För en breddad analys av amerikansk politik

Från: Obama. Till: Trump

Här skakar Donald Trump och Barack Obama hand efter ett långt samtal i Ovala rummet.

WASHINGTON I den exklusiva klubb som de amerikanska presidenterna tillhör finns en tradition – den avgående presidenten lämnar ett brev till efterträdaren i en låda i skrivbordet som kallas Resolute.

Nu har innehållet i det senaste, i januari i år, blivit känt och alla kan fundera över om Donald Trump tagit till sig av det som Barack Obama förmedlade efter sina åtta år i Ovala rummet.

Barack Obama och Donald Trump träffades bara en enda gång i enrum före maktskiftet. Trump såg lite medtagen ut efteråt och det förmedlades snart att Obama framfört en varning – kärnvapenhotet från Nordkorea skulle förbli den värsta huvudvärken.

Obama lägger brevet i översta lådan.

Det var CNN som först publicerade vad Obama skrivit för hand i brevet som var lite längre än andra presidenters. Obama inledde med att gratulera till valsegern och påminde om USA:s roll i världen och att presidentskapet är tillfälligt. Hela texten lyder:

Dear Mr. President,

Congratulations on a remarkable run. Millions have placed their hopes in you, and all of us, regardless of party, should hope for expanded prosperity and security during your tenure.

This is a unique office, without a clear blueprint for success, so I don’t know that any advice from me will be particularly helpful. Still, let me offer a few reflections from the past 8 years.

First, we’ve both been blessed, in different ways, with great good fortune. Not everyone is so lucky. It’s up to us to do everything we can (to) build more ladders of success for every child and family that’s willing to work hard.

Second, American leadership in this world really is indispensable. It’s up to us, through action and example, to sustain the international order that’s expanded steadily since the end of the Cold War, and upon which our own wealth and safety depend.

Third, we are just temporary occupants of this office. That makes us guardians of those democratic institutions and traditions — like rule of law, separation of powers, equal protection and civil liberties — that our forebears fought and bled for. Regardless of the push and pull of daily politics, it’s up to us to leave those instruments of our democracy at least as strong as we found them.

And finally, take time, in the rush of events and responsibilities, for friends and family. They’ll get you through the inevitable rough patches.

Michelle and I wish you and Melania the very best as you embark on this great adventure, and know that we stand ready to help in any ways which we can.

Good luck and Godspeed,

BO

o

Obama pekar på arvet som presidenter förvaltar – demokrati, rättvisa, maktdelning, likhet inför lagen och alla fri- och rättigheter. Eller med andra ord just de punkter där Trump visat sig brista åtskilliga gånger.

De har veterligen inte träffats mer och Trump har brutit mot en annan regel i expresidentklubben, att inte kritisera företrädaren (om det inte är mycket inlindat eller under de sista dagarna i valkampanjer). Han hackar fortfarande på Obamacare, olika frihandelsavtal och river upp det ena Obama-beslutet efter det andra. Och Trump tiger när något obekvämt dyker upp, som beskedet häromdagen om att justitiedepartementet kommit fram till att någon avlyssning av Trump Tower aldrig ägde rum under valspurten som Trump påstod i mars i år i en särdeles fräck tweet med omdömet ”bad (or sick) guy!”. Detaljer, här, från Reuters.

o

Apropå Nordkorea tänkte jag tipsa om en gedigen genomgång av ämnet i The Atlantic, här, i juli-augusti-numret. Mark Bowden går igenom fyra scenarier: Hindra utvecklingen; krossa Kim-dynastin; dra åt tumskruvarna; acceptans. Bowden konstaterar att Kim Jong-Un varken verkar självmordsbenägen eller galen, men har visat ”en förvånansvärd talang som tyrann” när han koncentrerat makten kring sig själv. Bowden undrar om det är sannolikt att denne unge man skulle vakna en dag bara för att sätta världen i brand.

KARIN HENRIKSSON

Dela denna bloggpost

2 kommentarer

  1. Mats

    Vem skrev detta in Lagg ?

    • Karin Henriksson

      Hej, ursäkta, jag brukar använda mig av en mall där namnet finns med, men inte denna gång, så ska genast lägga till. Tack för påpekandet, Karin Henriksson

© 2022 Amerikaanalys.se

Tema av Anders NorenUpp ↑