Republikanen Ed Gillespie, t.v., och demokraten Ralph Northam i en debatt inför guvernörsvalet i Virginia. Foto: Bonnie Jo Mount/Washington Post

WASHINGTON Den 7 november 2017 är den första tisdagen efter den första måndagen i månaden november – alltså är det valdag i USA.

Det är egentligen bara de två guvernörsvalen i Virginia och New Jersey som tillmäts större intresse. I synnerhet det i Virginia betraktas som en mätare på president Donald Trumps popularitet och demokraternas förmåga att formulera budskap – något som blir avgörande i kongressvalen om ett år.

Det har varit några plågsamma veckor för tv-tittare i Storwashington. Smattret av den mest tänkbara ”negative campaigning” var omöjlig att undvika, med mörka antydningar om rasism och eftergifter mot brottslingar.

Opinionsmätningarna tydde på att demokraten Ralph Northam kan ha en liten ledning över republikanen Ed Gillespie bara timmar innan vallokalerna öppnade. Hillary Clinton segrade i Virginia med 5 procentenheter i presidentvalet, tack vare Washingtons södra förorter och områdena runt storstäderna Richmond och Charlottesville. Men demokraterna är mindre pålitliga i mellanårsval och republikanerna på landsbygden i södra delarna av Old Dominion kan ha eldats upp av motståndet mot Trump och debatten kring sydstatsmonumenten.

Ralph Northam som är läkare innehar f.n. näst högsta folkvalda posten, Lieutenant Governor. Ed Gillespie är långvägare i republikanska partiet och därmed gammal kugge i just det etablissemang som Trump gick till storms mot. Trump har inte kampanjat för Gillespie, det har däremot vicepresident Mike Pence och senator Marco Rubio. Northam kunde för sin del ståta med att ha Barack Obama som publikdragande affischnamn på ett av sina kampanjmöten.

Den som vill veta mer om kandidaterna och sakfrågorna kan studera Washington Posts special, här. Och en radiointervju om reklamen, här.

I New Jersey, en blå eller traditionellt demokratisk delstat, står striden mellan republikanen Kim Guadagno som vill efterträda partikamraten Chris Christie och demokraten Phil Murphy. Här genomgången av läget, inklusive övriga kandidater, i nj.com. Murphy leder övertygande, drygt 14 procentenheter enligt rcp:s sammanställning.

Resultatet blir klart natten till onsdagen svensk tid. Ett nederlag i Virginia, där nuvarande och förre guvernören är demokrater, skulle vara förödande för demokraterna som ligger under i guvernörstabellen, 15 mot 34 (en oberoende).

o

Demokraterna är inblandade i en senkommen och bitter självrannsaken om förra årets valförlust. Det är den interimistiska partiordföranden 2016 Donna Braziles nya bok som rör upp stormvågor. I den redogör Brazile bl.a. för en uppgörelse mellan Hillary Clinton och partiledningen i DNC som missgynnade uppstickaren Bernie Sanders. Här länk till artikel av Brazile i Politico med bl.a. återgivandet av ett samtal med Sanders:

”Bernie took this stoically. He did not yell or express outrage. Instead he asked me what I thought Hillary’s chances were. The polls were unanimous in her winning but what, he wanted to know, was my own assessment? I had to be frank with him. I did not trust the polls, I said. I told him I had visited states around the country and I found a lack of enthusiasm for her everywhere. I was concerned about the Obama coalition and about millennials.”

Reaktionerna på Braziles bok kan sammanfattas i att det är lätt att vara efterklok, att det inte hjälper partiet just nu att ge ut denna bok och – bland vänsterdemokrater – att det var ju det vi visste att valet var riggat (fast inte att Brazile övervägde att kalla in vicepresident Joe Biden efter Hillary Clintons svimningsanfall några veckor före valet).

Under tiden gör Trump allt han kan för att hålla liv i ”Crooked Hillary”-etiketten. Han får eldunderstöd från Fox News där Hillary Clinton, inte personer i Trumps kampanj, utpekas som den som var i maskopi med ryssarna under valåret.

Mike Allen, mångårig observatör av amerikansk politik, lyfte nyligen fram två tänkbara namn för 2020, Eric Garcetti. De är redo, uppger Allen, som nyligen ledde ett samtal dem emellan. Han sammanfattar:

”Garcetti, 46, doesn’t even bother with the ritual denials about running. Landrieu, 57, seems clearly interested, despite saying he’ll take time off after leaving office in May, following 30 years in public life.”

KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost