkon.

Dagen är inte bara en familjehögtid. Många (mig själv inkluderad) kan vittna om den amerikanska gästfriheten vid Thanksgiving. Utländska besökare bjuds gärna in för att bli en del av denna så amerikanska tradition. På köpet lär man sig att uppskatta kalkon, sötpotatis och pumpapaj.

Bloggen önskar därmed alla sina läsare en Happy Thanksgiving!

Dag Blanck

 

Dela denna bloggpost