Den nya kongressledamoten från det 6:e distriktet i Georgia – republikanen Karen Handel. Foto: Curtis Compton/AJC

WASHINGTON Demokraterna får gå tillbaka till ritbordet, som man säger i USA. Pengar, volontärer och anti-Trump-stämningar räckte inte – och det bådar illa inför mellanårsvalet 2018.

Fyra vakanser uppstod i representanthuset när Donald Trump rekryterade fyra sittande republikaner till sin regering. De kom visserligen från röda delstater men i synnerhet beträffande det 6:e distriktet i Georgia hyste demokraterna gott hopp.

I april var den unge, okände Jon Ossoff nära att vinna fyllnadsvalet. Men det fattades ett par procentenheter och en andra omgång hölls på tisdagen. Det vägde jämnt i mätningarna och den republikanska kandidaten Karen Handel betraktades inte som särskilt stark.

Men hon vann. Visserligen med snävare marginal än f. Tr., före Trump, vilket även gällde i Kansas, Montana och South Carolina. Detta visade återigen att republikaner är lojala och beger sig till vallokalerna, medan demokraterna har problem både med splittring, budskap och valdeltagande.

Demokraterna hade räknat kallt med att missnöjet med Donald Trump skulle ge dem en skjuts framåt. Motståndsrörelsen är livaktig och miljonerna rullade in i Georgia. Trumps segermajoritet var minimala 1,5 procent i presidentvalet i november i det 6:e distriktet och befolkningssammansättningen – välutbildad, urban – är just sådan som demokraterna siktar in sig på.

Den relativt nye ordföranden Tom Perez twittrade att han var stolt över Jon Ossoffs kampanj men det blir nu upp till honom att visa att partiet har en strategi inför nästa år. Och, egentligen borde den gå ut på att locka tillbaka vita arbetarklassväljare som utgör hela 44 procent av valmanskåren. Men det var som bekant ett av skikten där Hillary Clintons var svag…

Presidentens parti förlorar normalt stolar i huset i mellanårsval. Demokraterna drömmer om majoritet för att kunna bromsa Trump och kanske t.o.m. ställa honom inför riksrätt. Men först måste de visa att de kan vinna. Perez uttryckte det så här på tisdagen:

– We not only have to point out why Donald Trump is abysmal for America, we have to point out what we stand for as Democrats.

Resultatet på tisdagen blev 53-47, dock att jämföra med nuvarande hälsoministern Tom Price som brukade få över 70 procent eller inte ha någon motkandidat alls i distriktet (en stol som extalmannen Newt Gingrich satt på i 20 år f.ö.). Externa påtryckningsgrupper var mycket aktiva och de lyckades stämpla den centristiske Ossoff som en farlig liberal-Kalifornien-Nancy-Pelosi-klon. Ett aber var att han bodde strax utanför valkretsgränsen, något som Handel spelade på.

”Det är Trumps parti nu” skrev Trumpkritikern David Frum i The Atlantic (länk) smått bittert. Frum beklagade att väljarna och partihöjdarna inte tog chansen att fjärma sig från Trump. Han summerar:

– But the high tension of the past has subsided; the distinctions between pro-Trump and anti-anti-Trump—between country club, Tea Party, and Trumpist factions—all are fading away. The Republicans of the Georgia Sixth were offered a safe and limited way to distance themselves from Trump, perhaps even to curb his excesses. They rejected it. He is theirs; they are his.

Professor  Charles Bullock på University of Georgia i Athens konstaterade att det 6:e distriktet inte är det mest republikanska i delstaten, men ändå i princip säkert för GOP. Jag kontaktade honom  före valet och mellan raderna i vad han sa då framgår att det såg osäkert ut för Jon Ossoff:

– The money Ossoff raised coupled with PAC spending on his behalf enabled him to go from zero name recognition – the point at which all of the Democrats in the primary field started – to become the universal favorite among Democrats.  But in April the total vote for Republicans exceeded that for the Democrats so that had there been one Republican and one Democrat, the former would probably have won.

– Had Ossoff had access only to he what he could raise in Georgia, it is unlikely that he would have qualified for the runoff.  The size of the GOP primary field and the quality of the top four candidates indicates an expectation that the runoff would have two Republicans.  I doubt that anyone other than the most optimistic Democrats thought in January that a Democrat could perform as well as Ossoff has.

Dela denna bloggpost